Autor Wątek: Co zmienić żeby mieć lepsze espresso  (Przeczytany 9379 razy)

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Co zmienić żeby mieć lepsze espresso
« dnia: 31 Marzec 2021, 14:53:37 »
Od trzech miesięcy obcuję z moim Rocketem Cellini. Myślę, że mam go już dość dobrze opanowanego. Szoty wychodzą wzorcowo 1:2 i 1:2,5 w 25-30s. Próbowałem różnych ziaren z polecanych tu palarni (Blend, Mr Mastro Antonio) i jakoś nie mogę zrobić zajebistego espresso. Zwykle jest "poprawne" czasami "dobre" (dlatego 3/4 kaw jakie robię to cappuccino), do tego lepsze niż 95% szotów które piłem w kawiarniach, jednak moim wzorem jest to które piłem w poznańskim "Brismanie" - prawdziwy sztos. I zastanawiam się co zmienić.
Młynek chyba jest ok, mam sitka IMS, kupiłem tamper 58,4mm, próbowałem różnych temperatur parzenia, ziarno jest dobre to może problem jest w ekspresie? Może przejście na dual boiler z PIDem poprawi sprawę? Różnica będzie zauważalna? Czy może jednak młynek?

skansen

• Gość
Odp: Co zmienić żeby mieć lepsze espresso
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Marzec 2021, 15:04:56 »
Z jakiej kawiarni mają kawę w Brismanie?
Jak wygląda u Ciebie kwestia wody?
Znajomy miał podobne dylematy do Twoich, skończyło się na konsultacjach z Baristą. Barista-konsultant odwiedził go w domu, podpowiedział kilka rzeczy. Kilkaset złotych za takie konsultacje zwróciło się, bo sprzęt został bez zmian... Może ktoś z Brismana mógłby Ci pomóc u Ciebie na miejscu? Mają w ofercie konsulting...
Jeśli już robić upgrade sprzętu to zacząłbym od młynka, możesz swój sprzedać koleżance i np. cierpliwie czekać na Niche :)

Offline Pabloo Mężczyzna

« Odpowiedź #2 dnia: 31 Marzec 2021, 15:14:43 »
Wodę mam filtrowaną przez odwróconą osmozę z mineralizatorem, filtrem cząstek stałych do 5nm, i filtrem węglowym. Próbowałem parzyć na polecanej Primaverze czy Żywcu zdrój, ale wyszło gorzej. Brisman ma swoje blendy sprzedawana pod swoją marką, ale 200 zł/kg :/ tak się składa że oferuje takie szkolenia i nawet rozmawiałęm z nim na ten temat. Cena 600-700 zł z dojazdem do domu, trochę sporo... może jednak warto? Myślisz że Niche będzie lepszy niż Specialita?

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Marzec 2021, 15:19:07 »
A co uważasz, że wniesie DB ? Jeśli technika jest poprawna to może nie trafiłeś na właściwe ziarno? Nie każda kawa jest wybitna, nie każdy shot powoduje że gubimy kapcie ;-) Zresztą do dobrego się łatwo przyzwyczaić, napij się kawy na orlenie, wróć do domu i pewnie będzie łał ;-) To co może być źle to woda albo zbyt wysoka temperatura pitego espresso. Nie grzej filiżanki, zobacz zimną kolbę do kilku shotów, daj kawie chwilę odpocząć po ekstrakcji to uwolni więcej aromatów. Samo miejsce też nie jest obojętne bo często robi połowę roboty, na wakacjach i w dobrym towarzystwie wszystko smakuje lepiej.  Ale przecież Brismani sprzedają ziarna, napij się u nich jakiejś kawy, nabądź do domu droga kupna lub wymuszenia paczkę i porównaj ;-)

Offline Pabloo Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 31 Marzec 2021, 15:38:11 »
A co uważasz, że wniesie DB ? Jeśli technika jest poprawna to może nie trafiłeś na właściwe ziarno? Nie każda kawa jest wybitna, nie każdy shot powoduje że gubimy kapcie ;-) Zresztą do dobrego się łatwo przyzwyczaić, napij się kawy na orlenie, wróć do domu i pewnie będzie łał ;-) To co może być źle to woda albo zbyt wysoka temperatura pitego espresso. Nie grzej filiżanki, zobacz zimną kolbę do kilku shotów, daj kawie chwilę odpocząć po ekstrakcji to uwolni więcej aromatów. Samo miejsce też nie jest obojętne bo często robi połowę roboty, na wakacjach i w dobrym towarzystwie wszystko smakuje lepiej.  Ale przecież Brismani sprzedają ziarna, napij się u nich jakiejś kawy, nabądź do domu droga kupna lub wymuszenia paczkę i porównaj ;-)

Od 3 miesięcy nie mogę pić nigdzie indziej kawy niż w domu xD wszystko inne smakuje jak kawa zbożowa. Dzięki ze wskazówki będę próbował ;)
« Ostatnia zmiana: 31 Marzec 2021, 15:42:58 wysłana przez Pabloo »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Marzec 2021, 15:42:26 »
W takim razie może zacznij od paczki kawy z Brismana, zapytaj o przepis i spróbuj odtworzyć w domu... Jeśli to nie pomoże to dopiero w dalszej kolejności korzystałbym z konsultacji. Zmianę sprzętu traktowałbym jako ostateczność...
W kwestii zmiany Speciality na Niche może się wypowiedzieć @untoldex który taką zmianę zrobił. Przez pewien czas miał oba młynki a potem Specialitę sprzedał...

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Marzec 2021, 15:52:23 »
Młynek chyba jest ok, mam sitka IMS, kupiłem tamper 58,4mm, próbowałem różnych temperatur parzenia, ziarno jest dobre to może problem jest w ekspresie

A jak z dystrybucją, ekstrakcję obserwujesz z NPF-u?
》tertium non datur《

Offline Pabloo Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 31 Marzec 2021, 15:53:56 »
Młynek chyba jest ok, mam sitka IMS, kupiłem tamper 58,4mm, próbowałem różnych temperatur parzenia, ziarno jest dobre to może problem jest w ekspresie

A jak z dystrybucją, ekstrakcję obserwujesz z NPF-u?

Niestety mam tylko oryginalne kolby Rocketa

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Marzec 2021, 15:59:50 »
Gaca jest raczej kontaktowy i życzliwie nastawiony, pogadaj z nim chwilę jak będziesz u Brismanów ;-) Mnie otworzył oczy i skierował na drogę espresso swoim wykładem. To były bardzo elementarne kwestie. Później gdzieś po roku czasu byliśmy na kawie w jego barze i pamiętam jak poprosił żeby moja lepsza połowa najpierw spróbowała capu zanim je posłodzi, odwrócił się do nas tyłem, narysował mlekiem miśka i podał kawę kłaniając się w pas ;-)  Mega pozytywny kawowy popapraniec jak sam o sobie mówi ;-)
KAHAWA miała też możliwość wypicia espresso i zakupu całkiem fajnych ziaren.
« Ostatnia zmiana: 31 Marzec 2021, 16:02:24 wysłana przez mlopus »

Offline Pabloo Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 31 Marzec 2021, 16:16:14 »
Gaca jest raczej kontaktowy i życzliwie nastawiony, pogadaj z nim chwilę jak będziesz u Brismanów ;-) Mnie otworzył oczy i skierował na drogę espresso swoim wykładem. To były bardzo elementarne kwestie. Później gdzieś po roku czasu byliśmy na kawie w jego barze i pamiętam jak poprosił żeby moja lepsza połowa najpierw spróbowała capu zanim je posłodzi, odwrócił się do nas tyłem, narysował mlekiem miśka i podał kawę kłaniając się w pas ;-)  Mega pozytywny kawowy popapraniec jak sam o sobie mówi ;-)
KAHAWA miała też możliwość wypicia espresso i zakupu całkiem fajnych ziaren.

Kahamwę mam na młynie co dwa tygodnie jako "tańszą" opcję i za tę cenę i DARMOWĄ dostawę jest naprawdę spoko. Niestety ich espresso jest mało pijalne, może barista miał akurat zły dzień :P

Offline RufusTF

• Ekspres: Bianca, Olympia Express, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Marzec 2021, 17:34:45 »
Najprostsza rada: nie przywiązuj się ani do tego 25-30s, ani do ratio. Pokombinuj z dozą. W Cellini masz preinfuzję, powalcz z nią przy drobniejszym mieleniu. Wyjąłem ostatnio z zamrażarki kilkumiesięczną Etiopię z Palarni Blend. Normalnie używam sitka 15g i parzę jakieś 1:2, nawet poniżej. Przy tej Etiopii czułem, że to nie to. W ramach poszukiwań wczoraj zrobiłem na niej 54g naparu z 18g kawy na bardzo drobnym mieleniu i bardzo długiej preinfuzji z niewielkim przepływem wody. Przegiąłem z mieleniem, ale wyszła najlepsza dotąd. Nie dowierzałem, jak spojrzałem na wyświetlacz: 95 sekund.

Im jaśniejsze palenie i im lepszy młynek, tym mniejsze znaczenie mają te klasyczne parametry.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Marzec 2021, 17:49:57 »
Kup npf, nagraj cały proces robienia kawy i można rozmawiać. :) Jak ktoś mówi, że robi wszystko wzorcowo, a kawa smakuje średnio. Nastepnie później nagrywa szota to widać, że często coś pomija i jednak to "wzorcowe" jest naciągane.
« Ostatnia zmiana: 31 Marzec 2021, 17:52:42 wysłana przez pawel890 »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Marzec 2021, 19:11:47 »
Co zmienić? Oto jest pytanie. Trzeba coś zmienić i zaobserwować różnicę. Informacja, wniosek wynikający z takiej obserwacji składa się na nasze doświadczenie. Im więcej tego doświadczenia, tym łatwiej zrobić coś dobrego z dobrą kawą.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Kwiecień 2021, 01:25:21 »
Myślisz że Niche będzie lepszy niż Specialita?
zdecydowanie tak!!!
Niche to inna klasa!!!

Mam wrażenie, że Specialita ma tak "pozytywne" opinie - bo podobnie jak Hario :D kilka lat temu nie miała konkurencji... i być może  w porównaniu do i-mini - wygrywała - a wygląda całkiem fajnie w kuchni w porównaniu z młynkami gastro...
zbryla strasznie, rozsypuje kawę po całym blacie, bez dobrego WDT daje bardzo kiepskie efekty...

ale moim subiektywnym zdaniem (kilka shotów u kolegi) to średniej klasy młynek, który nie ma żadnego porównania z Niche...
Never Give UP †

Offline arob

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Comandante C40 NB
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Kwiecień 2021, 08:53:06 »
Mam wrażenie, że Specialita ma tak "pozytywne" opinie - bo podobnie jak Hario  kilka lat temu nie miała konkurencji...

A teraz ma konkurencję, która jest wyraźnie lepsza? Ciężko znaleźć młynek OD z timerem za 1800 zł. Może jeszcze Fiorenzato F4 i Lelit William. Każdy z nich ma swoje plusy i minusy. Po prostu płacisz za to, co dostajesz. Wiadomo, że Niche jest dużo lepsze, ale abstrahując od tego że jest SD, to aktualnie bardzo trudno go kupić i kosztuje ponad 1500zł więcej. Na ten moment to po prostu inna klasa młynka zarówno użytkowo, jakościowo jak i cenowo.

Co do tematu, to zgadzam się z przedmówcami - wypiłbym kawę w kawiarni, zapytał o przepis, wziął dokładnie tą samą do domu i porównał, żeby mieć punkt odniesienia i dobre argumenty do dalszego wydawania pieniędzy. :) Ze sprzętu na pewno zacząłbym od młynka.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi