Autor Wątek: Co zmienić żeby mieć lepsze espresso  (Przeczytany 9378 razy)

pawel890

• Gość
Odp: Co zmienić żeby mieć lepsze espresso
« Odpowiedź #30 dnia: 01 Kwiecień 2021, 19:48:56 »
Zgadzam się, piłem w moim mieście w jednej bardzo popularnej kawiarni espresso, gdzie na stole jest La Marzocco Linea PB i espresso to kwasówa, którą sam wylałbym do zlewu...
W innej ktoś potrafi zrobić płaskie espresso, które niczym się nie wyróżnia.
Chciałbym wiedzieć co jest ideałem smaku, jakie ziarna mają w tej owianej nostalgią kawiarni. :)

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Kwiecień 2021, 01:26:51 »
Co zamiast Eureki???? Albo dobry ręczny, albo Arco z bazą  - i to fajne budżetowe rozwiązanie...
zostaje Ci ok 1000zł na dobrą kawe...
a jeśli elektryczny - myśle, że i-mini albo lelit fred dają podobna klasę przemiału...a  są o połowę tańsze... albo młynek gastro - 2 klasy lepszy, ale wygląd nie taki...

albo dokładasz do Niche...
i masz wszystkie problemy rozwiązane...

tak, wiem... jestem sceptycznie nastawiony do Eureki...
ale uważam, ze nie ma nic, czym by się obroniła...w niższej cenie da się kupić porównywalne młynki (albo lepsze) a szukając SD - pozostaje Niche - bo Eureka do tego po prostu nadaje się tak samo jak promowany przez Janusza DF64...
czyli da się, ale nie nadaje się!!!
Never Give UP †

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Kwiecień 2021, 08:26:01 »
Zeszło wszystko na zmianę młynka, a może wystarczy kupić inną kawę. Bo np. nie pasuje gorycz albo kwasowość. Bez określenia gdzie zmierzamy będzie trudno zaproponować rozwiązanie/usprawnienia.

Offline arob

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Kwiecień 2021, 08:42:29 »
Niektóre blendy Brismana, o którym wspominał autor są jaśniej palone (więc też bardziej owocowe), albo aromatyzowane np. Sabotage:

Skład mieszanki :
50% Rwanda robusta speciality
25% Salvador SHG wysokość upraw 1750 m.n.p.m. ; obróbka półmokra , odmiana Pacas
25% Kolumbia Supremo +18- wysokość upraw 1900 m.n.p.m ; obróbka mokra, odmiana Caturra i Typica
2,5% natural plum aroma

Może to po prostu "zrobiło robotę". 50% robusty + śliwka brzmi ciekawie. Czorna nawet zmielona na Kafateku i zaparzona w najdroższym ekspresie nie będzie miała w smaku śliwki, bo to kawa o klasycznym profilu :)

Dlatego sugerowałem kupno dokładnie tej samej kawy. Inaczej porównujemy jabłka z pomarańczami. Później praca nad techniką i ew. kupno nowego sprzętu.

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #34 dnia: 02 Kwiecień 2021, 08:46:14 »
Tak to wygląda. 18g, preinfuzja 5sekund

Zeszło wszystko na zmianę młynka, a może wystarczy kupić inną kawę. Bo np. nie pasuje gorycz albo kwasowość. Bez określenia gdzie zmierzamy będzie trudno zaproponować rozwiązanie/usprawnienia.

Chłopaki macie rację zaczną od zmiany kawy. Możecie polecić jakieś pewniaczki? Ariadna? Jakieś jeszcze?
Jak podliczyłem że miesięczni na samo ziarno schodzi nam ok 300 zł to chciałem przyoszczędzić, wychodzi na to że nie warto ;)

« Ostatnia zmiana: 02 Kwiecień 2021, 08:51:16 wysłana przez Pabloo »

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Kwiecień 2021, 09:22:33 »
Kup sobie na początek różne kawy żebyś mógł popróbować i znaleźć swój smak.

Jeśli chcesz kupić coś z Mastro Antonio to akurat u nich masz szeroki wybór. Weź kilka różnych pozycji i próbuj. Jeśli któraś z kawa szczególnie zasmakuje to już będziesz wiedział czego w kawie szukasz.

Jak kawa ma być dobra to niestety ciężko przyoszczędzić, kawa to jednak wyjątkowo drogie hobby jest ;)

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 02 Kwiecień 2021, 09:23:01 »
@Pabloo Ale nie napisałeś dalej co nie pasuje Ci w tym smaku, na czym polega ta różnica, że w Twojej kawiarni jest lepsze espresso niż u Ciebie?

@jakub_stanecki "a jeśli elektryczny - myśle, że i-mini albo lelit fred dają podobna klasę przemiału...a  są o połowę tańsze... albo młynek gastro - 2 klasy lepszy, ale wygląd nie taki..." - takie wpisy to szkodliwa działalność, ponieważ możesz wprowadzać w błąd innych użytkowników. Masz na to jakieś badania, robiłeś testy ślepej próby z I-mini, Eureką i Niche? Czy po prostu masz jakieś złe nostaligczne wspomnienia?

Offline MarcinK Mężczyzna

• Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Kwiecień 2021, 09:47:01 »
Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że bardziej leci Ci z lewej strony sitka a z drugiej kapie, potem z prawej strony nic nie kapie przez jakiś czas, co by oznaczało nierówną ekstrakcję.

Przy Czornej jak nic nie zepsuję to wychodzą mi smaki jak w opisie na stronie - czyli orzech laskowy, czekolada - proporcje to ok 1:2,5 jak autor sugeruje też mi najlepiej wychodzą. Nie mam u siebie opcji preinfuzji, więc robię bez niej. Z Blendu to bezproblemowo też Samba mi wychodzi zazwyczaj.

A jak w smaku jest to co Ci wyszło teraz z NPF? Próbowałeś robić WDT?

Ja bym Ci z kolei radził skupić się na jednej, dwóch łatwiejszych kawach na początek aby przy nich dojść do perfekcji i potem widzieć co się dzieje w smaku w zachowaniu kawy, kiedy zmieniasz jakiś parametr.

Offline Pabloo Mężczyzna

« Odpowiedź #38 dnia: 02 Kwiecień 2021, 10:16:21 »
@Pabloo Ale nie napisałeś dalej co nie pasuje Ci w tym smaku, na czym polega ta różnica, że w Twojej kawiarni jest lepsze espresso niż u Ciebie

Jak już uda się zrobić szota nie za kwaśnego i nie za gorzkiego to nic się w nim nie dzieje, ale to chyba kwestia ziarna jak już ustaliliśmy

No ale jak zrobić żeby leciało równo po z całego sitka? Jak mam robić wtd to rozumiem że młynek nie daje rady?
Ten szot akurat był niezły. Niestety jak robię proporcje które podaje palarnia tj 17,5g to mam blotko w sitku
« Ostatnia zmiana: 02 Kwiecień 2021, 11:17:54 wysłana przez Pabloo »

Offline MarcinK Mężczyzna

• Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
« Odpowiedź #39 dnia: 02 Kwiecień 2021, 10:28:08 »
Zrób sobie, dopóki nie zaopatrzysz się w metalowy funnel (lub z drukarki 3D) - o takie coś jak na filmiku:

A technika WDT moim zdaniem lepiej wygląda tutaj -

-

tak robię też, rysuję kwiatka jakby; tak ze dwa trzy razy, tylko narzędzie mam inne z cieńszymi igłami  z KazaCoffee (tymczasowo możesz zrobić sam - korek od wina + 3 igły). Na początku różnie te WDT mi wychodziło, ale mocno poprawiło jakość shotów - przygotuj się, że będziesz musiał nawet nieco grubiej zmielić kawę po WDT, bo może po tym lecieć wolniej.

Nie korzystałem nigdy z Eureki, ale wydaje mi się, że to nie chodzi o to, że młynek jest słaby, tylko o umiejętność dystrybucji przy namielaniu bezpośrednim. Miałem przez rok CeadoE6P - część kaw udawało mi się robić całkiem dobrze bez WDT, ale jednak jak dodałem WDT to miałem wrażenie, że wychodzą jeszcze lepiej - i teraz nie mogę przestać..;)

Ps. Dozę zastosuj odpowiednią do sitka jakiego używasz, w palarni to przykładowy przepis jest podany. Ja np. robię 19,5g i staram się uzyskać ok 46g kawy z mojego sitka; błotkiem się nie przejmuj, patrz na smak.
« Ostatnia zmiana: 02 Kwiecień 2021, 10:34:04 wysłana przez MarcinK »

Offline Pabloo Mężczyzna

« Odpowiedź #40 dnia: 02 Kwiecień 2021, 11:16:38 »
Zrób sobie, dopóki nie zaopatrzysz się w metalowy funnel (lub z drukarki 3D) - o takie coś jak na filmiku:

Mam dose ring, to może obejdzie się bez funnelu. Ok spróbuję WDT i dam znaka :)

• Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #41 dnia: 02 Kwiecień 2021, 11:29:22 »
WDT zawsze warto robić, na pewno poprawia to dystrybucję co przełoży się na lepszą ekstrakcję. Nie przyniesie to jednak jakiejś dramatycznej zmiany tego co ląduje w filiżance ;)

Kawę w sitku ubijaj raczej lekko, zbyt mocny tamping sprzyja powstawaniu kanałów.

Offline Pabloo Mężczyzna

« Odpowiedź #42 dnia: 02 Kwiecień 2021, 11:34:02 »
Za każdym razem usypuje mi się kopczyk wystający ponad krawędź i muszę puknąć kilka razy kolbą o blat aby móc go wyrównać bez rozsypywania kawy. To pukanie to nie jest czasem błąd?
« Ostatnia zmiana: 02 Kwiecień 2021, 11:40:31 wysłana przez Pabloo »

« Odpowiedź #43 dnia: 02 Kwiecień 2021, 11:49:25 »
Nie, bez przesady ;)

W tym wszystkim chodzi o to aby na powierzchni całego sitka uzyskać równą warstwę kawy. Później równe ubicie tamperem i ostrożnie zapinamy PF w grupie.

Dla mnie najlepiej sprawdza się WDT bo jest prosto i szybko, bez żadnych udziwnień.

Offline Pabloo Mężczyzna

« Odpowiedź #44 dnia: 02 Kwiecień 2021, 13:04:25 »
Żona przygotowała profesjonalne narzędzie WDT :D
Chyba jest lepiej:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi