Autor Wątek: Słuszny PROTEST mediów!  (Przeczytany 38839 razy)

Tottoro

• Gość
Odp: Słuszny PROTEST mediów!
« Odpowiedź #150 dnia: 13 Luty 2021, 23:17:30 »
 :ok:
WSS dobra ocena sytuacji w jakiej się znaleźliśmy

Cóż rzec? Czego się można spodziewać po organizacji czerpiącej pełną garścią z takich luminarzy politycznych jak Altiero Spinelli???

Offline KLS Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Ascaso Arc, Pintinox Bella
  • Młynek: Niche Zero, Comandante C40 MK3 RedClix
« Odpowiedź #151 dnia: 13 Luty 2021, 23:20:06 »
Proponuję wrócić do meritum tego wątku.
Otóż samodzielnie zweryfikowałem dane pochodzące ze strony Ministerstwa Finansów (https://www.gov.pl/web/finanse/2019-indywidualne-dane-podatnikow-CIT).
Można tam znaleźć interesujące nas informacje, które jasno pokazują, o co tu chodzi.

Poniżej zamieszczam krótkie zestawienie wysokości należnego podatku CIT za rok podatkowy 2019:

Agora            11 436 136 zł
Eurozet           9 636 647 zł
TVP                7 373 587 zł
Polskie Radio       25 739 zł
Polsat           96 419 419 zł
TVN              27 755 625 zł

Przypominam również, że TVP wespół z Polskim Radiem i rozgłośniami regionalnymi otrzymały dotację w wysokości 2 000 000 000 zł (z czego niemal cała kwota trafiła do TVP).
Nowy, kolejny już podatek został nazwany "składką" po to, by nie nazywać tego obciążenia po imieniu, jak również łatwiej powiązać to propagandowo z hasłem np. takim:
1.jpg

albo takim:
2.jpg

Podsumowując: obecna, ogromnie nierówna sytuacja (media publiczne vs. media komercyjne) zostanie jeszcze bardziej pogłębiona, w efekcie czego słabnące podmioty będzie można po kolei przejmować i robić tam swój "porządek".

Jest wielu ludzi, którzy są zadowoleni z tego, co się dzieje w tym kraju. Są też tacy, którym to nie przeszkadza. Wszyscy tacy są winni obecnej sytuacji, ale co ja tam wiem, przecież:
3.jpg

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #152 dnia: 13 Luty 2021, 23:35:26 »
czerpiącej pełną garścią z takich luminarzy politycznych jak Altiero Spinelli?
Rozumiem, że wg Ciebie lepsi są Ci co więzili Spinelliego? Jego poniekąd jakoś to wyleczyło z wszelkiego totalitaryzmu, gdy na włąsnej skórze odczuł rewers komunizmu.

EDIT:
Co do idei komunizmu chociażby historia kawy pokazuje, że jest nierealistyczna i oderwana od natury. Jest to pokazane m.in. w książce "Uncommon Grounds". Pomimo wszelkich sprzyjających warunków, nawet pięknie brzmiące idee czasem po prostu nie działają.

W mojej ocenie żadna skrajność nie jest dobra, a historia pokazała nam zarówno co przynosi komunizm, nacjonalizm jak i faszyzm.

Świadomi ludzi wyszli z tego eksperymentu, a zostali zmanipulowni i na siłę właśnie wywoływali presję, na świadomych! Poszerzając grupę zmanipulowanych faszystów.
Szczerze mówiąc nic z tej wypowiedzi nie rozumiem.

Poniżej zamieszczam krótkie zestawienie wysokości należnego podatku CIT za rok podatkowy 2019:

Agora            11 436 136 zł
Eurozet           9 636 647 zł
TVP                7 373 587 zł
Polskie Radio       25 739 zł
Polsat           96 419 419 zł
TVN              27 755 625 zł

Czyli ten pierwszy pasek z tvp.info jest prawdą i mówi o zarządzie TVP. Chylę czoła wobec autokrytyki rządowej tv :D
« Ostatnia zmiana: 14 Luty 2021, 01:04:59 wysłana przez krystians »

Tottoro

• Gość
« Odpowiedź #153 dnia: 14 Luty 2021, 01:05:03 »
@krystians

Widzisz ja też mam dysonas poznawczy gdy widzę takie obrazki i dowiaduję się, że nie przedstawiają bynajmniej brutalności policji w Moskwie czy Mińsku?
youtube.com/watch?v=79PrfqkUhqs

No ja z euroentuzjazmu wyleczyłem się już dawno, ale może trzeba się brutalnie zderzyć ze ścianą, żeby zrozumieć w jakim kierunku zdryfiła ta organizacja.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #154 dnia: 14 Luty 2021, 01:11:57 »
Tak daleko patrzysz, a na naszym podwórku nie widzisz większych odniesień do Białorusi? To jest nic, w porównaniu do niemalże systemowej już przemocy wobec protestujących w Polsce. Łamanie ludziom rąk, pryskanie z 20 cm w twarz gazem, przejeżdżanie po stopach, obijanie w radiowozie, znęcanie się na komisariacie, atakowanie reporterów. Tajniacy z BOA atakujący protestujących od wewnątrz w kotle. Nacjole bijący kobiety na ulicy i wypuszczani przez policję bez oskarżeń albo funkcjonariusz ABW rozjeżdzający tłum To Ciebie nie rusza, ale jedna ranna w Niderlandach Cię rusza?

https://twitter.com/MarcinTerlik/status/1329178155303768066?s=20

https://twitter.com/barbaraanowacka/status/1333878865882722310?s=20

https://www.youtube.com/watch?v=t26gGfqiAfQ?t=1

https://youtu.be/KvhRPlwxxss?t=1

i jak TVP kłamie o tym czy nie? Czy inne stacje o tym też kłamią ?

Dla symetrystów, rozmowa z byłem szefem BOA i odniesienie do sytuacji z marszu 11.11.2020
« Ostatnia zmiana: 14 Luty 2021, 01:48:38 wysłana przez krystians »

Tottoro

• Gość
« Odpowiedź #155 dnia: 14 Luty 2021, 01:53:55 »
Tak daleko patrzysz, a na naszym podwórku nie widzisz

A czy ja powiedziałem, że na naszym podwórku nie dzieja sie takie rzeczy - równie systemowo jak w totalitarnej EU?

Co dziennie oglądam najazdy gestapo na legalnie otwierające się w ramach akcji #otwieraMY restauracje!

Ja nie widzę po prostu różnicy między reżymową PISTV a manipulacjami tzw. niezależnych mediów. Już mówiłem, za długo pracowałem w Wybiórczej by w ogóle rozpatrywać problem co lepsze, dżuma czy cholera?

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #156 dnia: 14 Luty 2021, 02:08:34 »
To Twoja opinia. Ja wiem ,że różne redakcje, różne interesy i polityka, nie zamierzam twierdzić, że to nie ma wpływu na publikacje. Tyle że powinniśmy mówić o konkretach, bo ogólnikami można każdego obsmarować. Analizując konkretne przpadki można dopiero stwierdzić czy to jest podobny kaliber przewinień. Natomiast przykładów jawnych kłamstw (ostatnio kilka wyroków skazujących TVP) wskazuje jednak na to, że rządowe media zdecydowanie bardziej zniekształcają rzeczywistość. Więc to nie jest tak, że wszystko to taki sam ściek. Jednak TVP śmierdzi po wielokroć bardziej. Dlatego nie rozumiem takiego symetryzmu. Większość redakcji jest przeciwko tej władzy, to fakt. Dziwisz się? Bo ja nie, ta władza, jak rzadko która, zapracowała sobie na nieprzychylność mediów.

Co do EU coś trzeba wybrać, albo na wschód albo na zachód. Ja wolę na zachód. Jakoś wschodni nacjonalizm, totalitaryzm i zamordyzm w ogóle mnie nie pociąga.
« Ostatnia zmiana: 14 Luty 2021, 02:22:20 wysłana przez krystians »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #157 dnia: 14 Luty 2021, 07:26:39 »
Odnośnie wolności mediów:
》tertium non datur《

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #158 dnia: 14 Luty 2021, 10:06:21 »
Nie ma obecnie żadnej dobrej opcji w Polsce, ale nie jest tak że jest tylko jeden wybór.

Jaki?

No ja z euroentuzjazmu wyleczyłem się już dawno, ale może trzeba się brutalnie zderzyć ze ścianą, żeby zrozumieć w jakim kierunku zdryfiła ta organizacja.

Acha. Przykłady?

Bo ja jednak wolę czuć się jak wolny Obywatel, korzystając otwartych granic, przepływu towarów i usług, bez konieczności płacenia ceł, w miarę stabilnej waluty, itd.

To, że polityków mamy jakich mamy, to zawdzięczajmy sobie.
« Ostatnia zmiana: 14 Luty 2021, 10:10:58 wysłana przez Fux »
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline jarrro

• Ekspres: Nivona stary model , Chemex , Aeropres
  • Młynek: najtańszy
« Odpowiedź #159 dnia: 14 Luty 2021, 10:12:34 »
Jestem mile zaskoczony poziomem dyskusji . Na pewnym bardzo dużym forum muzycznym podobne tematy polityczne to stek inwektyw, a tu rzeczowa wymiana zdań. Wychodzi na to, że kawa bardziej łagodzi obyczaje od muzyki...

Tottoro

• Gość
« Odpowiedź #160 dnia: 14 Luty 2021, 10:29:13 »
@Fux

Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Ja też jestem za swobodnym przepływem towarów i usług i otwartymi granicami. Nie jestem natomiast za proliferacją jedynie słusznego modelu demokracji, który jak widać na załączonym przeze mnie filmiku (i nie jest to przykład odosobniony @krystians), z wolnością i swobodami obywatelskimi ma tyle wspólnego co cilica z z podwiązką.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #161 dnia: 14 Luty 2021, 10:57:38 »
Nie jestem natomiast za proliferacją jedynie słusznego modelu demokracj

Jaki masz na myśli model demokracji? Wielu obywateli RP z podejściem symetrycznym do obecnych PiSowskich rządów pcha nas świadomie czy nie w objęcia Putina! Znajomy (już nim nie jest) wyborca Konfederacji (ostatnio głosowali w sejmie przeciw potępieniu putinowskiej Rosji w sprawie aresztowania  Nawalnego) powiedział z widocznym przekonaniem: "A co ty chcesz od Putina"  :picardpalm:  :picardpalm:
« Ostatnia zmiana: 14 Luty 2021, 11:01:35 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline pablockpl

• Ekspres: NS Musica Lux ,Gaggia Baby Class ,Gaggia Gran ,Kalita WAVE 155, Hario V60 02, Aeropress
  • Młynek: F64E v2 , 1ZpressoK-Plus, timemore c3
« Odpowiedź #162 dnia: 14 Luty 2021, 11:01:20 »
Cytat: pablockpl w 13 Luty  2021, 23:16:55

Nie ma obecnie żadnej dobrej opcji w Polsce, ale nie jest tak że jest tylko jeden wybór.

Jaki?
HEHE
Może mi wyjaśni co autor ma na myśli?

Cytat: pablockpl w 13 Luty  2021, 23:16:55

Świadomi ludzi wyszli z tego eksperymentu, a zostali zmanipulowni i na siłę właśnie wywoływali presję, na świadomych! Poszerzając grupę zmanipulowanych faszystów.

Szczerze mówiąc nic z tej wypowiedzi nie rozumiem.

Obejrzyj 2:30 w filmie to zobaczysz, wszystko trzeba palcem pokazać.
Jak zastąpisz nauczyciela stacją TVN lub TVP wypisz wymaluj masz rzeczywistość. I Ci wierzący w bzdury z jednej lub drugiej stacji, na siłę uwierzytelniają te stacje. Dlatego na końcu eksperymentu umieścili włączony telewizor żeby to odnieść do manipulacji w TV.

GostRado w UE nie jest lepiej co udowodniła ostatnia wizyta na Kemlu.

Wracając do tematu protestu, jest słuszny, ale podatek powinien być od reklam tylko nie tak wysoki 3-5% by wystarczyło, ale sprawiedliwy opodatkowane powinny być nie tylko media tradycyjne, ale szczególnie fb,twitter itd.
« Ostatnia zmiana: 14 Luty 2021, 11:13:52 wysłana przez pablockpl »
Kawa to zapach,aromat i smak, kofeina to dodatek.
Kawa z kolby >aeropress drobny filtr metalowy>Kalita wave > Express automatyczny>Hario V60> kawiarka>ekpress przelewowy >aeropress gruby filtr i papierowe> frenchpress>chemex

« Odpowiedź #163 dnia: 14 Luty 2021, 11:09:18 »
GostRado w UE nie jest lepiej co udowodniła ostatnia wizyta na Kemlu.

Piszesz o incydencie, który nie powinien mieć miejsca i gość wyleci z tej funkcji!
》tertium non datur《

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #164 dnia: 14 Luty 2021, 11:21:21 »
Dlaczego media mają płacić podatek od reklam, skoro płacą już podatek dochodowy? A może jutro piekarze zapłacą podatek od reklamy na fartuchu który noszą? No wiesz... Na służbę zdrowia piekarze nie chcą dawać? A może Pan mechanik też za coś zapłaci jeszcze? W warsztacie ma pełno reklam... To opony Michelin, to amortyzatory kayaba... Niech coś da na covid... W końcu reklamuje coś.. . Ta gówniana ustawa otwiera furtkę do dalszych danin... Skoro tv płaci podatek dochodowy, to płaci go też od przychodu z reklam.
Co do opodatkowania internetowych gigantów... Niech płacą tam, gdzie mają siedzibę..  Jak na twoja polska stronę internetową wejdzie Ukrainiec, to zapłacisz do ukraińskiego urzędu skarbowego podatek od wyświetlonej mu reklamy? Internet jest bez granic.. Prawo za nim nigdy nie nadążało i nie nadąży...

Co do dalszej manipulacji tvp vs TVN. TVN jest prywatny i niech robi co chce. Tvp jest polskie i powinno świecić przykładem obiektywnej informacji. A opinie na podstawie informacji możesz wyrobić sobie sam.. Tvp nie ma ci opiniować wiadomości, ktore podaje, ani wmawiać, co masz o tym myśleć.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi