Autor Wątek: Do niewielkiej kawiarni  (Przeczytany 17717 razy)

Offline Igmu

Do niewielkiej kawiarni
« dnia: 24 Październik 2014, 21:44:27 »
Przymierzam się do otwarcia niewielkiego lokalu, w którym m.in. chciałabym podawać kawę. Dobrą, aromatyczną, świeżo mieloną, bo sama taką najbardziej lubię, chociaż kompletnie się na tym nie znam - tzn. chadzam do kawiarni, piję tam kawy, ale nigdy nie interesowałam się tym jaka to kawa, jaki ekspres, jak mielona... W domu mam ekspres na kapsułki, który zastąpił stary wysłużony przelewowy :) dlatego zwracam się do was z pytaniem - jaką kwotę powinnam przygotować na dobrej jakości ekspres kolbowy, czy kupić taki od razu z młynkiem, czy młynek osobno, jakie firmy poleciacie? Warto wziąć ekspres w leasing? Czy można nauczyć się parzenia kawy w profesjonalnym ekspresie samodzielnie, czy lepiej wybrać się na kurs baristy? Z góry dziękuję za odpowiedzi i proszę o wyrozumiałość dla moich laickich pytań ;)

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Do niewielkiej kawiarni
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Październik 2014, 22:42:27 »
Kawiarnia bez takiej wiedzy nie wróży sukcesu. Jeśli można wiedzieć w jakiej części polski planujesz otworzyć ?

Najlepiej zrób kurs i sporo nauki co najmniej w domu.

Offline Igmu

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Październik 2014, 00:01:01 »
To nie ma byc typowa kawiarnia, lokal o zupelnie innym charakterze, ale kawe tez chcialabym w nim serwowac :)

Offline mmorka

• Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Październik 2014, 00:50:01 »
Co nie zmienia faktu, że jeśli chcesz podawać dobrą kawę to sporo wiedzy musisz przyswoić. Jeśli interesują cię szkolenia to polecam kafo kawiarnia lub akademia kofeiny.

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Październik 2014, 09:36:42 »
Tak. Podstawowe szkolenia trzeba przejść. I na pewno nie powinny to być szkolenia z jakiś dużych firm kawowych, gdzie do tego jeszcze Ci zaproponują za darmo ekspres, w zamian za abonament na kawę...

Offline Igmu

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Październik 2014, 09:48:43 »
Ok, a czy szkolenia jednodniowe, kilkugodzonne to cos co polecacie? Takie znalazlam w mojej okolicy - Wroclaw, Legnica.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Październik 2014, 10:00:44 »
Po jednym dniu to raczej będziesz miał zarys.
Należy ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć...

Jeżeli na zagadnienie patrzysz przez pryzmat kasy, to nic z tego nie będzie.
Zrób dobry „towar", to kasa przyjdzie sama.

Taka dygresja.

W sąsiedniej wsi (20k mieszkańców) rok temu otworzyła się kawiarnia. Punkt super. Główny szlak pieszy miasta.

Byliśmy pierwszego dnia przez przypadek. Super ciasto, akceptowalne ceny, doppio zrobiono mnie z podwójną wodą i pojedynczą kawą. Cóż, zdarza się. Klimatyczna, dyskretna muzyka, nawet czysty WC był.
Knajpa pełna była przez kilka tygodni.

Po jakimś czasie równia pochyła.
Kibelek nie sprzątany, personel na zewnątrz na papierosku, pustki, ciasta ze dwa rodzaje.
Dzisiaj pustki.
No i strzał w kolano. Czynne w niedziele od 15ej, wśród tygodnia od 11ej.
A mnie kawy chce się np. rano.

Nie idź tą drogą.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Październik 2014, 10:37:52 »
Po kawie z kapsułek, ekspres kolbowy plus młynek może być wyzwaniem. Kurs baristy to jedno, a jakieś doświadczenie, to drugie. Przed kursem warto byłoby poużywać takiego ekspresu w domu (nie musi to być gastronomiczny model), żeby wiedzieć o co w nim chodzi. Wtedy na kursie będziesz wiedziała o co zapytać, na co zwrócić uwagę. Poza tym dobrą kawę możesz przygotować także bez ekspresu, metodami alternatywnymi.

Offline Metiu

• M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Październik 2014, 11:22:03 »
Fajne i dobre szkolenia we Wrocławiu przeprowadza czarny deszcz. Więcej informacji na ich stronie -> CLICK !
Moim zdaniem bez szkolenia i wiedzy 'know how" nie ma co zaczynać.
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Październik 2014, 11:29:06 »
I nie idź w kierunku przeinwestowania.
Szukaj rzeczy również na rynku wtórnym.
Nówki mają to do siebie, że 30% w dół na dzień dobry.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Październik 2014, 11:30:53 »
Czynnik ludzki - jeśli zamierzasz obsługiwać kolbę, to jak pisali poprzednicy powininnaś się z nią zaznajomić w domowych pieleszach, a potem iść na kurs gdzie będziesz móga świadomie się czegoś więcej nauczyć. Jeśli kawę mają robić też pracownicy - to oni muszą być dokładnie przeszkoleni w używaniu takiej maszyny - to jest prawie aptekarska precyzja. No może trochę przesadzam ale w sumie to chyba nie za bardzo.

Jak ktoś nie będzie się starał za ekspresem to w filiżance będzie wyrób kawopodobny, po który ludzie nie będą sięgać. Jak będzie dobra kawa w filiżance to ludzie sami będą się w kolejce ustawiać.

Dla przykładu moja wczorajsza rozmowa ze znajomą z pracy dlaczego ona kawy nie pija. Ona nie pija nie tyle bo nie może, nie są to względy zdrowotne. Nie pija bo jej nie smakuje. Dlaczego nie smakuje? Bo zawsze jest kwaśna i gorzka. No i to podsumowuje niestety jaką kawę można dostać w większości miejsc w Polsce. Koleżanka była bardzo zdziwiona jak jej wyjaśniłem, że kawa dobrze przygotowana będzie słodka, że kwaśności tam nie ma prawa  (ale mogą być owocowe kwaski jak porzeczka wiśnia, malina, jagoda).

Nie wiem ile osób będzie pracować w twoim lokalu - ale na czas przygotowania kawy w kolbie jedna osoba będzie praktycznie wyłączona na chwilę z obsługi gości - to może być problem. Poza tym nie wiem na ile uda ci się opanować kolbę - zwłaszcza na początku nauki trzeba dużo cierpliwości i samozaparcia żeby nie wyrzucić maszyny za okno. Grunt to ćwiczyć i ćwiczyć.

No i prawie na koniec - pewnie z 95% zamawianych kaw to będą kawy z mlekiem (cappucino, latte), pewnie ze 3% będzie chciało dużą mocną kawę w szklance (bo w domu piją zalewajkę), a ze 2% skusi się na espresso. Te procenty to tylko moja luźna obserwacja tego co się zamawia, to nie żadne zmierzone dane. Ale do brzegu. Większość kaw jest z mlekiem, a mleko jest w stanie zamaskować niedoskonałości w espresso. A takie "niedoskonałe" prawie espresso uzyskasz z automatu  :diabelek: Może więc zamiast pakować się w młynki, kolby, dzbanki i tampery kup dobry ekspres automatyczny do kaw mlecznych - choćby polecana Saeco Aulika w wersji Top. Tyle samo byś wydała na kolbę i młynek, a tutaj poza drobną regulacją młynka wszystko dzieje się samo. Nie będzie to ta jakość espresso co z z kolby obsługiwanej przez doświadczonego baristę, ale czy będzie dużo gorzej... Ot taka dygresja żebyś nie miała za łatwo z decyzją.

Co do leasingu - jak najbardziej się da (mogę ci nawet namiary dać na znajomego co takie rzeczy załatwia), tylko broń boże nie idź w stronę leasingu w opcji z kawą. Nie dość że będziesz wtedy musiała zamawiać co miesiąc ileś tam kilogramów kawy, to nie będziesz wiedziała o tej kawie nic, często nawet kiedy była palona. A świeża kawa to podstawa. Leasing na ekspres to jedno, a kawa to drugie. Żadnych cyrografów "na kawę". Kawę możesz sama zamawiać z różnych palarni, zmieniać ziarna, pytać się o opinie klientów. Od nich dowiesz się co im smakuje.
LMWDP #469

Offline Igmu

« Odpowiedź #11 dnia: 25 Październik 2014, 14:28:14 »
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, sporo mozna sie dowiedziec :) zblizaja sie swieta, wiec pomyslalam, ze kupno ekspresu kolbowego do domu moze miec uzasadnienie ;) maz ceni sobie dobre espresso, ja preferuje kawy z mlekiem. Jako typowej babie zapewne w oko wpadl mi Ascaso Dream - nadaje sie na pcozatek? Pocwicze w domu, zobacze z czym to sie je, pojde na kurs - z wlasnym lokalem sie nie spiesze, ma byc dobrze, a nie po lebkach. Zakladam, ze wiekszosc ze sprzedawanych kaw bedzie mlecznych, bo lokal ma byc nastawiony na grupę klientow pt. "Matki z dziecmi" :) kawa mleczna jakas taka bardziej kobieca ;)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Październik 2014, 17:45:22 »
kawa mleczna jakas taka bardziej kobieca
Parafrazując reklamę, to Tobie napisano; weź byle jaki, dobry, automatyczny.
I tak będziesz do przodu...

Idę sobie namielić kawę na doppio.
;-)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Październik 2014, 20:37:38 »
Dream do domu tak. Do gastronomii nawet małej to już nie.
LMWDP #469

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Październik 2014, 20:45:14 »
Co nie zmienia faktu, że jeśli chcesz podawać dobrą kawę to sporo wiedzy musisz przyswoić. Jeśli interesują cię szkolenia to polecam kafo kawiarnia lub akademia kofeiny.

Poczyta forum kupi jedną książkę i wystarczy. Póki co nie spotkałem kawiarni aby się ktoś starał zrobić wrażenie na kliencie. W jednej to mnie nawet baba zjechała jak jej zwróciłem uwagę czemu nie mieli kawę tylko z pojemnika młynka  mi sypie na espresso :-)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi