Autor Wątek: Pompa rotacyjna w ekspresie kolbowym  (Przeczytany 4212 razy)

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Pompa rotacyjna w ekspresie kolbowym
« dnia: 19 Luty 2021, 18:12:53 »
Naczytałem się postów, wątków, ale nie znalazłem odpowiedzi na parę nurtujących pytań.
Proszę o odpowiedź ludzi z branży lub posiadających ekspresy z pompą rotacyjną.
1. Czy taka pompa może być zasilana wodą jedynie z zasobnika wody w ekspresie czy musi być wykonane alternatywne automatyczne zasilanie zbiornika w wody wodą z sieci? Pytam, bo w drugim przypadku muszę precyzyjnie prowadzić przyłącze wody, a jeżeli już wody to i odpływ. Trochę to kłopotliwe przy granitowym blacie na szafkach kuchennych, no i ekspres będzie przyspawany do miejsca.
2. Ile konkretnie w decybelach wynosi różnica głośności między pompą wibracyjną, a rotacyjną - funkcja wykładnicza, więc można to odbierać w aspekcie hałasu i ciszy pracy pompy.
3. Czy stabilność pracy pompy rotacyjnej przy ekstrakcji kawy odczuwalnie wpływa na smak kawy w filiżance?
Zwykle ekspresy z rota już swoje kosztują, a ewentualne dodatkowe koszty instalacji dają duże różnice cenowe w stosunku do ekspresu z pompą wibracyjną. Z jednej strony komfort jest ważny tyle, że kawy nie parzymy w domu przez cały dzień 😉

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Pompa rotacyjna w ekspresie kolbowym
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Luty 2021, 18:15:42 »
1 - powinna być podłączona do sieci, są określone ciśnienia na wejściu do niej. Ale są też ekspresy z rota pompą i zbiornikiem fabrycznie, tyle że nie może być to byle jak ustawione.
2 - zależy od pompy i ekspresu, jest sporo ciszej tak czy siak.

Offline fresh Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota,Expobar Megacrem Mini Control
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Nuova Simonelli MDX, Kazak Tura 3
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Luty 2021, 18:29:17 »
3. Stabilność zależy mocno od samej jakości pompy, a nie jej rodzaju. Ciężko też porównać smak, bo nie znam dwóch osób, które by miało ten sam ekspres, z tymi samymi ustawieniami (presostat, opv, preinfuzja, etc.) i różnymi pompami.

2. Różnica pomiędzy pompą rotacyjną a wibracyjną to niebo i ziemia, ale do rotapompy masz silnik, który może wszystko zepsuć. Mój expobar chodzi na przykład dużo ciszej niż Gaggia z wibracyjną, ale głośniej niż np. Black eagle :)

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Luty 2021, 18:40:10 »
@siewcu powinna czy musi, bo w manualch ekspresów z pompą rotacyjną podłączenie stałe do wody jest opcją jak i zasilanie ze zbiornika zasilanego wodą automatycznie - w tym wypadku na wejściu pompy, mamy jedynie ciśnienia słupa wody w zasobniku, nieporównywalne do sieciowego. Jeżeli taka pompa ma mieć konkretnie zadane ciśnienie wody na jej wejściu, to po prostu należałoby to napisać np. więcej niż 1.2 bara do 3.5 bara? Czy źle rozumuję?
Proszę o merytoryczne posty, bo parę godzin czytania wątków o rotapompach już mnie trochę wykończyło i dlatego założyłem nowy wątek.
« Ostatnia zmiana: 19 Luty 2021, 18:53:14 wysłana przez fill »

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Luty 2021, 18:45:50 »

@fresh bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź. Co to znaczy że silnik może wszystko zepsuć 🤔🤔🤔
« Ostatnia zmiana: 19 Luty 2021, 18:51:31 wysłana przez fill »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Luty 2021, 20:08:39 »
@ powinna czy musi,
To zależy od ekspresu. Są ekspresy z pompą rotacyjną które:
1. Mogą być zarówno podłączone do wody jak i korzystać ze swojego zbiornika. Taki zbiornik jest wbudowany w ekspres albo ma np. formę dołączonego "plecaka". Jest to np. Lelit Bianca, La Marzocco GS3.
2. Są ekspresy bez własnego zbiornika wody. Pompa może znajdować się nawet poza obudową ekspresu (np. pod blatem). Nie są one dostosowane do poboru ze zbiornika. Jeśli chce się je jednak zasilać ze zbiornika to trzeba "kombinować". W domu oznacza to często konieczność zabudowy zbiornika np. pod blatem, bo w ekspresie nie ma niego miejsca...

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Luty 2021, 20:14:30 »
Przez cały okres korzystania z mojej Bezzera Mitica Top jechałem na zasilaniu ze zbiornika. Nawet mi do głowy nie przyszło przejść na bezpośrednie zasilanie. Zalać zbiornik raz na jakiś czas to żaden problem, a możliwość ustawienia ekspresu w dowolnym miejscu i bez kombinacji to duży plus.

Pompa rotacyjna to samo dobro, nie brać nic innego 😉

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 19 Luty 2021, 20:40:52 »
Dziękuję, podsumowując krótko dotychczasową dyskusję - konkretne zadanie ciśnienie wody na wejściu pompy nie jest konieczne. Szukam więc konkretnego modelu ekspresu z rota z możliwością zasilanie z wewnętrznego zasobnika. Proszę o sugestie odnośnie  modeli ekspresów z rota pompą, może być HX, może być DB?

• Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Luty 2021, 20:44:07 »
Moja Bezzera jest do wzięcia 😜 HX z rota.

Offline fresh Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 19 Luty 2021, 21:29:59 »
Przez cały okres korzystania z mojej Bezzera Mitica Top jechałem na zasilaniu ze zbiornika. Nawet mi do głowy nie przyszło przejść na bezpośrednie zasilanie. Zalać zbiornik raz na jakiś czas to żaden problem, a możliwość ustawienia ekspresu w dowolnym miejscu i bez kombinacji to duży plus.

Pompa rotacyjna to samo dobro, nie brać nic innego
Tylko woda w tym zbiorniku powinna być wymieniona codziennie. Jednak zasilanie z sieci daje cały czas świeżą wodę.

Offline fresh Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 19 Luty 2021, 21:30:56 »

@fresh bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź. Co to znaczy że silnik może wszystko zepsuć
To znaczy, że ktoś włoży chiński śmietnik chodzący baaaaardzo głośno.
Wtedy masz cichutką pompę plus silnik z kosiarki :D

« Odpowiedź #11 dnia: 19 Luty 2021, 21:32:37 »
Tylko woda w tym zbiorniku powinna być wymieniona codziennie. Jednak zasilanie z sieci daje cały czas świeżą wodę.

Jasna sprawa, świeża woda i regularne mycie zbiornika to podstawa.

Offline stefunk

• Ekspres: Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer, GnIOTA, Xeoleo, 1zpresso JX-PRO
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Luty 2021, 22:11:44 »
@siewcu powinna czy musi, bo w manualch ekspresów z pompą rotacyjną podłączenie stałe do wody jest opcją jak i zasilanie ze zbiornika zasilanego wodą automatycznie - w tym wypadku na wejściu pompy, mamy jedynie ciśnienia słupa wody w zasobniku, nieporównywalne do sieciowego. Jeżeli taka pompa ma mieć konkretnie zadane ciśnienie wody na jej wejściu, to po prostu należałoby to napisać np. więcej niż 1.2 bara do 3.5 bara? Czy źle rozumuję?
Proszę o merytoryczne posty, bo parę godzin czytania wątków o rotapompach już mnie trochę wykończyło i dlatego założyłem nowy wątek.

Wymagane ciśnienie np. w rancilio epoca to 2 bar wg instrukcji

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi