Może mógłby ktoś poratować jakąś radą?
Ja przeglądając forum dowiedziałem się, że każda kawiarka musi mieć czas na przegryzienie się kawą. Kawiarek nie należy myć detergentami, bo szlachetny nalot ginie.
Co ja robię ze swoją. Może raz na rok zdejmuję uszczelkę i przemywam to co ona przykrywa. Myję ludwikiem - głupi byłem???
Kawiarka (aluminium) ma w zakamarkach niewielkie kawowe naloty. Zaworek bezpieczeństwa, to u niej chyba nigdy nie był sprawny, mimo to nie puszcza pary bokami. Uszczelka nigdy nie miała swojego zapachu jak i reszta kawiarki. Może trzeba trochę poczekać, aż aluminium nie będzie się już utleniało. Gdzieś czytałem, że ponoć świeży metal (stal) zabija kawę i dlatego nie powinno się ziaren przechowywać w metalowych puszkach.
Kawiarkę zawsze zalewam gorącą wodą - prawie wrzątkiem i taką stawiam na kuchni. Teraz kombinuję, że się nie przepala przez długie gotowanie, ale ja robię to bardziej przez lenistwo. Po co mam grzać prądem minuty dłużej, skoro nie wychodzi nic złego w rezultacie.
Co do zapachu kawowego. Niektóre kawy dają podczas parzenia większy aromat i wydaje mi się, że zależy to od gatunku kawy. Co więcej, teraz kiedy próbuję kaw mielonych w domu ze świeżego ziarna ten zapach nie jest tak intensywny jaki kiedyś, w odróżnieniu od smaku, który teraz zyskuje. Kiedyś kupowałem kawy mielone w sklepie i trzymałem je w szafce (bez specjalnego zabezpieczenia) nawet powyżej miesiąca. Ta kawa mimo to była lepsza niż zwykłe mielonki z ekspresów automatycznych i w zapachu i w smaku, może przechodziła obcymi aromatami, które były jej nośnikami. Takie miksty cebulowo-psowo-smalcowe?
Zastanawiam się czy sam proces gotowania kawy przez płomień, ciepło promieniujące z palnika/płyty czy nawet rączki kawiarki nie wpływa negatywnie lub pozytywnie na nią. Bo wiadomo kawa mielona ostrzami nagrzewa się i chyba intensywniej przy tym pachnie?
A może te nowe kawiarki są bardziej szczelne (od góry). Proces parzenia kawy jest dokładniejszy (ciśnienie) i to sprawia, że aromat zostaje w płynie?
Czy ktoś może mi podać linka porównującego moce, smaki, zawartości kofeiny w kawach espresso/kawiarka/drip?