Autor Wątek: Rancilio Epoca DE 2GR w domu - odgruzowanie  (Przeczytany 10493 razy)

Offline stefunk

• Ekspres: Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer, GnIOTA, Xeoleo, 1zpresso JX-PRO
Odp: Rancilio Epoca DE 2GR w domu - odgruzowanie
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Styczeń 2021, 15:20:07 »
Dzisiaj doszły zakupy i odebrałem podstawę

Na początek uszczelki elektrozaworu ... sypały się w rękach, nie dało się ich nawet lekko ugiąć - dla porównania nowe:

uszczelki-elektro.jpg

No i uszczelka grupy z prysznicem ... jednej nie jestem w stanie wyjąć, będę musiał ją rozwiercić

uszczelka-grupy.jpg

Na koniec podstawa ekspresu, która dla przypomnienia po wyjęciu z ekspresu wyglądała tak:

A wygląda tak:

20210128_114808.jpg

Niestety nie udało się usunąć kilkunastoletnich zacieków samymi kosmetykami i padami, a na papier ścierny nie starczyło już czasu (przeze mnie, ponieważ chciałbym odzyskać pokój w którym leżą części), mimo wszystko czapki z głów, plastiki odświeżone bardzo ładnie i https://www.detailing-house.pl/ nie chciało za to złotówki  :brawa:

Offline stefunk

« Odpowiedź #31 dnia: 31 Styczeń 2021, 12:19:06 »
No to złożony, zajęło mi to wczorajszy wieczór i dzisiejszy poranek, ale wszystko wydaje się być podłączone jak było. Wydawało mi się, że wąż doprowadzający wodę był niedawno wymieniany, jednak po tym co z niego dzisiaj wyleciało zdecydowałem, że go też muszę wymienić, na szczęście dzisiaj handlowa ;) Pierwsze odpalenie wieczorem.

Co zostało?

- wymiana manometru (zamówiony okazał się mniejszy i z za małym gwintem)
 - polerka obudowy

Offline stefunk

« Odpowiedź #32 dnia: 01 Luty 2021, 06:45:46 »
Ekspres działa, niestety jedno połączenie było nieszzczelne. Próbowałem je dokręcić na ciepło i popsułem rurkę. Ktoś się orientuje czy lutowanie miedzi tu pomoże? Może jakieś inne pomysły?

20210201_064133_copy_750x1000.jpg

Rurka jest dostepna tylko z usa z przesylka za 50usd

Offline stefunk

« Odpowiedź #33 dnia: 03 Luty 2021, 10:38:47 »
Jeżeli ktoś tu kiedyś przypadkiem trafi z podobnym problemem to ...

- można kupić nową rurkę w gastroparts za 120 pln - https://www.gastroparts.com/pl/part-213235 - czas oczekiwania 20 dni

lub ...

Pierścień, który jest na rurce, jest wlutowany. Na początku chciałem go wytoczyć, ale w międzyczasie znalazłem hurtownię i ...
https://sklep.tubes-international.pl/pl-PL/produkt/show/9487/23835/727/Zlacza-z-pierscieniem-zacinajacym/Pierscien-zacinajacy-B11-rurka-%28waz%29-1210 pierścień za 3 pln pasuje idealnie (10/12). Miękkie lutowanie w zupełności wystarcza, przetestowałem połączenie i wytrzymuje 8 barów (gdzie ciśnienie robocze to max 2), więc całość kosztowała 3 pln i dług wdzięczności u znajomego, który to lutował  :szampan:

Ekspres właśnie skończył się nagrzewać, wszystko jest sprawne, nowy manometr spisuje się znakomicie, ostatecznie zostaję z tym:

https://sklep.tubes-international.pl/pl-PL/produkt/show/9487/23835/727/Zlacza-z-pierscieniem-zacinajacym/Pierscien-zacinajacy-B11-rurka-%28waz%29-1210

pasuje idealnie za fabryczny.

Zastanawiam się czy płukać sodą układ, aby zneutralizować resztki kwasu, którego nie wypłukałem. Może ktoś ma jakieś pomysły?

Offline stefunk

« Odpowiedź #34 dnia: 03 Luty 2021, 15:08:49 »
ciśnienie 8.5 bar, bojler 3krotnie przepłukany, pora na kawę  :ogien:

Tottoro

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 03 Luty 2021, 15:14:38 »
 :brawa:

Offline stefunk

« Odpowiedź #36 dnia: 03 Luty 2021, 17:08:22 »
No to jednak nie koniec, woda ma lekki posmak ... tylko czego ... kwasku? Zastanawiam się jeszcze czy to nie są resztki smaru, które były na pokrętle od zaworu pary, ale druga kąpiel była już bez tego, więc szansa jest minimalna. Zostaje mi przepuścić przez maszynę kilkadziesiąt litrów wody, licząc, że się naprawi  :picardpalm: :sciana:

Offline qbaqba Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica S Pid, hario v60, kawiarka
  • Młynek: Ceado e37; Ascaso i-2 mini, Kinu M47 Classic
« Odpowiedź #37 dnia: 03 Luty 2021, 17:12:55 »
Jak kupiłem swój ekspres to też przez kilka, może kilkanaście dni czułem posmak nowości w kawie.

Offline stefunk

« Odpowiedź #38 dnia: 03 Luty 2021, 20:00:14 »
Chyba znalazłem przyczyne. Spuszczałem wodę przez zawór bojlera, a w tym bojlerze są dwa mniejsze i wydaje mi się, że po prostu dobrze nie wypłukało tych małych, dlatego ten posmak. Pompy w takich ekspresach mają ograniczenie czasu pracy? Czy mogę na 15 min zostawić grupę?
« Ostatnia zmiana: 03 Luty 2021, 21:25:31 wysłana przez stefunk »

Offline stefunk

« Odpowiedź #39 dnia: 03 Luty 2021, 21:23:21 »
Udało się, po przelaniu kilku litrów wody przez każdą grupę posmak zniknął, więc zabrałem się za montaż pompki do czerpania wody :)

pompka.jpg

Pompka, zawór zwrotny, przejściówka z 3/8 na ten wąż i wszystko działa, jest nieco głośno, ale możliwe, że to wina zasilacza impulsowego, na yt widzę, że u innych działa ciszej.

Offline furu

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Eureka Perfetto
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Luty 2021, 09:48:50 »
 :brawa:  :brawa:
Gratuluję pomysłowości I wytrwałości w walce.
Puść jakiś film jak to działa.

Offline stefunk

« Odpowiedź #41 dnia: 05 Luty 2021, 10:18:02 »
Działa zdecydowani za głośno ;) Jednak nie polecam tej pompki do domu

Offline D2mian Mężczyzna

• Ekspres: V60 02; AP; FP
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
« Odpowiedź #42 dnia: 05 Luty 2021, 16:51:20 »
Działa zdecydowani za głośno ;) Jednak nie polecam tej pompki do domu
Jak chcesz dobrze i cicho to wrzuć pompę rotacyjną + silnik (przy takich gabarytach ekspresu to już nie wiele różnicy robi, a rozwiązanie iście PRO )

Offline stefunk

« Odpowiedź #43 dnia: 08 Luty 2021, 08:02:45 »
To rozwiązanie pewnie byłoby idealne, gdyby nie koszty. Wpadłem na inny pomysł.

Najlepsza opcja cenowo i pod względem głośności to pompka zanurzalna 12V. Do tej pory szukałem czegoś z wyłącznikiem ciśnieniowym, ale dzisiaj pogrzebałem trochę multimetrem i okazało się, że pompa w ekspresie jest zasilana 220V, więc na szybko pociągnąłem od niej zasilanie na zewnątrz, podłącze do tego zasilacz 12V, który będzie się włączał razem z pompą, a do tego wspominana wcześniej pompka zatapialna.

Offline stefunk

« Odpowiedź #44 dnia: 12 Luty 2021, 10:50:19 »
Udało mi się wyprowadzić zasilanie 220v od pompy, i podłączyć na nim zasilacz 12v - zasilacz i pompa włącza się teraz tylko gdy ekspres pobiera wodę.

Do zestawu kupiłem pompke 2.0 bar

https://allegro.pl/oferta/pompka-do-wody-12v-21-l-min-ocean-plus-elegant-9890988857

Tylko niestety mój 100W zasilacz nie wyrabia, prawdopodobnie prąd startu jest większy niż jego możliwości i musiałem zamówić jeszcze większy. Nowa pompka jest duuuuużo cichsza niż poprzednia i w sumie to już rozwiązanie docelowe.

Co do ekspresu ... ciężko mi go było ogarnąć na podstawowych komponentach, dużo kanałowania.

Wczoraj zauważyłem, że moje stare sitko VST 12/18 od Gaggi  pasuje idealnie do kolby Rancilio, oprócz tego zamówiłem prysznic IMS RA200 i uciąłem jedną kolbę do NPF'a.

npf.jpg

Wyszło tak:

« Ostatnia zmiana: 12 Luty 2021, 12:19:12 wysłana przez stefunk »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi