Autor Wątek: Zaworek bezpieczeństwa  (Przeczytany 11718 razy)

Offline Narazka

• Ekspres: Kawiarka 300 ml, Ekspres kolbowy DeLonghi EC 221.B, French Press 300 ml, French Press 600 ml
Zaworek bezpieczeństwa
« dnia: 10 Styczeń 2021, 00:32:38 »
Jest to mój pierwszy post, więc na początku witam Szanowne Grono. Nigdy nie byłem wielbicielem kawy, ale od pewnego czasu to się zmienia. Z racji podeszłego wieku i nadciśnienia nie powinienem, ale zaczęła mi kawa smakować. Parę dni temu drogą kupna wszedłem w posiadanie najprościejszej kawiarki o pojemności 300 ml. Klasyczny kanciasty kształt, aluminiowa. I teraz dochodzę do sedna sprawy. Otóż we wszystkich dostępnych publikacjach na temat użytkowania kawiarek jest napisane, że woda w pojemniku dolnym powinna sięgać poniżej zaworka bezpieczeństwa. Nie wiem czy to zalecenie jest stosowane na zasadzie powtarzania obiegowych opinii, czy ma głębszy sens? Chodzi mi o to, że moja kawiarka ma napisane na pudełku że ma pojemność 300 ml (6 filiżanek). Jeżeli wymierzę dokładnie taką ilość wody, to jej poziom jest powyżej zaworka. Czy zaworek zanurzony w wodzie nie będzie spełniał swojego zadania? Na logikę przy wzroście ciśnienia ponad założone z zaworka zamiast pary powinna się wylewać woda. Znalazłem w sieci obrazek na którym zaworek jest zanurzony. Ilość wody która sięga poniżej zaworka jest ewidentnie za mała, jak na moje potrzeby. W załączniku wspomniany obrazek.

6 działanie kawiarki.png
« Ostatnia zmiana: 10 Styczeń 2021, 00:34:48 wysłana przez Narazka »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Zaworek bezpieczeństwa
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Styczeń 2021, 09:43:08 »
Masz rację. W przypadku awarii czyli zatkania kawowych lejków i w efekcie wzrostu ciśnienia w zbiorniku, ciśnienie pary wyrzuci przez zaworek bezpieczeństwa wodę. Być może woda ma jakiś destrukcyjny wpływ na te zaworki -- ale wątpię.
W przygotowaniu kawy tą metodą dobrze jest zaopatrzyć się w młynek i dobrać stopień zmielenia. Można wtedy przygotować esencjonalny napar i rozcieńczyć go wodą :).
« Ostatnia zmiana: 10 Styczeń 2021, 09:50:37 wysłana przez Antonio »

Offline Narazka

• Ekspres: Kawiarka 300 ml, Ekspres kolbowy DeLonghi EC 221.B, French Press 300 ml, French Press 600 ml
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Styczeń 2021, 11:18:47 »
Wydaje mi się że destrukcyjny wpływ wody na zaworek jest porównywalny z destrukcyjnym wpływem pary wodnej, ale może się mylę. Można jeszcze dywagować czy ewentualne oparzenie gorącą wodą jest bardziej dotkliwe, aniżeli gorącą parą. Innym aspektem jest obniżający się poziom lustra wody w dolnym zbiorniku podczas wypychania jej do górnego. Zaworek dość szybko powinien się wyłonić z wody. Jeżeli oczywiście ta woda będzie wypychana do góry. Nie chcę inwestować w młynek, bo wszystkie dobrze działające są jednak dość drogie. Nie jestem koneserem, ani jakimś smakoszem. Kawiarka miała zapewnić w miarę proste uzyskanie "dobrej" kawy. Moja jest z dolnej półki, ale w sumie jej konstrukcja jest taka sama jak innych modeli. Na razie eksperymentuję z kawą z Biedronki, która ma napisane, że nadaje się do kawiarki. Co do spraw związanych z techniczną stroną parzenia, to niestety, ale w sieci bywają sprzeczne informacje podawane przez niby znających się na tym ludzi. Samo napełnianie sitka ma kilka opcji i każda jest podawana jako ta właściwa. Ubijać, nie ubijać, sypać po sam brzeg, zostawić trochę miejsca, mielić grubiej, mielić drobniej. Jeżeli problem mnie przerośnie, to sprzedam kawiarkę i wrócę do kawy rozpuszczalnej. Pozdrawiam.

Schowek01.jpg

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Styczeń 2021, 16:55:45 »
Ostatnio widziałem banalny młynek do kawy za 26 zł w Netto. Spokojnie wystarczy do Twoich potrzeb, a efekt na plus będzie piorunujący.

Offline Narazka

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Styczeń 2021, 17:12:55 »
Dziękuję za informację. Może się jutro wybiorę. Pozdrawiam.

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Styczeń 2021, 17:46:50 »
Moim zdaniem to głównie kwestia bezpieczeństwa - lepiej żeby bryzgało niż strzeliło Ci strumieniem wrzątku prosto w oko.  A przy okazji w wodzie mogą znajdować się drobinki kawy i zablokować zawór - jeśli będzie powyżej to jest mniej prawdopodobne że coś tam "wskoczy".

Jeżeli wychodzi Ci za za mało kawy - to po prostu dolej wrzątku do filiżanki. Czasami lepiej zrobić skoncentrowaną kawę i później dodać wody, niż przelewać dużo wody przez kawę.

A skoro masz problem z ciśnieniem i pewnie chciałbyś ograniczyć kofeinę, to pamiętaj że lepiej:
- kupować tylko mieszanki znanych arabik - ma mniej kofeiny niż robusta
- raczej ciemniej palone - jasno palone mają więcej kofeiny
- zmienić kawiarkę na ekspres kolbowy - kofeina potrzebuje czasu na wypłukanie się, dlatego w metodach przelewowych jest jej więcej niż w ciśnieniowych, kawiarka akurat wypada tu lepiej niż przelewy, ale ciśnieniowe jeszcze lepiej - no ale to już więcej zamieszania.

A młynek to kup koniecznie.

Offline Narazka

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Styczeń 2021, 17:49:10 »
Mam cichą nadzieję, że pomału wszystko ogarnę. Pozdrawiam.

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Styczeń 2021, 13:17:22 »
Faktyczną użytkową górną granicą jest brzeg sitka z kawą, nie chcesz go poprostu mieć zanurzonego w wodzie. Normalnie zaworek nic nie robi, nie jest częścią procesu parzenia ale dalej ja bym mocno jednak nie zalewał.

On na tylko chronić przy ewentualnym przytkaniu kawiarki, żeby dalej rosnące ciśnienie w niej nie zrobiło demolki więc skoro zadziała, to przy podniesionym ciśnieniu i wtedy woda w środku będzie miała ponad 100° a jak będzie zanurzony, to poprostu zacznie ona z niego pryskać, ja bym się nie chciał czymś takim poparzyć :( Para tylko pogwiżdże se i daleko nie zaleci, pryśnięta woda już jakiś zasięg szafnie i to w losowym kierunku.

A w ogóle te zaworki są prostą konstrukcją, działającą na zasadzie bolca/korka na sprężynie, wydaje mi się, że ciężko go zepsuć bez użycia młotka ;) mi się to przynajmniej nie udało :)

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Styczeń 2021, 13:36:05 »
działającą na zasadzie bolca/korka na sprężynie, wydaje mi się, że ciężko go zepsuć bez użycia młotka
Ale radzę co jakiś czas sprawdzać czy działają (nacisnąć?) - na spływie kajakowym w minionym roku jedna kawiarka (co prawda marnej jakości, nie jakaś markową) nam po prostu wybuchła (wystrzeliło górną cześć do góry). Kawa była wszędzie a huk taki, ze myśleliśmy, ze butla z gazem eksplodowała.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Styczeń 2021, 13:41:44 »
Dlatego wspomniałem o młynku. Do awarii może dojść tylko, gdy kawa jest za drobno zmielona i woda nie może się przezeń przebić. Wtedy ciśnienie wzrośnie i uruchomi zaworek lub ewentualnie dojdzie do eksplozji.

Offline Narazka

« Odpowiedź #10 dnia: 11 Styczeń 2021, 14:26:35 »
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Może zbyt późno dostrzegłem, że jest to jednak zabawa dla bogatych. Po przeczytaniu kilku artykułów i obejrzeniu kilkunastu filmików na Youtube widzę, że moje zasoby finansowe mają się nijak do cen sprzętu potrzebnego do osiągnięcia zadowalających rezultatów. I nie mówię tutaj o sprzęcie z górnej półki. W sumie Syrenka i Lamborghini to formalnie samochody  :-\  Pozdrawiam.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Styczeń 2021, 16:41:09 »
Aż tak źle nie jest. Wystarczy młynek -- świeżo zmielona kawa zawsze będzie lepsza. Także jako zalewajka.

Offline Narazka

« Odpowiedź #12 dnia: 11 Styczeń 2021, 16:51:37 »
Aż tak źle nie jest. Wystarczy młynek -- świeżo zmielona kawa zawsze będzie lepsza. Także jako zalewajka.

Niestety z tego co czytam i oglądam, to młynek spełniający jakieś tam parametry, to koszt ok. 300 zł. I nie jest on wcale jakiś wybitny. Sugerowany tutaj młynek z Netto za 26 zł chyba nie spełnia żadnych warunków. Mam stary udarowy, jeszcze z czasów NRD i podejrzewam, że pomimo mankamentów młynków udarowych lepiej zmieli niż tani żarnowy.

Offline piotrdab

• Ekspres: Ascaso Uno Black, aeropress, moca, Melitta Aroma Signature
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini, Timemore Nano, Severin
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Styczeń 2021, 18:17:01 »
Oj, posłuchaj rady Antonia, on na prawdę zna się na młynkach :)
I mogę Cię zapewnić, że ten żarnowy z Netto będzie o wiele lepsze dawał przemiały, niż udarowy. Udarowy nadawać się może do mielenia ziół albo cukru (na puder), ale kawę tylko zmarnuje.

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Styczeń 2021, 08:31:41 »
Niestety z tego co czytam i oglądam, to młynek spełniający jakieś tam parametry, to koszt ok. 300 zł. I nie jest on wcale jakiś wybitny. Sugerowany tutaj młynek z Netto za 26 zł chyba nie spełnia żadnych warunków. Mam stary udarowy, jeszcze z czasów NRD i podejrzewam, że pomimo mankamentów młynków udarowych lepiej zmieli niż tani żarnowy.
Wielu z użytkowników zaczynało swoje przygody z lepszą kawą od młynków jak z Netto tylko płaciliśmy za to kilka razy więcej bo wtedy młynki żarnowe ceramiczne kosztowały nieco więcej. Nie było chińczyków, a w dyskontach najlepsza kawa to była lavazza. I nagle napary przygotowane z młynka żarnowego zaczęły smakować inaczej. Na pewno smaczniej bo nie był to tylko gorzki posmak. Zaczęły się uwypuklać inne aromaty i smaki. Młynki ostrzowe tną kawę na pył i nic z niej nie zostaje. Wydobędziesz co najwyżej z niej popiołowy smak. Warto spróbować, niewiele tracisz kupując młynek z Netto.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi