Autor Wątek: Najtańszy możliwy młynek pod espresso  (Przeczytany 8596 razy)

Offline hlebix Mężczyzna

• maglaf
    • Womens From Your Town - Anonymous Sex Dating - No Selfie
  • Ekspres: Clever, V60, aeropress go
  • Młynek: Baratza Encore, 1zpresso q2
Najtańszy możliwy młynek pod espresso
« dnia: 22 Luty 2021, 21:01:30 »
Zacznę od tego że mam 15 lat więc nie pracuję, nie mogę wziąć kredytu ani sprzedać nerki. Przez pół roku zbierałem pieniądze na mój pierwszy ekspres jakim jest Delonghi Dedica (tak tak, wiem). Niestety moja Baratza Encore nie nadaje się do robienia espresso na normalnym sitku, i przyniosła mi więcej frustracji niż dobrej kawy. Dlatego chciałbym kupić możliwie najtańszy młynek który jest w stanie zmielić kawę pod espresso. Nie musi nawet być elektryczny. Zastanawiałem się nad Graefem cm 702 ale opinie są dość mieszane i trochę się boję że wywalę w błoto cztery stówy, a to nie mała kasa dla ucznia podstawówki... Brałem tez pod uwagę 1zpresso ale nie wiem czy byłbym w stanie uzbierać tyle na młynek który nawet nie jest elektryczny. Czy są jeszcze jakieś budżetowe opcje?
*Link Removed* - Secret Girls Chat - No Verify - Anonymous Casual Dating - *Link Removed*

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Najtańszy możliwy młynek pod espresso
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Luty 2021, 20:54:10 »
Może ASCASO i-2 mini ? Co prawda jest trochę droższy ale z nowych to chyba jeden z najtańszych. A zdarzają się używane w cenie podobnej do tego Graefa CM 702.
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2021, 21:14:55 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline daniell Mężczyzna

• Ekspres: Expobar Brewtus IV, Gaggia Classic Pro (ex. Nuova Simonelli Oscar II, EC680)
  • Młynek: Niche Zero, Ceado E6P, Baratza Virtuoso
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Luty 2021, 20:59:37 »
Napisz na czym polegały te trudnosci w zmieleniu za pomocą Encore, może jakos pomozemy. Ja od dawna mielę do swojego delonghi za pomoca Virtuoso (te same żarna). Jedyny mankament to skoki między ustawieniami są dosc duże, ale tu można wyregulować iloscia kawy w sitku.
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2021, 21:04:38 wysłana przez daniell »

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Luty 2021, 20:59:48 »
Graef odpada. Do delonga nie potrzebujesz jakiego super drobnego przemiału to może Timemore?
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Luty 2021, 09:17:12 »
Do Dedici nie musi być ekstra młynek, bo dobrego drobnego przemiału ten młynek po prostu "nie przepchnie".
Ale, jak słusznie Szczympek prawi, Graef odpada. Niby byłby ok, ale to jest tak nieprzyjazny sprzęt, że szkoda na niego czasu (funkcjonowałem w zestawie kolba delonghi plus graef, brrrr).
Kup ręczny, będzie na przyszłość.

Offline Tasak69 Mężczyzna

• Ekspres: Slowpresso, V60, belleza bellona
  • Młynek: Q1, WSFB-100S, ZF64W
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Luty 2021, 15:48:43 »
Ogólnie polecił bym pokukać za używanym gastro w dobrym stanie.
Można takie naprawdę tanio teraz kupić a jakość przemiału pod espresso będzie nieporównywalnie lepsza w stosunku do domowych młynków (zwłaszcza marketowych typu graef).
Jeśli gabaryt wejdzie do kuchni to nie ma lepszej opcji cena/jakość.

ps nieprzypadkowo akurat jeden taki sam sprzedaję na targu ;) ale ogólnie jest ich sporo
Zdrówka!
Tasak

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Luty 2021, 17:54:07 »
Ogólnie polecił bym pokukać za używanym gastro w dobrym stanie. Można takie naprawdę tanio teraz kupić a jakość przemiału pod espresso będzie nieporównywalnie lepsza w stosunku do domowych młynków (zwłaszcza marketowych typu graef). Jeśli gabaryt wejdzie do kuchni to nie ma lepszej opcji cena/jakość.

👍
》tertium non datur《

Offline hlebix Mężczyzna

• maglaf
    • Womens From Your Town - Anonymous Sex Dating - No Selfie
  • Ekspres: Clever, V60, aeropress go
  • Młynek: Baratza Encore, 1zpresso q2
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Luty 2021, 22:06:40 »
Generalnie problem z baratzą mam taki że do normalnego sitka po prostu nie mieli dość drobno. Wkurzają mnie też te duże przeskoki, bo nawet jak skalibrowałem młynek tak żeby mielił drobniej, to różnica pomiędzy np. 2 a 3 stopniem jest zbyt duża żeby ustawić to precyzyjnie. Próbowałem robić też espresso na podwójnym sitku które producent dołącza do ekspresu, ale ani jeden z wielu shotów nie wyszedł dobry. przy ratio 1:3 i dozie 12g kawa smakuje jak kwas siarkowy (VI), a jak próbuje wyciągnąć 1:4 to spro jest takie strasznie rozwodnione i lurowate. Kawa to Etiopia z Czarnej Kawki, kupiłem kilogram do testowania ekspresu ale na razie za bardzo mi nie idzie. Myślę że mógłbym spokojnie uzbierać na używany młynek gastro gdyby tylko mój obecny zestaw robił kawę którą da się pić, chociażby na podwójnym sitku. Na razie obraziłem się na ekspres i od dwóch dni piję V60.
*Link Removed* - Secret Girls Chat - No Verify - Anonymous Casual Dating - *Link Removed*

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Luty 2021, 08:11:17 »
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Luty 2021, 11:46:57 »
@hlebix Baratza Encore daje lepszy przemiał niż Graef, więc tę opcję możesz odrzucić. Jeśli taki młynek gastro to za duża kobyła, polecałbym zainwestować w 1zpresso Je/ Je-plus, Kinu Phoenix albo jeśli Ci się nie spieszy Arco od Goat Story. Ręczne mają też tę zaletę, że możesz w każdej chwili zmienić ziarna i nastawy, nie tracąc kawy na wymielanie resztek poprzedniego przemiału.
« Ostatnia zmiana: 25 Luty 2021, 11:50:00 wysłana przez krystians »

Offline kondziook

• Ekspres: Sage Barista Express, Aeropress, Hario Switch, Hario syfon
  • Młynek: Arco
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Luty 2021, 19:36:07 »
@hlebix Baratza Encore daje lepszy przemiał niż Graef, więc tę opcję możesz odrzucić. Jeśli taki młynek gastro to za duża kobyła, polecałbym zainwestować w 1zpresso Je/ Je-plus, Kinu Phoenix albo jeśli Ci się nie spieszy Arco od Goat Story. Ręczne mają też tę zaletę, że możesz w każdej chwili zmienić ziarna i nastawy, nie tracąc kawy na wymielanie resztek poprzedniego przemiału.
@krystians mówisz że Arco jest wart tych 161 USD? Ogólnie sercem jestem za tym wynalazkiem a w tym momencie potrzebuję ręczny młynek i zastanawiam się nad nim właśnie.

Sent from my HD1903 using Tapatalk

« Ostatnia zmiana: 25 Luty 2021, 20:35:41 wysłana przez ranGo »

Offline daniell Mężczyzna

• Ekspres: Expobar Brewtus IV, Gaggia Classic Pro (ex. Nuova Simonelli Oscar II, EC680)
  • Młynek: Niche Zero, Ceado E6P, Baratza Virtuoso
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Luty 2021, 20:48:23 »
Nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale uzywasz oryginalnych sitek delonghi? To moze byc podstawowt problem z uzyskaniem przyzwoitego espresso. Zerknij na aliexpress na np to:

https://pl.aliexpress.com/item/4001120829528.html

W takie podwojne sitko wejdzie ci 14-15g kawy i na encore spokojnie dobierzesz odpowiedni przemial regulując dozę. Jesli masz oryginalny plastikowy tamper to pomysl tez o zmianie na metalowy - przy mocniejszym ubijaniu ten plastikowy mi sie odksztalcal.

U mnie po skalibrowaniu virtuoso na drobniejszy przemial miele zwyke na 8 albo 9
« Ostatnia zmiana: 25 Luty 2021, 20:50:54 wysłana przez daniell »

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Luty 2021, 22:06:38 »
@krystians mówisz że Arco jest wart tych 161 USD? Ogólnie sercem jestem za tym wynalazkiem a w tym momencie potrzebuję ręczny młynek i zastanawiam się nad nim właśnie.
Jak dla mnie - warto - ale w podobnej cenie masz wiele naprawdę dobrych młynków - 1Zpresso JX i JE zeby wspomnieć na początku poprzez trochę droższe C40, Kazak i Kinu

natomiast z bazą - wydaje mi się, ze to będzie hit - albo tylko tak się oszukuję bo zamówiłem ;)
Never Give UP †

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Luty 2021, 22:15:35 »
Nie używałem tego młynka, ale wygląda solidnie, sprawdzone żarna Italmilla, bardzo fajnie ma też rozwiązane nastawianie grubości przemiału. W końcu jest wskazanie ile obrotów wykonał mechanizm nastawczy, co już dawno uważałem że powinno być zrobione, bo to żaden problem. Stacja też jest fajnym dodatkiem, tylko obawiam się że bardzo głośnym. Dobrze, że powstają takie młynki, które pchają jakoś rynek do przodu. $161USD to mniej niż za 1Zpresso je-plus, czy Kinu Phoenix, więc moim zdaniem się opłaca.

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Luty 2021, 23:17:43 »
W emailu piszą, że głośność to około 65dB. Niche który jest uważany za cichy młynek - 72dB. Ale zobaczymy jak przyjdzie
WITAM I POZDRAWIAM :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi