Ankieta

Który młynek do alternatyw kupisz gdy Ci będzie potrzebny?

Melitta Calibra
3 (18.8%)
Baratza Encore
6 (37.5%)
Eureka Mignon Filtro
2 (12.5%)
Wilfa Svart 130B
2 (12.5%)
Severin km 3873
1 (6.3%)
Nivona 130
2 (12.5%)

Głosów w sumie: 14

Autor Wątek: Jaki młynek do kawiarki cena maks ~700zł  (Przeczytany 4072 razy)

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

• Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
Jaki młynek do kawiarki cena maks ~700zł
« dnia: 06 Marzec 2021, 20:20:08 »
Cześć!

Jaki młynek elektryczny młynek do kawiarki polecicie oprócz Severina KM 3873? W grę wchodzi tylko i wyłącznie młynek elektryczny.

Przeglądałem forum, Severin KM 3873 daje 17% pyłu, który jak wyczytałem, jest niepożądany.

Zależało by mi na tym aby pyłu było choć trochę mniej niż daje powyższy Severin. W miarę równy przemiał też jest istotny. Cena maks to tak z 700-800zł.
Czy może nie ma sensu do kawiarki kupować młynka ze takie pieniądze i w 100% wystarczy ten Severin wraz z pyłem?

Jak z pyleniem Wilfy SVART CGWS-130B i Wilfy SVART WSCG-2?

Proszę o porady.

• Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
Odp: Jaki młynek do kawiarki cena maks ~700zł
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Marzec 2021, 19:55:28 »
Zapraszam do ankiety  :D

Offline Anszy

• Ekspres: DeLonghi, V60, FP, makinetka
  • Młynek: 1Zpresso K-plus
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Marzec 2021, 20:29:51 »
Poczytałem forum, kupiłem Wilfę SVART CGWS-130B, mieliłem pół roku pod przelewy, cieszyłem się, że elektrykiem w mig mielę kawę na żądaną grubość. Następnie zakupiłem 1Zpresso Q1 potem 2 i JX stwierdzam wbrew wielu opiniom, że jakość przemiału pod przelewy ma duży wpływ na jakość otrzymywanego naparu. Wilfę sprzedałem, bo przelewy robione tymi ręczniakami o niebo lepiej mi smakowały. Zdziwiłem się, że ta sama kawa zmielona w Zpresso będzie tak różna na plus. A mielenie ręczne tymi szybkimi młynkami to sama przyjemność a najbardziej obawiałem się, że się "zakręcę" - wręcz przeciwnie, dlatego nijak palec do ankiety nie chce drgnąć.
« Ostatnia zmiana: 07 Marzec 2021, 20:34:14 wysłana przez Anszy »

Offline piotrdab

• Ekspres: Ascaso Uno Black, aeropress, moca, Melitta Aroma Signature
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini, Timemore Nano, Severin
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Marzec 2021, 07:35:06 »
Do przelewów mam używanego Ascaso i-mini, który wcześniej służył mi do kolby. Gdybym miał przeznaczyć ok. 800 zł na młynek do przelewów, to chyba bym kupił używany elektryczny, ale porządniejszy, jak ten mój na przykład.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Marzec 2021, 08:35:21 »
Ręczny ;)
i za 700 to masz 1zPresso JX PRO albo będzie Arco

za 500 1Zpresso JX
za 350-370 1Zpresso Q2
za ok 200 Timmemore albo Xeleo

Moge się wypowiedzieć o tym co miałem/mam
JX i q2 - WARTO!!!
W podobnej cenie jest Wilfa - też warto - ale ręczne - bardziej

moim zdaniem - jeśli nie robisz kawy z Chemexa kilka razy dziennie i nie musisz mielić po 60g - to ręczny daje radę ;)
a i sporadycznie zmieli i do Chemexa ;)
raz nawet mieliłem nim na 6 Chemexów ;) prawie 400g :)
Never Give UP †

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Marzec 2021, 08:48:55 »
Ręczny

Żona by mnie wygoniła z domu :P

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Marzec 2021, 23:13:39 »
Do przelewów mam używanego Ascaso i-mini, który wcześniej służył mi do kolby. Gdybym miał przeznaczyć ok. 800 zł na młynek do przelewów, to chyba bym kupił używany elektryczny, ale porządniejszy, jak ten mój na przykład.

Ascaso i2 mini (on demand) dobrze wspominam, ale miał też kilka denerwujących wad. Największa z nich to złe wyważenie stopki, a generalnie  to był za lekki. Po  przyłożeniu kolby bujał się, no po prostu.  Kupując młynek należy patrzeć na wielkość żaren, w drugiej kolejności na wagę.

Offline kasiam Kobieta

• Ekspres: Ascaso Uno Prof, The Gabi Master A, V60, Chemex, aero, Moccamaster
  • Młynek: Ascaso i-1 mini, Comandante, Niche
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Marzec 2021, 09:49:27 »
Na początku przygody z kawą miałam Severina. Bardzo fajny młynek (chociaż przydałby się większy zakres mielenia) - służy teraz mojej siostrze i też jest zadowolona. Kawa z dripa wychodzi całkiem niezła.Ja używam teraz Ascaso do espresso i Comandante do przelewu - głównie Chemex. Jeśli chodzi o Ascaso to niezle mi się sprawdzał w przelewach, ale skakanie między ustawieniami (espresso- chemex) było mega niewygodne. Poza tym młynek jest dosyć głośny, a jak mój mały dzieciaczek śpi to wolę nie ryzykować takimi dźwiękami. Długo myślałam nad zakupem młynka do przelewu i wybór padł na comandante. Jestem bardzo zadowolona. Mielenie - zwłaszcza do chemexa, jest bardzo przyjemne, szybkie i lekkie. Przemiał równy, kawka pyszna. Z Chemexa piję kawę ok. 2 razy dziennie i mielenie ręczne nie jest w ogóle uciążliwe. Nie jestem jakimś wybitnym znawcą kawy, dlatego myślę że nie pochylanym zbytniej różnicy mieląc tańszym młynkiem (chociaż kto wie?). Jak dla mnie mlynki ręczne są super. Może gdybym musiała mielić pod espresso dla 5 osób na raz codziennie, to zmieniłabym zdanie. Do przelewu mielę dla siebie, czasem dla siebie i męża. Zmielenia 18, czy 24g kawy to naprawdę chwila - dla mnie bardzo przyjemna.

« Odpowiedź #8 dnia: 14 Marzec 2021, 23:25:13 »
Cześć!

Jaki młynek elektryczny młynek do kawiarki polecicie oprócz Severina KM 3873?

Wbrew pozorom to niebanalny problem. Moja kuzynka używa kawiarki, bo lubi kawę z kawiarki. A młynki miała takie: De Longhi KG89 (po dwóch latach padły żarna, ale przez ten czas ogólnie był ok.), Łucznik marketowy, po czterech miesiącach zaczął zbyt grubo mielić i nic nie dało się z tym zrobić, poza wyrzuceniem do kosza.  Teraz ma Tchibo/Melita, ten z wagą ― w naprawie po miesiącu eksploatacji z obciążeniem jedna kawa dziennie. Młynek "zawieszał się" przy mieleniu i  serwis  powie o co tu chodzi, możliwe że silnik nie daje rady mielić twardej kawy.   :-) Kuzynka na wszelki wypadek rozgląda się za następnym młynkiem, ja jej podpowiadam:  Baratza Encore, ale nie wiem czy dobrze robię. Może ręczny byłby bezpieczniejszy, poza tym przydałby się na biwak.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Marzec 2021, 10:43:52 »
Encore to dobry młynek i eksploatowany był kilka lat w znajomej kawiarni z bardzo dobrymi rezultatami mieląc i do różnych alternatyw jak i klientom ziarna z kupowanej kawy. Używali tylko ziaren z dobrych palarni, więc na pewno daje radę z jaśniejszymi wypałami. 

« Odpowiedź #10 dnia: 16 Marzec 2021, 22:33:32 »
Używali tylko ziaren z dobrych palarni, więc na pewno daje radę z jaśniejszymi wypałami. 

Dobre palarnie  pewnie potrafią i ciemniej wypalić. Nawet mnie się  to udaje.
Dzięki za dobre słowa o Baratza Encore, w razie czego będę mógł go rekomendować kuzynce z czystym sercem.

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Marzec 2021, 19:34:15 »
Dzięki za dobre słowa o Baratza Encore, w razie czego będę mógł go rekomendować kuzynce z czystym sercem.

Na forum polecane sa głównie młynki które dają możliwie maksymalnie najlepszy przemiał w stosunku do budżetu jakim dysponujemy i tylko ten parametr jest brany pod uwagę. Nikt nic nie pisze o głośności takiego młynka.
Kupiłem ostatnio odkurzacz Kercher do domu. Ma mocny silnik i świetnie odkurza, jego głośność to 74 decybele. Wszyscy domownicy mówią, że jest bardzo głośny, i ja tez tak uważam.
Baratza Encore jest od niego dużo głośniejsza bo emituje dźwięk o natężeniu dochodzącym do 86 decybeli. Jako domowy młynek dla mnie, choćby jak świetny przemiał dawał, za głośność jest od razu zdyskwalifikowany. Jak ktoś go będzie używał mieszkając w bloku, rano o 5 przed wyjściem do pracy, myślę, że po 2 mieszkania w każdym kierunku i każdej płaszczyźnie będą obudzone.

https://youtu.be/1gm6UfD9qSc?t=328

Od jednego z forumowiczów zakupiłem niedawno młynek Melitta Calibra. Jego ogromna zaleta to to, że jest bardzo cichy. Dziecko za ścianą i żona śpią jak susły o 5 rano :). Planuje zamieścić na forum jego szczegółowy test, bo mało konkretów jest na jego temat, a wiele domysłów.
Na razie jestem na etapie zbierania danych.
« Ostatnia zmiana: 20 Marzec 2021, 19:39:06 wysłana przez lukaszt2004 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi