Autor Wątek: Kawa pryska na boki  (Przeczytany 15704 razy)

Offline montecjusz

• Ekspres: Ascaso UNO PID White
  • Młynek: Fiorenzato F4 nano, Graef CM 702
Odp: Kawa pryska na boki
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Styczeń 2021, 18:53:53 »
To co piszę, jak zaznaczyłem, jest moją opinią i pewną akumulacją tego co udało mi się w temacie znaleźć/dowiedzieć. Najczęściej spotkałem się z informacją, że dla młynków które nie współpracują z SD bezpieczną ilością jest właśnie 1/3. Wiadomo, że dla każdego indywidualnie, metodą prób i błędów ustalimy dokładną wartość. Taka ilość zwyczajnie często przewija się w recenzjach/porównaniach jako "bezpieczna" dla prawidłowego działania. Zresztą, nie znalazłem informacji o pojemności zbiornika w tym modelu, jeżeli wchodzi tutaj 250g, to 1/3 wynosi 83g, nie tak daleko od informacji podanej przez Ciebie.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Styczeń 2021, 19:26:01 »
tylko 1,2,3 chyba , słychać jak ząbki przeskakują
Zgłoś do moderatora    Zapisane

No to będzie ciężej.

Masz jakieś narzędzie do dystrybucji mielonki w sitku tzw WDT?
》tertium non datur《

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Styczeń 2021, 20:17:38 »
To co piszę, jak zaznaczyłem, jest moją opinią i pewną akumulacją tego co udało mi się w temacie znaleźć/dowiedzieć. Najczęściej spotkałem się z informacją, że dla młynków które nie współpracują z SD bezpieczną ilością jest właśnie 1/3. Wiadomo, że dla każdego indywidualnie, metodą prób i błędów ustalimy dokładną wartość. Taka ilość zwyczajnie często przewija się w recenzjach/porównaniach jako "bezpieczna" dla prawidłowego działania. Zresztą, nie znalazłem informacji o pojemności zbiornika w tym modelu, jeżeli wchodzi tutaj 250g, to 1/3 wynosi 83g, nie tak daleko od informacji podanej przez Ciebie.

Dlatego warto podawać konkretne dane, najlepiej podparte własnymi doświadczeniami. 1//3, w przypadku  hoppera o pojemności 1,5 -  2 kg, to jednak sporo.

Offline zolty28 Mężczyzna

• Ekspres: Sage BES875
  • Młynek: Sage BES875
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Styczeń 2021, 20:36:29 »
tylko 1,2,3 chyba , słychać jak ząbki przeskakują
Zgłoś do moderatora    Zapisane

No to będzie ciężej.

Masz jakieś narzędzie do dystrybucji mielonki w sitku tzw WDT?

Niestety nie mam , używam zwykłej wykałaczki

Offline szym-h Mężczyzna

• Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Styczeń 2021, 20:52:31 »
Moja propozycja to zacząć od robienia podwójnego espresso (sitko nr 3 lub 5) bez zmiany ustawień młynka (czyli młynek na 3), zmielić 16g ziaren, wyrównać, ubić (tamperem), zapiąć kolbę, włączyć parzenie (z wagą pod filiżanką) i dążyć do 32-40 g naparu w filiżance po ok. 25 sek. ekstrakcji (podwójne sitko jest łatwiejsze do opanowania). Jak będzie leciało "za szybko" (czyli w 25sek będzie więcej naparu niż 40g) to dołożyć 1g ziaren bez zmiany pozostałych parametrów; generalna zasada to parzenie przez 25 sekund daje "wagowo" 2-2,5 razy tyle kawy, ile było ziaren w kolbie.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Styczeń 2021, 21:10:56 »
@zolty28
Zrób to, co zasugerował poprzednik, a jak Ci nie wyjdzie, mam jeszcze pomysły. Z sitkiem, jak napisałem, zapomnij o pozostałych. Nagraj filmik.

Napisz jaką masz kawkę i kiedy była palona.

》tertium non datur《

« Odpowiedź #36 dnia: 25 Styczeń 2021, 08:51:29 »
Aaaa... i zrób zdjęcie ciastka w kolbie, po ekstrakcji.
》tertium non datur《

Offline szym-h Mężczyzna

« Odpowiedź #37 dnia: 29 Styczeń 2021, 14:05:01 »
@zolty28 i jak efekty ?

« Odpowiedź #38 dnia: 04 Luty 2021, 18:21:16 »
Mam urwanie głowy w pracy , w sobotę nagram filmy.
A co do kawy , to jak zmielę na 3 drobno 18 gram kawy , leci pięknie jak miód ale ciśnienie za duże , jak mniej kawy to cisnienie jest ok ale pryska na boki.
Gdzieś doczytałem , że jak pryska na boki to znaczy że źle tamperowanie .

Walczę dalej .

Offline szym-h Mężczyzna

« Odpowiedź #39 dnia: 04 Luty 2021, 22:18:22 »
Jak smakuje to 18g mielone na 3 ?

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Luty 2021, 01:29:02 »
Rosa to chyba w ogóle jest do kawiarek.
Moim zdaniem jest sucha i masz coś, co ja nazywam "furkotem". Zdarzyło mi się parę razy, jak kawa za sucha.
Moja recepta jest taka. Zmielić trochę grubiej i ubić lekko (sic!).
Cudów nie będzie, ale powinno uspokoić strumyk.
Najlepiej ustawić wyraźnie grubszy przemiał i potem zmieniać na drobniejszy (nie odwrotnie).

« Odpowiedź #41 dnia: 07 Luty 2021, 18:38:37 »
Jak smakuje to 18g mielone na 3 ?

Nie używam już Rossa teraz mam Ethiopia Freshly Drum Roasted Coffee Whole Bean / Ground 100% ARABICA Espresso Originn średnio palona , po 3-4 dniach od palenia mam już ją w domu.
18g. mielone na 3 smakuje bardzo dobrze mimo tego że barometr pokazuje za duże ciśnienie.
14g mielone na 3 ciśnienie jest ok ale w pryska na boki i smakuje tez dobrze
Czyli w w tych ustawieniach muszę się poruszać i doprecyzować

« Odpowiedź #42 dnia: 07 Luty 2021, 18:45:32 »
Miałem porobić filmy ale jakoś mi czasu brakuje.
Dokupiłem wagę , pierścień , i dystrybutor , oraz zrobiłem coś ze szpilek.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi