Autor Wątek: Konserwacja Nivona , czyszczenie i użytkowanie  (Przeczytany 7279 razy)

Offline Dawfil

• Ekspres: Nivona 779
  • Młynek: Stożkowy stalowy
Konserwacja Nivona , czyszczenie i użytkowanie
« dnia: 01 Luty 2021, 22:54:24 »
Znalazłem już wątek o czyszczeniu sprzętu jednak zbyt wielu informacji się nie doszukałem .jestem nowy i chciałbym wiedzieć jak utrzymać sprzęt aby chodził na lata . Znalazłem instrukcje konserwacji , kupno oryginalnych środków łącznie z filtrem to niemało kosztuje. Znalazłem też zamienniki filtrów . Jakich wy używacie filtrów do wody ?? Także tabletki do płukania systemu czy płynu do odkamieniania ??
Z góry dzięki za pomoc :)
« Ostatnia zmiana: 02 Luty 2021, 07:47:08 wysłana przez ranGo »

Offline GrzegorzM Mężczyzna

• Ekspres: Oscar II, Nivona 697, kawiarka Bialetti
  • Młynek: Eurek Mignon
Odp: Konserwacja Nivona , czyszczenie i użytkowanie
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Luty 2021, 20:36:31 »
Cześć

Od trzech lat używamy w biurze ekspresu Nivona i z czyszczenia to tak:
Co najmniej raz w tygodniu gruntowne czyszczenie z wyjęciem bloku i umyciem go pod wodą, z doświadczenia lepiej to robić dwa razy  na tydzień
Oczywiście oprócz bloku tacki plus spieniacz etc.
Co do filtra wody to moim zdaniem mija się to z celem.
Zdecydowanie korzystniej wlewać wodę z filtra typu dzbanek.
Odkamienianie i czyszczenie tabletką robisz wtedy kiedy Cię o to poprosi ekspres.
Tabletki jak masz gwarancję to używaj polecanych przez producenta. Sam od pewnego czasu zacząłem używać zamienniki i znaczącej różnicy nie widzę. To samo z odkamienianiem.
I teraz jedna z ważniejszych spraw używanie tabletek i odkamienianie na czas nie zmieni faktu że i tak potrzebujesz pędzel, żeby wyczyścić z kawy wszystkie zakamarki.
Dodatkowo polecam raz na miesiąc bądź dwa odkręcić zaślepkę z tyłu za blokiem zaparzajacym i usunąć resztki które nie daje radę posprzątać pędzel.
Wbrew pozorom utrzymanie w czystości  ekspresu automatycznego jest zdecydowanie trudniejsze i czasochłonne niż kolby. Od kiedy zacząłem używać automatu przestałem pić kawę z automatu w innych miejscach, mam wątpliwości czy inni dbają o czystość ekspresu. A to co potrafi tam wyrosnąć po tygodniu bądź dwóch to lepiej nie widzieć :hihihi:
Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania to chętnie pomogę

Pozdrawiam i życzę smacznej kawy

Offline Dawfil

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Luty 2021, 21:25:59 »
Siemka . Dzięki za te wskazówki . Zrobiłem zdjęcie , o jaką śrubkę Tobie dokładnie chodzi ?? Ostatnio zauważyłem że gdy robię kawę to zamiast lecieć do kubka to wylatuje bokiem . Muszę wtedy kolejną zrobić i wtedy działa dobrze. Myślę że mogłem coś popsuć bo przedstawiałem poziom zmielenia : powinienem to robić kiedy młynek mieli kawę. Będę go obserwować zobaczymy. A jeżeli chodzi o jednostkę zapraszającą będę ją częściej przepłukiwać woda . :)

Offline Dawfil

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Luty 2021, 21:32:00 »
received_731544160879947.jpeg

Offline GrzegorzM Mężczyzna

• Ekspres: Oscar II, Nivona 697, kawiarka Bialetti
  • Młynek: Eurek Mignon
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Luty 2021, 11:08:16 »
Cześć

Według mnie to, że zmieniałeś ustawienia młynka nie powinno mieć znaczenia przy wylewce że cieknie, to zdecydowanie dwie różne rzeczy.
W załączniku przesyłam Ci zaznaczone o którą pokrywę chodzi i które śrubki.

Powodzenia i dobrej kawy  kawka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi