Autor Wątek: Coś na start  (Przeczytany 7793 razy)

Offline sandurski

• brak
  • Ekspres: kawiarka
  • Młynek: brak
Odp: Coś na start
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Luty 2021, 13:38:20 »
Dziękuję wszystkim za cenne rady. Mam jeszcze pytanie odnośnie kawiarek . Czy zawsze trzeba sypać kawy na maxa, czy jest możliwość, lub jakieś redukcję aby zmniejszyć moc kawy w przeliczeniu do wody. Próbowałem dolewać wrzątku ale to nie to samo.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Konstrukcja kawiarki jest taka, że trzeba sypać do samej góry. Rozmiar kawy steruje sie przez ... dobór odpowiedniego rozmiaru kawiarki. Jeżeli ci kawa z kawiarki za mocna, to może powinieneś spróbować przelewu.
Na razie bawię się też kawą z  frenchpressa.Bardzo mi zasmakowała. Duża będzie różnica w ekspresie przelewowym?.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Luty 2021, 16:12:34 »
Inny sposób zaparzania i inna filtracja, więc rezultat będzie trochę inny. W przelewowym będzie mniej olejków, które zatrzymają się na filtrze, więc kawa będzie lżejsza i czystsza zarówno w smaku jak i na języku oraz w filiżance, bo drobinki kawy się zatrzymają na papierze.

Offline sandurski

• brak
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Luty 2021, 16:32:40 »
Na dzień dzisiejszy to kawa z kawiarki plus spienione mleko. I do tego trzeba zainwestować w młynek.
Czarna kawa to z frenchpres, w planie expres przelewowy z timerem.
 Chciałbym spróbować kolbowy ale z tańszych. Tylko czy warto z tańszych. Albo najpierw spróbować dobrego espresso i wtedy podjąć decyzję co do ekspresu kolbowego.

Offline Margot Kobieta

• Ekspres: Przelew Siemens TC 863, kapsułkowy DG+SealPod, Bialetti Moka Timer 6tz, Hario V60-02 Switch, Origami, Kalita Wave 185.
  • Młynek: Elektryczny Tchibo
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Luty 2021, 21:20:10 »
Dziękuję wszystkim za cenne rady. Mam jeszcze pytanie odnośnie kawiarek . Czy zawsze trzeba sypać kawy na maxa, czy jest możliwość, lub jakieś redukcję aby zmniejszyć moc kawy w przeliczeniu do wody. Próbowałem dolewać wrzątku ale to nie to samo.

Są dostępne reduktory Frabosk do kawiarek różnej pojemności i sprawdzają się całkiem nieźle. Korzystam z reduktora 6 tz na 3 tz i polecam:) Dostępne na Allegro za kilkanaście złotych.

Offline sandurski

• brak
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Luty 2021, 09:35:08 »

Są dostępne reduktory Frabosk do kawiarek różnej pojemności i sprawdzają się całkiem nieźle. Korzystam z reduktora 6 tz na 3 tz i polecam:) Dostępne na Allegro za kilkanaście złotych.
Wyczytałem w komentarzach że posiadają z boku 2 otwory przez które ucieka woda i wypłukuje kawę. Zauważyłeś coś takiego

Offline Margot Kobieta

• Ekspres: Przelew Siemens TC 863, kapsułkowy DG+SealPod, Bialetti Moka Timer 6tz, Hario V60-02 Switch, Origami, Kalita Wave 185.
  • Młynek: Elektryczny Tchibo
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Luty 2021, 15:26:41 »

Wyczytałem w komentarzach że posiadają z boku 2 otwory przez które ucieka woda i wypłukuje kawę. Zauważyłeś coś takiego

To prawda, taka cecha konstrukcyjna, z tym, że to są minimalne ilości i nie mają wpływu na jakość naparu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi