Kiedyś pożyczyłem Brikkę Braciom Ziółkowskim z pobliskiej palarni, też byli zachwyceni smakiem zaparzonej (swojej) kawy:-)
Do zwykłej Venus mielę w przedziale 12-15 klik. Dla Brikki 12-14, ale dzisiaj zmieliłem na 11 kliku, i tak jak piszesz, kawa genialna.
Etiopia Schakiso 18,3 g
Woda 120 g
Kawa po przelaniu 81 g
Cremą nie jestem specjalnie zainteresowany, ważniejszy jest smak kawy. Zresztą, crema szybko znika po przelaniu naparu do filiżanki.
Ostatnio mało używałem Brikki, głównie Venus 4 Tz rano i po południu jeden, dwa szociki z Cafflano Kompresso.
Podpowiem, że po schłodzeniu kawiarki Brikka (ostatni model z zaworkiem silikonowym) wytwarza się we wnętrzu kociołka podciśnienie. Łatwiej ją rozkręcić, napowietrzając wcześniej kociołek, poprzez odciągnięcie zaworu bezpieczeństwa.
Te starsze Brikki mają kapsel na wylewce i tam problem nie występuje. W tych starszych instrukcja zaleca zalewanie kociołka 90 ml wody. Oczywiści piszę o Brikka 2 Tz.