Autor Wątek: Co zmienić żeby mieć lepsze espresso  (Przeczytany 9363 razy)

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Co zmienić żeby mieć lepsze espresso
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Kwiecień 2021, 09:51:49 »
Aby poprawić jakość espresso moim zdaniem warto się skupić na poprawie dystrybucji. Poprawna ekstrakcja ma kluczowe znaczenie i oprócz dobrego młynka to ona najbardziej wpływa na finalny efekt w filiżance.

Warto poświęcić chwilę czasu aby dopieścić dystrybucję. Sam na sobie obserwuję, że niby robiąc za każdym razem "to samo", na tej samej kawie, otrzymuję różne rezultaty.

Odpowiednia dystrybucja i równe ubicie kawy dadzą właściwą ekstrakcję co przełoży się na lepszą kawę.

NPF bardzo ładnie pokazuje kiedy zrobiliśmy coś źle, warto kupić ;)

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Kwiecień 2021, 10:36:06 »
Dobra, zamówiłem NPFa. Dam znać jak przyjdzie. Jaki polecicie młynek który idzie normalnie zamówić i nie jest tak drogi jak Niche? Coś pomiędzy Specialita a Niche? Nie musi być SD
Dziękuję wszystkim za pomoc :)
« Ostatnia zmiana: 01 Kwiecień 2021, 10:41:54 wysłana przez Pabloo »

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Kwiecień 2021, 10:55:58 »
Poczekaj na NPF i zobacz "co się dzieje" pod sitkiem. Nie zmieniaj na raz za dużo bo ni będziesz wiedział co ma lub nie wpływu na to co chcesz uzyskać. Może warto zrobić dzień lub dwa przerwy od kawy, to też czasami zmienia perspektywę odbioru.

• Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Kwiecień 2021, 10:56:01 »
Jaki polecicie młynek który idzie normalnie zamówić i nie jest tak drogi jak Niche? Coś pomiędzy Specialita a Niche? Nie musi być SD
Dziękuję wszystkim za pomoc

Bardzo trudne pytanie ;)

Osobiście skłaniałbym się w stronę używanego młynka gastro jeśli przygotowujesz sporo espresso. Jeśli nie to bym zbierał kasę na Niche albo został z tym co masz.

W przypadku młynka ciężko o jakąś wyraźną poprawę bez wydania wyraźnie większej kasy.

Offline qbaqba Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica S Pid, hario v60, kawiarka
  • Młynek: Ceado e37; Ascaso i-2 mini, Kinu M47 Classic
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Kwiecień 2021, 11:46:40 »
Stosujesz preinfuzję? Jeśli nie, warto z nią pokombinować

Offline MarcinK Mężczyzna

• Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Kwiecień 2021, 12:31:40 »
Przy takim młynku jak masz obecnie pamiętaj aby mieć zasypany hopper zawsze, pierwszy przemiał z rana to zawsze tez trzeba przy OD wymielić kilka gramów kawy zwietrzałej - robisz tak? :)

Ja zaczynałem naukę od Macap M2M - najbardziej pomogło mi chyba WDT w opanowaniu jako takiej powtarzalności. Kolejna rzecz to miałem problem z tamperem "zwykłym", pomógł mi push tamper taki jak ma Valerii z KazaCoffee - przy okazji ma też świetne narzędzia do WDT :).

Na Twoim miejscu właśnie bym poczekał na NPF i kupił większy zapas jednej "łatwiejszej" kawy i dokładał jedną zmienną i patrzył co się dzieje - ale pewnie wszystko wyjdzie przy NPF co jest do poprawy :).

Co do młynka to jeżeli nie robisz więcej niż 2-3 espresso dziennie to bym nie szedł w OD tylko SD - np. młynki ręczne - po zmianie z Macapa M2M kupiłem Aergrind, dawał radę jakoś, ale moim zdaniem jest kiepski do espresso w porównaniu np. z Kazakiem, przy którym miałem przeskok o kilka poziomów w łatwości przygotowania i smaku espresso. Przy tym nie marnuje Ci się kawa na wymielanie i łatwo zmieniać ustawienia, kiedy widzisz, że za grubo lub za drobno zmielona kawa.

Tymczasowo możesz sobie zrobić kołnierz z jogurtu i do korka po winie wbij ze 3 igły i będziesz miał domowy zestaw do WDT ;) - ja sporo czasu na takim dawałem radę.

Offline Pabloo Mężczyzna

« Odpowiedź #21 dnia: 01 Kwiecień 2021, 14:09:09 »
Stosujesz preinfuzję? Jeśli nie, warto z nią pokombinować

Tak, 5-10sekund. Tylko nie czuję za bardzo różnicy w naparze

Offline Pabloo Mężczyzna

« Odpowiedź #22 dnia: 01 Kwiecień 2021, 14:20:40 »
Przy takim młynku jak masz obecnie pamiętaj aby mieć zasypany hopper zawsze, pierwszy przemiał z rana to zawsze tez trzeba przy OD wymielić kilka gramów kawy zwietrzałej - robisz tak? :)

Ja zaczynałem naukę od Macap M2M - najbardziej pomogło mi chyba WDT w opanowaniu jako takiej powtarzalności. Kolejna rzecz to miałem problem z tamperem "zwykłym", pomógł mi push tamper taki jak ma Valerii z KazaCoffee - przy okazji ma też świetne narzędzia do WDT :).

Na Twoim miejscu właśnie bym poczekał na NPF i kupił większy zapas jednej "łatwiejszej" kawy i dokładał jedną zmienną i patrzył co się dzieje - ale pewnie wszystko wyjdzie przy NPF co jest do poprawy :).

Co do młynka to jeżeli nie robisz więcej niż 2-3 espresso dziennie to bym nie szedł w OD tylko SD - np. młynki ręczne - po zmianie z Macapa M2M kupiłem Aergrind, dawał radę jakoś, ale moim zdaniem jest kiepski do espresso w porównaniu np. z Kazakiem, przy którym miałem przeskok o kilka poziomów w łatwości przygotowania i smaku espresso. Przy tym nie marnuje Ci się kawa na wymielanie i łatwo zmieniać ustawienia, kiedy widzisz, że za grubo lub za drobno zmielona kawa.

Tymczasowo możesz sobie zrobić kołnierz z jogurtu i do korka po winie wbij ze 3 igły i będziesz miał domowy zestaw do WDT ;) - ja sporo czasu na takim dawałem radę.

Pierwsze dwa schoty z rana idą zawsze na cappu. Po kilku godzinach zwykle robię espresso 2x doppio.
Ostatnio kupiłem 2kg ziarna z palarni Blend "Czorna panderta", najtańsza jaką mieli i albo faktycznie cena jest adekwatna do jakości albo nie potrafię wyciągnąć nic ciekawego z tego ziarna. Zwykle robię od 6 do 8 doppio dziennie (albo na cappu albo na czysto).
Poczekam na NPF i wrócę do tematu jutro :)

Offline Koziołek

« Odpowiedź #23 dnia: 01 Kwiecień 2021, 15:14:08 »
@Pabloo a czy jesteś w stanie określić co Ci nie pasuje? Czego szukasz oczekujesz od twojej kawy? Kawa to nie tylko smak, zapach, aromat i konsystencja, ale też czas, miejsce i towarzystwo.

Offline Pabloo Mężczyzna

« Odpowiedź #24 dnia: 01 Kwiecień 2021, 15:25:14 »
Czy zamiast Niche nie lepiej iść w stronę np Fiorenzato F64 Evo, nie będzie lepszy od Eureki? Można kupić za ok 2500.

@Pabloo a czy jesteś w stanie określić co Ci nie pasuje? Czego szukasz oczekujesz od twojej kawy? Kawa to nie tylko smak, zapach, aromat i konsystencja, ale też czas, miejsce i towarzystwo.

Chcę robić jak najlepsze espresso, a nie wychodzi mi ono tak dobrze jakbym chciał. Zastanawiam się gdzie leży problem, w sprzęcie czy w technice, ale to już ustaliliśmy kilka postów wyżej :)

skansen

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Kwiecień 2021, 15:45:56 »
W innym wątku wspominałeś, że szukasz używanego sprzętu dla koleżanki. Może to dobra okazja by sprzedać jej Eurękę a kupić F64. Albo nowego Mignonona XL... Aczkolwiek wielki skok do przodu to nie będzie...

Offline Koziołek

« Odpowiedź #26 dnia: 01 Kwiecień 2021, 15:49:08 »
Chcę robić jak najlepsze espresso, a nie wychodzi mi ono tak dobrze jakbym chciał.
Ale co to znaczy najlepsze espresso? Czemu Twoje Ci nie pasuje albo co chcesz poprawić? Czasami oglądając ekstrakcje na youtube myślisz ale piękne tylko że tempo zwolnione i w rzeczywistości wyglądało inaczej. Crema na dwa palce ale że 50 robusty to smak żaden. Widzę odpowiedzi kolegów, propozycje usprawnień bo to są najczęstsze błędy/niedopatrzenia nas domowych baristów. Mleko dużo przykrywa, a w espresso niestety nic nie ukryje. Tylko nie wszyscy lubią espresso.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Kwiecień 2021, 16:30:19 »
Jaki polecicie młynek

Z drugiego wątku: kup najlepszy ręczny młynek do espresso, a zobaczysz jak szybko będziesz robił dobre shoty i wyczuwał nowe ziarno.
》tertium non datur《

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Kwiecień 2021, 16:37:26 »
Darowałbym sobie zupełnie zmianę młynka, Specialita to świetny młynek, można tak w kółko wymieniać sprzęty, ale co to zmieni? Przecież to jest skala logarytmiczna, jak wyjdziesz na jakiś pułap, to później sprzęt zmienia subtelnie jakość.
Normalnie mam straszne dejavu jak na forach audio, gdzie ludzie wpadają w jakieś błędne koło i zmieniają wzmacniacz na droższy kable, a nie szukają winy w podstawowych aspektach jak akustyka. :) Taka sama analogia jest w espresso, zamiast
zmieniać sprzęty, trzeba pooglądać filmiki, próować z czasem dozą, dystrybucją.

Ja mimo, że teraz mam najlepszą świeżą kawę, idealną temperaturę, to wiem, że kawa będzie beznadziejna jak dystrybucja będzie mierna i zrobią się kanały...

« Odpowiedź #29 dnia: 01 Kwiecień 2021, 18:58:31 »
Chcę robić jak najlepsze espresso, a nie wychodzi mi ono tak dobrze jakbym chciał.

Co kryje się dla ciebie pod pojęciem "najlepsze espresso"?

Wspomniałeś, że kupiłeś najtańszą kawę w danej palarni. Nie twierdzę, że jest zła, ale tania kawa = prosta kawa i raczej nie ma co się spodziewać wodotrysków. Jak ma być finezja i multum smaków to niestety trzeba z portfela wyłożyć dużo więcej, a to i tak nie gwarantuje sukcesu bo każdy z nas może oczekiwać po kawie czego innego.

Warto zacząć od sprecyzowania swoich oczekiwań. Jeden powie, że chce espresso gęstego i lepkiego niczym smoła z potężną dozą słodyczy, a kto inny powie, że dla niego najlepsze będzie espresso o (stosunkowo) lekkim body z cała gamą owocowych smaczków.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi