Autor Wątek: Młynek La Pavoni Jolly Dosato - raz działa, raz nie działa  (Przeczytany 1936 razy)

Offline fafkulec

• Ekspres: RC V6, V60
  • Młynek: La Pavoni Jolly
Witajcie, :picardpalm:
mam problem z młynkiem La Pavoni Jolly, a mianowicie po włączeniu z guzika, raz działa raz nie działa. Wygląda to tak, że np. 3-4 włączenia działa jak należy a przy 4-5 włączeniu guzika widać, ze żarna wykonują lekki ruch jakby chciały się ruszać, pykną przy włączeniu guzika, ale nie ruszają, słychać buczenie silnika. I tak można klikać kilka razy a później młynek znów działa, a później znów to samo.

Młynek juz od jakiegoś czasu miał pewne objawy niedomagania - przy włączaniu aby działał trzeba było czasem docisnąć przycisk włączania.

Co to może być - wszelkie rady mile widziane. Próbowałem młynek rozkręcić ale nie wiem jak się dostać w okolice żaren, zamiast śrub są tam jakby nity?
« Ostatnia zmiana: 16 Marzec 2021, 18:53:49 wysłana przez Fux »

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Młynek La Pavoni Jolly Dosato - raz działa, raz nie działa
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Marzec 2021, 19:33:57 »
Ja obstawialbym łożyska. Ale ciężko stwierdzić to tak przez internety. Ile ten młynek już przemielił? Znasz jego historie?

Po pierwsze odłącz go z prądu i sprawdź, czy możesz swobodnie kręcić wirnikiem. W rysunku zlozeniowym, który znalazłem w internecie wynika, że dolne zarno jest montowane bezpośrednio na wale wirnika. Jeżeli się kręci, to jest jeszcze kondensator rozruchowy. Może też być uszkodzony. Dalej jest tylko włącznik, który można łatwo sprawdzić, mostkujac go na próbę.

Bazuje na tym, co jest w załączniku. To ten młyn?

Offline fafkulec

• Ekspres: RC V6, V60
  • Młynek: La Pavoni Jolly
Odp: Młynek La Pavoni Jolly Dosato - raz działa, raz nie działa
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Marzec 2021, 20:20:22 »
Hej, tak, to ten młynek. Znalazłem też ten schemat, rozkręciłem go, wyczyściłem dogłębnie, posprawdzałem styki i o dziwo działa cały czas, nie ma tego objawu. Czy możliwe, ze coś czasami blokowało żarna?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi