Autor Wątek: Szukam serwisu ekspresów  (Przeczytany 5278 razy)

Offline Jura2000 Mężczyzna

• Ekspres: Jura Z10, Bialetti New Venus 4tz, AeroPress, Dripper Kalita
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
Szukam serwisu ekspresów
« dnia: 02 Marzec 2021, 11:03:39 »
Dzień dobry,
szukam profesjonalnego serwisu ekspresów kolbowych w okolicach Koszalina.
Kupiłem niedawno Quick Mill Carola i chciałbym ustawić  - sprawdzić temperaturę zaparzania i ciśnienie.
Wiem, że w tym ekspresie jest pseudo PID (przełączniki) i że tymi przełącznikami ustawiamy w/g tabeli temperaturę.
Jest to niestety temperatura w bojlerze a nie temperatura zaparzania.
Na niemiecko języczny forum dowiedziałem się, że fabrycznie ustawiona PID-ami temperatura na 110 dawała w kolbie 99 stopni.
U mnie w/g tabeli jest ustawiona na 115 stopni ale nie wiem ile mam w kolbie. Powinno być podobno około 94

Z góry dziękuję za pomoc

skansen

• Gość
Odp: Szukam serwisu ekspresów
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Marzec 2021, 11:13:08 »
Są termometry/manometry do montażu w grupie, przy czym z 2w1 się nie spotkałem. Ewentualnie termometr do zamontowania w grupie i do tego kolba z manometrem. 

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Marzec 2021, 11:21:34 »
Wiem, że są takie termometry.
Nie chcę kupować tylko sprawdzić - ustawić PID tak, żeby mieć odpowiednią temperaturę.
W internecie widziałem specjalne kolby z wyjściem do miernika temperatury. Uważam, że porządny serwis powinien posiadać coś takiego.

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marzec 2021, 11:51:41 »
Nazywa się to Scace, może by tak na forum zrzutkę zrobić i wtedy każdy z współudziałowców by sobie pomierzył, i poustawiał co trzeba :)
« Ostatnia zmiana: 02 Marzec 2021, 11:55:18 wysłana przez pietro »

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Marzec 2021, 11:59:23 »
Może taki termometr by wystarczył
„https://coffee-sensor.com/product/temperature-sensor-e61-hx-or-sbdu-group-head-thermometer/„
Czy można coś takiego kupić w Polsce i za ile?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Marzec 2021, 12:13:42 »
Taki termometr wystarczy.
W kwestii ciśnienia - dlaczego sądzisz, że coś jest nie tak? Jeśli manometr ekspresu pokazuje zbyt niskie ciśnienie, to powodem może być np. kanałowanie albo zapowietrzenie układu. Najszybciej sprawdzisz to ślepym sitkiem. 

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Marzec 2021, 12:40:58 »
Zerknij na to: https://www.home-barista.com/espresso-machines/quick-mill-carola-evo-review-photos-t56130.html
Facet, który to opisuje ma różnicę 5st. (19F).
Jakoś nie mam przekonania do tezy, że trzeba ustawić tak wysoko (110), żeby lała się właściwa (93). To za duża różnica. Tym bardziej, że Amerykanin testował na wodzie, nie kawie.
I nie wiadomo też, na ile miał wygrzaną grupę.
« Ostatnia zmiana: 02 Marzec 2021, 12:49:55 wysłana przez rapoh »

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Marzec 2021, 14:45:47 »
Jak znasz niemiecki, to polecam: [url]https://www.youtube.com/watch?v=AHBeWTYmOsU&t=18s/url]
Od 4:30 mówi, że jak ustawił na przełącznikach 106 stopni to dopiero uzyskał w kolbie prawidłową temperaturę zaparzania 92-93 stopnie.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Marzec 2021, 15:12:05 »
Film powyżej jest z kanału Kafemacher. A to niezbyt wiarygodne źródło. Wg ich strony Lelit Glenda PL41, Bezzera BZ09 S PM, ECM Casa V, Lelit Kate PL82T to ekspresy z termoblokiem:
https://kaffeemacher.ch/espressomaschine/
Beispiele für Thermoblock-Espressomaschinen (...) Lelit Glenda PL41, (..) Bezzera BZ09 S PM, (...) ECM Casa V, Lelit Kate PL82T

Jest to oczywiście nieprawda. Napisałem do nich w tej kwestii, wiadomość przeczytali ale tekstu nie poprawili. A jest to rzecz bardzo prosta do weryfikacji.

Dlatego też uważam, że recenzja podlinkowana przez @rapoha jest dużo lepszym źródłem.

« Odpowiedź #9 dnia: 03 Marzec 2021, 15:26:42 »
Zdecydowałem się zakupić ten termometr: [url]https://www.geisinger.eu/de/bruehgruppenthermometer/20-1-thermometer-fuer-e61-bruehgruppe-espressomaschine-thermometer-edelstahl-oval.html#/1-frontfarbe-schwarz/url]
Jak go otrzymam, to powiadomię o wynikach.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Marzec 2021, 16:03:20 »
Ciekawe, czy nie ma, i czy to możliwe, termometru analogowego, na podobieństwo takiej wskazówki jak w manometrze? Bardziej by pasował do klasycznej e61.
》tertium non datur《

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Marzec 2021, 17:41:05 »
Trzeba zrobić dziurę w grupie? :nienie: :'(

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Marzec 2021, 17:56:25 »
Trzeba zrobić dziurę w grupie? :nienie: :'(

Przecież dziura jest, po śrubie! Nie taka, jak potrzebna?
》tertium non datur《

« Odpowiedź #13 dnia: 03 Marzec 2021, 17:57:34 »
Film powyżej jest z kanału Kafemacher. A to niezbyt wiarygodne źródło. Wg ich strony Lelit Glenda PL41, Bezzera BZ09 S PM, ECM Casa V, Lelit Kate PL82T to ekspresy z termoblokiem:

Jest to oczywiście nieprawda. Napisałem do nich w tej kwestii, wiadomość przeczytali ale tekstu nie poprawili. A jest to rzecz bardzo prosta do weryfikacji.

Dlatego też uważam, że recenzja podlinkowana przez @rapoha jest dużo lepszym źródłem.
Dla mnie jest to bardzo wiarygodne żródło.
Ci ludzie nie biorą ekspresów od firm żeby robić pseudo testy tylko każdy ekspres kupują za własne pieniądze, testują, ewentualnie usprawniają i odsprzedają.
Subskrybuję ich kanał i oglądnąłem prawie wszystkie ich filmy (mam dużo czasu bo jestem na emeryturze).

skansen

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Marzec 2021, 18:08:38 »
@Jura2000 chyba mówimy o innym Kafemacher ;) A tak na poważnie, to jest zwykły sklep https://shop.kaffeemacher.ch/
Błędów w ich materiałach jest zresztą więcej, ale nie jestem korektorem, by je wyszukiwać.
Często zgłaszam zauważone pomyłki co w większości przypadków spotyka się z przychylną reakcją i usunięciem błędów. Kafemacher do tej większości się jednak nie zalicza...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi