Autor Wątek: Budżetowy młynek ręczny do espresso  (Przeczytany 1675 razy)

Offline Kappuchu

• Ekspres: DeLonghi EC685
Budżetowy młynek ręczny do espresso
« dnia: 21 Luty 2021, 19:11:32 »
Witam wszystkich,
Od jakiegoś czasu czytam forum, ale nie natknąłem się na nic podobnego.
Poszukuję ręcznego młynka budżetowego do espresso w okolicach 300/400 zł - oczywiście jestem tego świadom, że w tym przedziale cenowym młynek nie da idealnego przemiału, aby w 25s otrzymać espresso w proporcjach 1:2, bardziej mam tu na myśli jakieś Lungo lub "przeciągnięte" espresso.

Początkowo gdzieś tam z tyłu głowy chodził mi 1zpresso JE, ale cena przy zakupie na znanym chińskim portalu przekracza 600zł, a na moje chamskie podniebienie, które pija marketówkę, a nie kawę speciality uważam, że to za dużo.

Po prostu, szukam młynka, który jest w stanie zmielić kawę o granulacji zbliżonej do espresso, którą da się zaparzyć w kolbie z sitkiem NPF bez zjawiska channeling'u i czas takiego mielenia nie będzie wynosił 15 min.

Możliwe, że ktoś ma większą wiedzę ode mnie i sie wypowie, jeśli taki młynek nie istnieje to będę musiał się z tym pogodzić i inwestować już w odpowiednią zmieloną kawę.
W każdym razie będę wdzięczny za każdą odpowiedź.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Budżetowy młynek ręczny do espresso
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Luty 2021, 20:56:08 »
Chyba mało czytasz ;)
1Zpresso q2
Never Give UP †

Offline Kappuchu

• Ekspres: DeLonghi EC685
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Luty 2021, 21:19:55 »
Chyba mało czytasz ;)
1Zpresso q2

Kurczę, wydawało mi się że Q2 jako tako do espresso nie podejdzie, w sensie, nadał by się jeśli sitko w kolbie byłoby "ciśnieniowe".

Offline BobbyEverlast

• Ekspres: Steel UNO PID, Aeropress, Moka
  • Młynek: F4 E Nano, MYM54, Rhinowares
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Luty 2021, 09:48:47 »
Witam wszystkich,
Poszukuję ręcznego młynka budżetowego do espresso w okolicach 300/400 zł - oczywiście jestem tego świadom, że w tym przedziale cenowym młynek nie da idealnego przemiału, aby w 25s otrzymać espresso w proporcjach 1:2, bardziej mam tu na myśli jakieś Lungo lub "przeciągnięte" espresso.

Początkowo gdzieś tam z tyłu głowy chodził mi 1zpresso JE, ale cena przy zakupie na znanym chińskim portalu przekracza 600zł, a na moje chamskie podniebienie, które pija marketówkę, a nie kawę speciality uważam, że to za dużo.

Po prostu, szukam młynka, który jest w stanie zmielić kawę o granulacji zbliżonej do espresso, którą da się zaparzyć w kolbie z sitkiem NPF bez zjawiska channeling'u i czas takiego mielenia nie będzie wynosił 15 min.

Możliwe, że ktoś ma większą wiedzę ode mnie i sie wypowie, jeśli taki młynek nie istnieje to będę musiał się z tym pogodzić i inwestować już w odpowiednią zmieloną kawę.
W każdym razie będę wdzięczny za każdą odpowiedź.
Zainwestuj jednak w 1Zpresso...zobaczysz, że warto... a właściwie to poczujesz...pozdrawiam.

Wysłane z mojego SM-T976B przy użyciu Tapatalka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi