Oglądnijcie wykład Mata o nadekstrakcji
A co do stukania to było tez zarzucenie od OCD, że dodali zmienną, która została przetestowana.
Podawałem wcześniej, że testy wskazywały niższy TDS, a sama natura
Testy OCD Ekstrakcja na poziomie 18.5% LOL to dopiero zaczyna się prawidłowy zakres.
Niech OCD, a najlepiej ktoś niezależny, pokaże testy że to naprawdę pomaga. W chwili obecnej to bardziej kawo-voodo.
A że jak ktoś powiedział, że na zawodach dostaje się punkty za powtarzalność, to też bym dodał...
http://community.baristahustle.com/t/ocd-opinions-good-or-bad/597/4Tu od sędziego
"I judged at WBC this year and I would say that using an OCD with no form of pre-distribution does not effectively distribute the coffee grounds."
Od M. Pergera
" did a test comparing tapping, doing nothing, and OCD-ing. We measured TDS and tasted everything blind.
Tapping tasted best every time.
Doing nothing tasted awful.
OCD tasted better than nothing, but there was obvious unevenness."
Przy okazji od kiedy kanałowanie zwiększa TDS, zawsze ma wpływ negatywny na średnie TDS. Choć strumień pewnie będzie miał nad-ekstrakcję...