Autor Wątek: Młynek di dripa i kawiarki  (Przeczytany 2680 razy)

Offline AstralDream

Młynek di dripa i kawiarki
« dnia: 14 Luty 2021, 17:51:25 »
Jaki młynek ręczny polecacie do dripa i kawiarki. Coś w rozsądnej cenie tak do 200 zł.

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Młynek di dripa i kawiarki
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Luty 2021, 19:09:46 »
Polecam kupować zmielona kawę i powoli uzbierać więcej pieniędzy na np Timemore
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Luty 2021, 19:19:17 »
Jaki młynek ręczny polecacie do dripa i kawiarki. Coś w rozsądnej cenie tak do 200 zł.
W tej cenie to tylko Xeleo albo Timemore c2 jak Ci się uda ustrzelić promocję...
jak trochę podniesiesz budżet - to wtedy 1Zpresso

https://tiny.pl/rpnx5 - Xeleo za 165zł
https://tiny.pl/rpnxp - Timemore c2 za 200zł
https://tiny.pl/rpnxn - 1Zpresso q2 za 370zł (kiedyś udawało się ustrzelić promocje za mniej niż 300zł - ostatnio ciężko znaleźć za mniej niż 350 - ale może CI się uda)

plusy (zwłaszcza Q2) to jakość przemiału, gabaryty, czas mielenia - jak najbardziej akceptowalny
minusy - pojemność... na kawiarkę małą - spokojnie zmielisz na raz, na dripa małęgo też - na większego dripa - będziesz musiał mielić na dwa razy - jeżeli nie zależy CI na mobilności - może warto porozglądać się elektrykiem?

miałem 1zpresso q1 - i często mieliłem nim duże dripy - jego pojemność to 15-20g (realnie wchodziło jasno palonej 22-24g) - więc czesto na dwa razy - da się i nie jest to aż tak irytujące ;) ale wiadomo - większy może więcej ;)

Natomiast xeleo rozważałem jako młynek w góry - ale... jego waga przy pojemności - odpuściłem ;)
natomiast do domu - jeśli nie chcesz wydawać więcej - sprawdzi się napewno (podobnie jak Timemore)

powoli uzbierać więcej pieniędzy na np Timemore
w linku który wrzuciłem - jest za 206 ;) z kuponami - mieści się w budżecie - a z planetplus.com lub inną platformą "cashback-ową" jeszcze na małą paczkę kawy wystarczy ;)

« Ostatnia zmiana: 14 Luty 2021, 19:21:39 wysłana przez jakub_stanecki »
Never Give UP †

Offline AstralDream

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Luty 2021, 19:50:30 »
W tej cenie to tylko Xeleo albo Timemore c2 jak Ci się uda ustrzelić promocję...
jak trochę podniesiesz budżet - to wtedy 1Zpresso

plusy (zwłaszcza Q2) to jakość przemiału, gabaryty, czas mielenia - jak najbardziej akceptowalny
minusy - pojemność... na kawiarkę małą - spokojnie zmielisz na raz, na dripa małęgo też - na większego dripa - będziesz musiał mielić na dwa razy - jeżeli nie zależy CI na mobilności - może warto porozglądać się elektrykiem?

miałem 1zpresso q1 - i często mieliłem nim duże dripy - jego pojemność to 15-20g (realnie wchodziło jasno palonej 22-24g) - więc czesto na dwa razy - da się i nie jest to aż tak irytujące ;) ale wiadomo - większy może więcej ;)

Natomiast xeleo rozważałem jako młynek w góry - ale... jego waga przy pojemności - odpuściłem ;)
natomiast do domu - jeśli nie chcesz wydawać więcej - sprawdzi się napewno (podobnie jak Timemore)

powoli uzbierać więcej pieniędzy na np Timemore
w linku który wrzuciłem - jest za 206 ;) z kuponami - mieści się w budżecie - a z planetplus.com lub inną platformą "cashback-ową" jeszcze na małą paczkę kawy wystarczy ;)
Dzięki.
Szukam ręcznego bo to tylko dla mnie, a o elektrycznych młynkach i ekspresach to tylko pomarzyć, ogólnie brak miejsca w kuchni i jakiejkolwiek kceptacji pomysłu ze strony domowników, ogólnie najlepsza kawa to Tchibo Family robione według socjalistycznego przepisu - dwie łyżeczki na kubek, i pićie tego z fusami na dnie. Inna kawa z marketu nie smakuje nikomu, np taka lavazza qualita oro według rodzinki jest gorsza niż Tchibo Family.

Offline lordlolek

• Ekspres: Kazak Rota 2
  • Młynek: Goat Arco
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Luty 2021, 21:02:57 »
timemore c2 polecam, ja dałem 300 i jestem zadowolony, podobno xeleo to blizniacza konstrukcja wiec pewnie tak samo fajnie. Jeśli da sie takie młynki dorwac do 200 zł to bym się nie zastanawiał.
Co do miejsca w kuchni rozumiem doskonale, timemore zajmuje tyle co nic. W kolorze białym też wygląda bardzo estetycznie, moze domownikow przekonasz jak zobaczą i poczuja zapach takiej swiezo zmielonej, nawet jesli bedzie to tchibo ;)

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Luty 2021, 00:42:07 »
taka lavazza qualita oro według rodzinki jest gorsza niż Tchibo Family.
kup cokolwiek świeżo-palonego - zobaczy różnicę
Never Give UP †

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi