Autor Wątek: Pikarzyk zaczyna swoja przygode z kawa.  (Przeczytany 14164 razy)

Offline pikarzyk

Pikarzyk zaczyna swoja przygode z kawa.
« dnia: 04 Listopad 2014, 19:51:32 »
Witam,

mam dwa szybkie pytanka :D

1. Kupuje 250 g kawy w ziarnie od Antonia, miele ja w mlynku - ile tam wchodzi i czy wtedy ziarno zachowuje swiezosc ? jak wyglada z recznym starodawnym mlynkiem ?
2. Polecilby ktos najtanszy/najlepszy zestaw do domu ? Kawe juz wiem gdzie kupic, kawiarka odpada bo mam plyte elektryczna, zostaje drip i moze jakis ekspress ? tylko czy jest sens kupywac tanszy jak to i tak nie bedzie jak powinno.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Pikarzyk zaczyna swoja przygode z kawa.
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Listopad 2014, 20:16:46 »
Rozważ tygielek.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Listopad 2014, 20:22:05 »
1. Kupuje 250 g kawy w ziarnie od Antonia, miele ja w mlynku - ile tam wchodzi i czy wtedy ziarno zachowuje swiezosc ? jak wyglada z recznym starodawnym mlynkiem ?
2. Polecilby ktos najtanszy/najlepszy zestaw do domu ? Kawe juz wiem gdzie kupic, kawiarka odpada bo mam plyte elektryczna, zostaje drip i moze jakis ekspress ? tylko czy jest sens kupywac tanszy jak to i tak nie bedzie jak powinno.

1. Jak nie zmielone, to ziarno zachowuje świeżość.
2. Tani ekspres to za ile zł? Do kaw czarnych czy mlecznych?

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

• Ekspres: Alternatywy
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Listopad 2014, 20:31:48 »
Albo najtańszy, albo najlepszy.
Najtańszy to chyba phin.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Listopad 2014, 20:51:59 »
Rozważ tygielek.
Ja tak patrząc ze swojej perspektywy zacząłbym od praski francuskiej na równi z kawiarką. Najłatwiej i najszybciej osiągnąć fajne rezultaty. Potem w następnym rzędzie na równi jest drip z aeropresem. Ten zestaw akurat bardzo mi się przydał na wakacjach. Nie zasrywałem się tu z konewką i innymi duperelami tylko szybko rach ciach i kawa gotowa. Do tego stopnia pokochałem ten duet że w pracy zapomniałem co to jest smak mleka. Potem ekspres ale tu wydatek jest spory. Dziś kupiłbym coś droższego choć gdy poznałem już swoją maszynę muszę odszczekać złe uwagi kierowane pod jej adresem. Po prostu zacząłem od dupy strony. Stare kawy zwietrzałe i strasznie chciałem wszystko na raz obczaić. Dziś kawy od Antonia plus ekspres zrobiły ze mnie niewolnika. Nawet teraz smakuje espresso.  Są jeszcze inne wynalazki ale póki co mi się nie chce w to bawić.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Listopad 2014, 21:03:09 »
Primo, to nie jest krótkie pytanie, a przynajmniej nie da się na nie krótko odpowiedzieć, co widać już po ilości odpowiedzi.
Secundo, najpierw trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy szukamy sprzętu do małej czarnej, dużej czarnej, czy do mleka?
Tertio, najtańszy i najbardziej uniwersalny i tak będzie wietnamski phin, ale trzeba do tego dołożyć -- oprócz młynka i dobrej kawy -- nieco wiedzy aby się nie zrazić.

Starodawny młynek to już w ogóle dłuższa dyskusja i nawet ma swój wątek (phin zresztą też).

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Listopad 2014, 06:47:56 »
Dokładnie, zwłaszcza drugie pytanie to temat-rzeka ;)
Nie wiem dlaczego odrzuciłeś kawiarkę, są kawiarki na indukcję, są i takie, które mają własną podstawę elektryczną (jak czajnik bezprzewodowy), są nawet takie które same spieniają mleko i otrzymujesz coś jak cappu.
Określ się jaki typ napoju Cię interesuje, jaką kwotę możesz wydać i czy zestaw ma zawierać jednak młynek. W tym celu albo kontynuuj istniejący wątek, albo załóż nowy.

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Listopad 2014, 07:21:51 »
Cytuj (zaznaczone)
są kawiarki na indukcję,

ba więcej - sam mam kawiarkę Bialettiego Alu i ustawiam ją na indukcji (są specjalne przejściówki i to działa!).
Dla mnie (po nabraniu doświadczenia) kawiarka daje bardziej aromatyczny i "gęsty" napar, FP bardziej lajtowy choć dalej aromatyczny i smaczny.
ps. obu niestety sporo brakuje do naprawdę dobrego espresso  8)

Offline malkos Mężczyzna

• Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Listopad 2014, 10:53:01 »
Ale jako substytut espresso, kawa z kawiarki sprawdza się chyba najlepiej.
Wiele razy już próbowałem porzucić kawę z kawiarki, ale zawsze wracam. Jeśli miałeś kawiarkę aluminiową, to jak koledzy wspominali przejściówka się sprawdzi znakomicie, jeśli nie to kawiarka na indukcję, ale tutaj warto pamiętać, że w grę wchodzą w zasadzie te kawiarki z większą średnicą dna, czyli np. najmniejsze na 2 espresso na większości kuchenek nie zadziałają.
Właściciel sklepu :: https://swiezopalona.pl
Zapraszam po kawę na :: https://swiezopalona.pl/kategoria/26/kawa-ziarnista

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline pikarzyk

« Odpowiedź #9 dnia: 05 Listopad 2014, 13:15:11 »
zaloze nowy temat bo faktycznie wyszlo troche inaczej jak myslalem ;) tylko prosze jeszcze nie usuwac odpowiedz gdyz sa dla mnie cenne a nie zapamietam wszystkiego.

Offline pikarzyk

« Odpowiedź #10 dnia: 05 Listopad 2014, 13:59:54 »
zalozylem nowy temat, w dziale poradniki jak to zrobic -> przygotowanie. nie do konca jestem pewien czy to dobry dzial, ale wydaje mi sie ze najbardziej tutaj to pasuje ;)
oto linkhttp://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=1102.new#new, no i mysle ze wieczorem czy tam jutro mozna tutaj to wyczyscic co by nie zasmiecalo

@Spinacz - wydzieliłem z wątku powitalnego posty i wrzuciłem do tego. Dublujące się posty usunąłem
« Ostatnia zmiana: 05 Listopad 2014, 14:09:59 wysłana przez Spinacz »

Offline pikarzyk

« Odpowiedź #11 dnia: 05 Listopad 2014, 14:14:50 »
skopiowalem tamte wiadomosci, troche to smiesznie wyglada i biore sie za lekture, nie wiem co to ten tygielek.

kawa, no najlepiej by byla to na poczatek zwykla czarna jak mozna to taka z delikatnym slodkim aromatem bo nie lubie kwasniakow (fusiare pilem tylko trzy razy w zyciu i to 3 jednego dnia, z nudow), ale najlepiej by bylo do wszystkiego.

chcialbym zeby zestaw zawieral mlynek, gdyz na pewno inaczej smakuje kawa swiezo zmielona niz kupna zmielona - moze byc reczny tylko zeby spelnial swoje zadanie.

co do najlepszy, najtanszy - wiem, ze jakosc kosztuje, ale nie kazdy zarabia tyle, by sobie pozwolic na najlepszy. oczywiscie chcialbym takowy sobie kupic, no ale to moze kiedys.

co do kasy to naprawde im mniej tym lepiej, nie chce sie okreslac..wstyd :P

dzieki, tak jest przejrzysciej ;)

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Listopad 2014, 14:24:10 »
Żaden wstyd. Najprostszy i najtańszy w eksploatacji zestaw to phin+"po babci młynek" - zamkniesz się w kwocie 20-40 zł.
Podobnie wyjdzie dripper (gdzieś od 20 zł) z uwagi na konieczność zakupu filtrów (nie są dramatycznie drogie ale jednak trzeba coś za nie zapłacić).
Potem tygielek (od 10 zeta, bez konieczności zakupu filtrów za to kawę trzeba niezwykle drobno mielić) i kawiarka (poniżej 50 zł chyba szkoda kasy).
Młynek ręczny to kwota od 120 zł w górę, w okolicach 200 naprawdę przyzwoite (nowe), elektryczne ponad 300.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Listopad 2014, 14:26:21 »
Młynek - zajrzyj do tego działu - wałkujemy na okrągło elektryczny żarnowy młynek - Severin/Concept. Do dostania za około 200-300PLN.
Chyba że coś na korbkę - ale z epoki. Może być potrzebna renowacja. Ale na twoim miejscu bym nie kombinował w tym kierunku jeszcze :) bo możesz na minę trafić. Lepiej to o czym pisze powyżej.

Ten młynek zmieli pod phin'a, AP, dripa, FP.

Co do urządzeń do przygotowania kawy - phin jest najtańszy (szukaj na aukcji), potem ekonomiczny (plastikowy) dripper z filtrami, a tuż za nimi AP i FP.

Osobiście z phina nie udało mi się zrobić złej kawy - więc to dobry pomysł na start.
LMWDP #469

Offline pikarzyk

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Listopad 2014, 18:22:09 »
Dzieki Panowie za odpowiedzi, mlynek wezme ten elektryczny, a w wolnym czasie poszukam babciowego w domu bo po dlugim czytaniu (wszystkich 14stu stron o mlynkach do alternatyw :D) przypomnialo mi sie ze gdzies cos takiego widzialem, tylko, ze nie jestem pewien czy u siebie ;)
Skoro juz podjalem decyzje czym bede mielil, teraz szukam w czym robic ta kawke :D

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi