Autor Wątek: Masala Chai  (Przeczytany 12371 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Masala Chai
« dnia: 28 Luty 2021, 21:13:37 »
Myślę, że brakuje nam tego wątku :). Sami zobaczcie ile pod tym hasłem kryje się kolorytu i dobrego smaku:

Czasem biorę jakiś rondel i gotuję w nim przyprawy. Lubię tę ideę ale najchętniej wybyłbym gdzieś tam na indyjskie ulice pełne zgiełku i gwaru.

Spójrzcie na te facjaty. Wielu Indusów ma naszą urodę ;). Pierwszy z brzegu bar zwie się Baba ;). Chai to w sumie też po naszemu.

Tak czy owak, Masala Chai sprawia mi sporo przyjemności. Po kawie jest to chyba mój ulubiony świat ;). Tyle, że ja biorę do garnka Rooibos i mleko z kokosa ;).
« Ostatnia zmiana: 28 Luty 2021, 21:25:21 wysłana przez Antonio »

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
Odp: Masala Chai
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Luty 2021, 21:52:18 »
Przyznam szczerze że pierwszy raz o Masala Chai słyszę, ale bardzo mnie to zaciekawiło. Tak czytam to ponoć nie ma klasycznego przepisu przygotowania, co rodzina to inny przepis. Czy możesz @Antonio podzielić się swoim przepisem, żebym mógł mieć jakiś punkt odniesienia ;)

Offline Pawcio Mężczyzna

• Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Luty 2021, 21:54:18 »
Ja piję bez mleka - to moja ulubiona herbata.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Luty 2021, 22:34:54 »
@Antonio zacząłem pić ten napój na długo przed kawą. Robiliśmy taki nad ogniem w kociołku, w wakacje w Kotlinie Kłodzkiej już ponad 20 lat temu. Można było całą noc gadać, grać na bębnach i wypalać ceramikę. Już kilka lat nie robiłem indyjskiej herbaty, ale jest to przyjemny napój i nie wiem czy nie mocniej działający niż kawa. Tyle, że w przeciwieństwie do czarnej kawy takiej jak tu na ogół pijamy, smaku tam z herbaty jest mniej więcej tyle, co smaku kawy w rozpuszczalnej.
« Ostatnia zmiana: 28 Luty 2021, 22:38:22 wysłana przez krystians »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Marzec 2021, 16:37:09 »
Czy możesz @Antonio podzielić się swoim przepisem, żebym mógł mieć jakiś punkt odniesienia ;)
Wszystko robię na oko ;). Solidny skrawek (ok. 1-2cm) świeżego imbiru, posiekanego na plasterki, kilka strączków kardamonu, kilka skrawków cynamonu, kilka goździków, sporo nasion kolendry, nasiona anyżu (koper włoski), parę ziarenek pieprzu -- zalewamy to wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu przez jakiś czas. Mamy już bazę. Można ją wykorzystać od razu lub później. Zwykle zaparzam w tym Rooibos (nie ma kofeiny a fajnie, neutralnie smakuje). I tyle. Do filiżanki dodaję odrobinę mleka kokosowego albo masła i szczyptę soli :).

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Marzec 2021, 16:48:39 »
Dzięki, trzeba będzie spróbować

Offline Pawcio Mężczyzna

• Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Marzec 2021, 17:42:55 »

Offline Latte.Fart

• Ekspres: Rocket Appartamento, Aeropress, V60
  • Młynek: Eureka Specialità, Porlex Mini
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Marzec 2021, 12:32:17 »
Kiedyś miałem zajawkę i regularnie pijałem, ale z czasem mi przeszła, ale ostatnio zainspirowany tymże wątkiem wróciłem – i spróbowałem eksperymentu, do zwyczajowego zestawu składników dodałem dużą szczyptę soli i odrobinkę masła...no i to był błąd, bardzo źle się czułem po tej miksturze.. także znowu mi zajawka przeszła ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Marzec 2021, 12:41:53 »
no i to był błąd
Wszystko zależy od reszty naszego sprawowania. W niskowęglowodanowym odżywianiu, masło i sól to podstawa. W przerywanym poście (IF) taki mocno tłusty napój to czysta przyjemność ;). Jeszcze z innej strony: wśród Tybetańczyków, Nepalczyków herbata z solą i masłem to codzienność i pewnie ma swoje uzasadnienie w trybie i warunkach życia. My mamy wszystkiego pod dostatkiem, więc cierpimy :(.

Przed chwilą zrobiłem sobie kawową wersję tytułowej idei a raczej tzw. bullet-proof coffee. Zaparzyłem 20g Etiopii za pomocą V60, dodałem do naparu sporo kurkumy, soli, "Podlaskiej przyprawy do kawy" i dwie spore łyżki kokosowego oleju. Całość wrzuciłem do blendera i wyszła z tego obłędna, bardzo treściwa przyjemność :). Ale nie jadłem dziś żadnego śniadania i to jest moim śniadaniem.
« Ostatnia zmiana: 16 Marzec 2021, 12:47:17 wysłana przez Antonio »

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Marzec 2021, 14:17:54 »
bullet-proof coffee. Zaparzyłem 20g Etiopii za pomocą V60, dodałem do naparu sporo kurkumy, soli, "Podlaskiej przyprawy do kawy" i dwie spore łyżki kokosowego oleju. Całość wrzuciłem do blendera i wyszła z tego obłędna, bardzo treściwa przyjemność
Podobnie piłem z tym, ze na bazie espresso. Do tego dwie łyżki oleju kokosowego, dwie łyżki masła wysokiej jakosci (kerry), kurkuma, kardamon, trochę gorzkiej czekolady, w zimie skórkę pomarańczy i chilli - rewelacja. Liczyłem ze taki drink może mieć do 600kcal ;) po wypiciu go o 6:30’rano do 16 mogłem pracować bez posiłku - uczucie sytości pozostało na bardzo długo.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Marzec 2021, 14:23:29 »
Nigdy nie mogłem się przekonać do dodawania czegokolwiek do kawy czy herbaty :). W szczególności masła ;).
Wolałbym sobie jakąś owsiankę obok z masłem orzechowym i bananem postawić :)
Ale skoro Wam smakuje,  :szampan:

A co do sytości, pokarmy stałe, dają większe uczuci sytości niż zmixowane.

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Marzec 2021, 14:50:40 »
W szczególności masła
Konsystencja wyglada źle, natomiast smakuje lepiej niż mleko ;)

A co do sytości, pokarmy stałe, dają większe uczuci sytości niż zmixowane.

Mogę zjeść półtora bochenka chleba z serem i szynka czy cała pizzę 50cm i jeszcze podjadać na wieczór, ale jeśli koło 15 wypije smoothie z dwóch bananów, chia seeds, kiwi, malin i mleka owsianego - łącznie około 550-600ml nie ma szans żebym cos zjadł do końca dnia ;) widać od każdej reguły są wyjątki :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Marzec 2021, 14:59:04 »
natomiast smakuje lepiej niż mleko
Hehe, słaba reklama dla mnie ;)

smoothie z dwóch bananów, chia seeds, kiwi, malin i mleka owsianego - łącznie około 550-600ml nie ma szans żebym cos zjadł do końca dnia

Prawidłowy test, żeby potwierdzić/zaprzeczyć tezie, to zjeść banany, namoczone chia (kliek/żel), maliny jako pokarm stały (sałatka?) i popić mlekiem owsianym. Wtedy możemy porównać czy bardziej syci smoothie czy pokarm stały.

Chleb, pizza, ser i szynka - w nich brakuje błonnika, jest dużo soli i węglowodanów prostych, więc inaczej wpływają na uczycie sytości kilka godzin po spożyciu. Znowu możesz przetestować, robiąc smoothie z pizzy i wody ;).

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Październik 2024, 15:41:42 »
U mnie w domu sporo się pije Masala Chai. Zazwyczaj robione z herbaty (zwykłej czarnej lub już zaromatyzowanej Basilur) + mleko roślinne, najlepiej owsiane + syrop Chai Tea Monin. Wychodzi świetnie. Ale dla urozmaicenia testujemy też różne wynalazki i tak ostatnio kupiłem gotową mieszankę firmy Lykke (tej od kawy). Jakie to było niedobre. Jakby dać potrójną dawkę mleka. Pomijam, że krowiego, bo większość je lubi, ale to był bardziej napój mleczny, herbaty tam prawie w ogóle nie było czuć. Także uprzedzam, jakby ktoś planował zakup ;)
« Ostatnia zmiana: 23 Październik 2024, 15:45:45 wysłana przez Dale Cooper »

Offline Kawko

• Ekspres: Kawiarka, tygielek, phin, AeroPress, V60, french press, Gabi Master A, OXO Good Grips, Kalita Wave, Clever Dripper, Lelit Victoria PL91T
  • Młynek: Severin KM3873, MYM54, 1Zpresso J-MAX S
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Październik 2024, 18:39:58 »
Od jakiegoś czasu też to popijamy z żoną i dziećmi - dla nas wersja zazwyczaj wersja solo lub z miodem, dla dzieci z mlekiem i miodem. :)

Na razie robimy w wersji "kawa rozpuszczalna" (a może "parzucha"?) czyli zagotowujemy gotową mieszankę Chai z firmy Jogi Tea, odzielamy fusy i pijemy j.w.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi