Autor Wątek: Rocket R58 - ciągłe ciśnienie na manometrze (prawym)  (Przeczytany 3368 razy)

Offline daniel_t

• Ekspres: R58
  • Młynek: F64 EVO
Rocket R58 - ciągłe ciśnienie na manometrze (prawym)
« dnia: 04 Kwiecień 2021, 11:38:44 »
Cześć. Piszę do Was w sprawie porady - co zrobić z moim Rocketem, bo ciągle pokazuje ciśnienie na manometrze - czy włączony czy wyłączony. Dopiero, jak zakręcę wodę - ciśnienia nie ma.

Próbowałem dojść do elektrozaworów - bo na chłopski rozum, to one są odpowiedzialne za wpuszczanie wody do ekspresu. Wykręciłem wszystkie 3:

- rozkręciłem i oto co zastałem :

Czy tak te zawory powinny wyglądać?

Dodam jeszcze, że przez zawór nadmiarowy (?) wydaje mi się, że bardzo dużo kapie, co widać na pierwszym zdjęciu.

Z góry dziękuję za zainteresowanie się tematem i wszelkie wskazówki.

Wesołych Świąt.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Rocket R58 - ciągłe ciśnienie na manometrze (prawym)
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Kwiecień 2021, 12:12:58 »
Jak masz podłączenie do wody to jest ciśnienie w sieci, tak mi się wydaje.

Offline daniel_t

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Kwiecień 2021, 13:13:29 »
Tak, tylko wcześniej było 0 -> tak mi się wydaje, że jakiś czas temu zaczęło pokazywać ciśnienie wody.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Kwiecień 2021, 17:44:44 »
Ogólnie to chyba warto założyć reduktor i zmniejszyć do 1,5. Jak rośnie do 9 przy ekstrakcji, a przy zakręconej wodzie jest zero to jest ok.

Offline Biff

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Kwiecień 2021, 19:25:37 »
Rocket R58 "słynie" z tego, że nie można korzystać z preinfuzji ciśnieniem z sieci, także można powiedzieć, że ta usterka to tak naprawdę upgrade... [emoji38] Widać wyraźnie, że gniazdo elektrozaworu ma wyszczerbienia (zaznaczone kółkiem) i dlatego się nie uszczelnia. Inna sprawa, że modyfikacja umożliwiająca korzystanie z preinfuzji ciśnieniem z sieci polega właśnie na wyjęciu środka z tego zaworu (zaznaczony prostokątem). Oczywiście jeżeli chcesz kiedyś ponownie korzystać ze zbiornika (np. w trakcie odkamieniania) to musisz ten elektrozawór po prostu wymienić. Kupisz go spokojnie poniżej 100 zł.

Offline daniel_t

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Kwiecień 2021, 07:54:08 »
Dziękuję za odpowiedź. Zanim odpisałeś - dokręciłem najmocniej jak się dało zawory - i ciśnienie spadło do 0. Widocznie minimalnie musiało nie stykać, na tych nierównościach. Co do tego mojego ciśnienia 3bar - nie do końca to było dobre, bo ekspres mocno kapał - tacka bardzo szybko się robiła pełna, a jak ktoś zrobił kawę wieczorem i zapomniał wyłączyć ekspres - to był rano przelany. Teraz wszystko się uspokoiło. Czy możesz mi powiedzieć, gdzie kupię te mosiężne zawory? myślę, że wymienię je wszystkie, nawet komplety, bez elektrozaworu - bo te są sprawne.

Offline Biff

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Kwiecień 2021, 21:46:42 »
To nie kwestia mocnego dokręcenia, zawór uszczelnia się pod ciśnieniem napierającej wody. Inna sprawa, że nic nie powinno kapać jeśli miałeś dźwignię grupy w dolnej pozycji, więc albo dźwignia była gdzieś w okolicach położenia środkowego, albo coś jest nieszczelne. Nie napisałeś też skąd dokładnie kapało. Elektrozawory w tym rozmiarze kupisz tylko kompletne, wraz z cewką. Co do namiarów to dam znać w poniedziałek, bo nie mam tego w domu.

Offline Biff

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Kwiecień 2021, 18:17:51 »
W ATP można kupić taki sam, ale za więcej niż 100 (kod 1120012), ale równie dobrze można wstawić zamiennik (kod 1120236) tylko trzeba wziąć pod uwagę, że korpus jest o 2mm krótszy między przyłączami (28mm zamiast 30).

Offline daniel_t

« Odpowiedź #8 dnia: 06 Wrzesień 2021, 15:03:58 »
Panowie, jeszcze jeden problem się pojawił podczas wymiany elektrozaworów. Gdzie mogę namierzyć to kolanko? ATP nie mają.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi