::)No właśnie ciągle to mówię - ilość wody odpowiednia. Ale też mielonki, żeby woda z odpowiednią siłą się przez nią przeciskała. Prawie zawsze będzie ok - jeśli damy bez ubijania lub leciutko uklepane pełne sitko. Ale można trochę modyfikować, żeby modyfikować intensywność naparu.
Tak samo można modyfikować przemiał - grubość przemiału plus ilość mielonki reguluje gęstość i kwaśność/gorzkość naparu.
To proste sprawy.
A w zasadzie wystarczy na paru próbach ustalić ile wody dla danej kawiarki, ile kawy, jak z grubsza grubo i gra. Potem już nie trzeba modyfikować - jak piszesz. Chyba że chcemy się bawić w niuanse smakowe.
Tylko czasem jest zła konstrukcja kawiarki, ale o tym już pisałem.
A teraz ciekawostka. Dziś postawiłem z zimna wodą na płycie omyłkowo ustawionej na bardzo słabe grzanie. I super efekt, bez żadnego pilnowania itd. Po kilku minutach się nagrzała na tyle, że woda bardzo wolniutko się przesączył do góry. Proporcje kawy i wody dałem jak zawsze. Zazwyczaj otrzymuję z tej kawiarki 57-58 gramów bez piany. Tym razem ekstrakcja była tak wolna i delikatna, że przelało się 60 gramów praktycznie bez prychania - słabe ciśnienie nie pozwoliło - chyba - najgorszemu syfowi z pianą na koniec się przecisnąć - bo jak kiedyś ważyłem, to z pianą wychodziło 62-63 gramy.
Ale kichać gramy i to, czy piana przeszła czy została - liczy się efekt, smak. Ekstrakcja sama ustała całkowicie - zdjąłem, skosztowałem - i super - na pewno nie gorszy smak niż przy wszystkich czarach-marach
A co najlepsze napar bardzo klarowny, bez pyłu - choć użyłem gotowej mielonki Bialetti, która przy typowej metodzie z podgrzewaniem wody, stawianiem na bardzo ciepłej płycie, szybkim przerywaniem ekstrakcji przed pianą czasem mi dawała znacznie bardziej zapylony i nawet jakby "przepalony" napar.
Szok
Powtórzyłem to już świadomie używając kawy przeze mnie zmielonej - efekt równie dobry!
Czyżby te wszystkie receptury powtarzane na forach i YT to były zwykłe mity albo wydziwiania, żeby było o czym filmiki na YT kręcić?
Tymczasem wystarczyło odpowiednio dobrać ilość wody, mielonki, do tego zimna woda i na ledwo ciepłą płytę, zamknąć wieczko i zapomnieć - wrócić po 10 minutach i pić...