Autor Wątek: Termometr do grupy E-61  (Przeczytany 23547 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Termometr do grupy E-61
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Maj 2013, 13:46:44 »
Sporo naprawdę ciekawych termometrów z termoparą jest na ebay'u. Wychodzą dużo taniej niż w PL.

W tym z linku odstrasza mnie zasilacz...
LMWDP #469

Offline gsh

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Maj 2013, 14:38:52 »
Nie no zasilacz to porażka. Przecież po to ma być malutki termometr na baterię, aby zaoszczędzić na ciągnięciu przewodów po ekspresie i żeby to wizualnie wygladało jakoś.

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #32 dnia: 03 Czerwiec 2013, 21:40:10 »
Dzięki Krzysztof, moja śrubka doszła dziś. Niestety lipa - nie mogę jej wkręcić do końca, nie wiem czy u mnie jest jakieś przewężenie czy co ale brakuje z 8 mm. Jutro zabieram na warsztat i spróbuję zlikwidować gwint z końcówki. Zapytam też pracownika czy ewentualnie coś innego wymyśli. Może uda się zrobić kolejne śrubki.
W młynie: ziarna

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #33 dnia: 03 Czerwiec 2013, 21:46:24 »
Spróbuj może najpierw pomierzyć otwór choćby jakimś drutem. Jeśli dobrze pamiętam to ten kanał w grupie ma 18mm głębokości.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #34 dnia: 03 Czerwiec 2013, 22:30:43 »
Wydaje mi się, że u mnie otwór jest nagwintowany tylko na długości oryginalnej śrubki dlatego nie mogę dalej wkręcić.

• Administrator
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Czerwiec 2013, 06:39:02 »
Staczając gwint z końcówki śruby zrób to ostrożnie, żeby za bardzo nie naruszyć ścianek bo:
- jest to urządzenie ciśnieniowe i na te ścianki działają określone siły
- stal nierdzewna nie jest tak plastyczna jak zwykła stąd jest nieco bardziej krucha
Jak zmierzysz sobie średnicę otworu poniżej gwintu, to gwint ze śruby usuniesz nawet pilnikiem. Przed robieniem czegokolwiek zmierz również głębokość otworu, bo może śruba jest zbyt długa - a jej już nie skrócisz bo odsłonisz otwór pomiarowy. Dziwne to wszystko, bo przecież e61 jest standardowa i nie powinno być problemów.

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #36 dnia: 04 Czerwiec 2013, 10:12:05 »
Ja nie wiem jak to jest z tym standardem E61 - pewnie temat na osobny wątek - Quick Mill wypuścił model Uragano - takie kompaktowe dwie grupy E61 ;) Jest wersja z dźwigienkami i z przyciskami do sterowania.

Co ciekawe obie maszyny mają w specyfikcji coś takiego:
- Unit E61 with 4 unit temperature adjustments (aluminium knob)

Zdjęć tego nigdzie nie ma, na tych co są niewiele widać. A jeśli jest to E61 to by znaczyło, że każdy może mieć taką regulację? Ciekawe gdzie i jak się reguluje ???

Dla mnie E61 to był zawsze ten cały 4kg blok podpięty do bojlera, a może E61 to raczej sam prysznic?  :-\ Ot człowiek się całe życie uczy
LMWDP #469

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #37 dnia: 04 Czerwiec 2013, 14:58:44 »
Wiecie, ja też niby mam E-61, ale jednak różni się od Waszych nawet samym wyglądem.

• Global Moderator
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Czerwiec 2013, 15:48:31 »
No dobra - wygląd to nie wyznacznik E-61, u Geralta wodę puszczamy przyciskiem, u innych ręcznie dźwignią.

Może więc E-61 to bebechy niewidoczne na zewnątrz - te wszystkie komory, zaworki, itp?
LMWDP #469

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #39 dnia: 04 Czerwiec 2013, 15:52:04 »
W Cherubie, tak jak wiele razy pisałem, w grupie nie ma za zewnątrz śruby, która jakąś rolę pełni, oprócz miejsca na termometr.
Niedługo trochę rozbiorę Cheruba, to zrobię zdjęcia.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #40 dnia: 04 Czerwiec 2013, 18:05:27 »
No i okazało się, że jednak sruba jest za długa - kanał doprowadzający wodę na ciastko znajduje się zaraz za końcem oryginalnej śruby. Wzięliśmy więc śrubę na imbus o wymiarze oryginalnej i zrobiliśmy w niej otwór na termoparę - 5 minut roboty. Problem mam jednak taki, że muszę chyba odkamienić Julkę, bo nagrzany ekspres pokazuje temp. na grupie max. 91 stopni. Podczas flusha rośnie do max. 93 i opada. Miernik, który posiadam sprawdzałem we wrzątku - jest 100 stopni. Doppio po zaparzeniu niby 68 stopni ale cos jest chyba nie tak.

Offline gsh

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #41 dnia: 04 Czerwiec 2013, 18:20:42 »
Maciej to rzeczywiście coś jest nie tak u Ciebie. U mnie normalnie jest ok 94st , rośnie do ok 100st. Przy odkamienianiu niech Cię nie podkusi puścić pary :)

• Administrator
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Czerwiec 2013, 16:44:45 »
Maćku, nie kombinuj, wszystko jest OK. Po prostu u Ciebie pomiar temperatury znajduje się znacznie bliżej powierzchni grupy i ma na niego spory wpływ temperatura otoczenia. My mierzymy na głębokości 18 mm Ty pewnie gdzieś ok. 10. Zrób sobie prosty test - zapakuj np. w folię aluminiową jakiego izolatora (np. wełna mineralna) i otul grupę. Pozwól się wygrzać ekspresowi i zmierz temperaturę. Powinieneś osiągnąć w ten sposób wartości zbliżone do naszych. Ta różnica, która ci wyjdzie pomiędzy pierwszym a drugim pomiarem będzie Twoim błędem pomiaru. Możesz go sobie przeliczyć na procenty ale przy tak małych zmianach temperatury i niezbyt wymagającym pomiarze możesz go traktować jako wartość stałą. Zapewne po otuleniu otrzymasz coś ok. 96-97*C. Oznacza to, że do wszystkich swoich pomiarów robionych już bez izolacji musisz dodać te 5-6 stopni. I tyle. Nawet jeśli popełnisz błąd 1*C to przecież nie będzie on aż tak istotny.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #43 dnia: 07 Czerwiec 2013, 11:02:42 »
Odkamienianie zrobione, na pewno było przydatne bo wskazanie na termometrze wzrosło tylko a może aż o 2 stopnie. Przy flushu rośnie do 95. Dziś dodatkowo otulę grupę wełna mineralną z folią i pomierzę wartości. Rzeczywiście chyba zależy to wszystko od głębokości zanurzenia termopary. Będę musiał zmodyfikować trochę śrubę :)

• Administrator
« Odpowiedź #44 dnia: 07 Czerwiec 2013, 11:04:55 »
Albo bierz poprawkę na każdy pomiar :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi