Autor Wątek: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.  (Przeczytany 192532 razy)

Ramkan

• Gość
Odp: French Press - kawa bajecznie smaczna, banalnie prosta.
« Odpowiedź #510 dnia: 10 Sierpień 2024, 21:41:32 »
Generalnie, na Twoim miejscu, szedłbym w Ikeę. Wszystkie tu mają plastikowy gwint, a to może długo nie wytrzymać przy ubijaniu mleka. Ikea jest sprawdzona i tania.

Jeśli ktoś chce jeszcze w pełni metalową konstrukcję sitka we french pressie z IKEA, to proponuję się pospieszyć, zaczynają wymieniać elementy na plastikowe. Czarne, w pełni metalowe wziąłem z wystawki, te w koszach były już z plastikiem. Jeszcze te zielone widziałem z metalową konstrukcją stelaża sitka.

https://www.ikea.com/pl/pl/p/upphetta-zaparzacz-do-kawy-herbaty-szklo-stal-nierdz-ciemny-szaro-turkusowy-80571473/

Te 0,4L wszystkie są już z plastikowym stelażem.

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #511 dnia: 10 Sierpień 2024, 21:51:31 »
Ambition Rafaella też metalowa konstrukcja tylko pokrywka jest z tworzywa i można ją odkręcić, służy już chyba z 4 lata i ma się dobrze.. często ubijam mleko. Troszkę droższa jak ta z Ikei ale myślę że warto. ;)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #512 dnia: 10 Sierpień 2024, 22:31:19 »
metalowa konstrukcja
CILIO Sara => można znaleźć za 120zł.
》tertium non datur《

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #513 dnia: 10 Sierpień 2024, 22:43:00 »
Ambition Rafaella też metalowa konstrukcja tylko pokrywka jest z tworzywa i można ją odkręcić, służy już chyba z 4 lata i ma się dobrze.. często ubijam mleko. Troszkę droższa jak ta z Ikei ale myślę że warto. ;)

No całkiem spoko. W tej cenie IKEA ma też french pressa z pokrywką z nierdzewki (w tym chyba nie robią podmianki na plastik przy sitku).
https://www.ikea.com/pl/pl/p/ikea-365-zaparzacz-do-kawy-herbaty-szklo-bezbarwne-stal-nierdz-20532724/

Ogólnie też uważam, że nie ma co szaleć. Niemniej sitko powinno być w całości z metalu i odpowiedni rozkręcalne do czyszczenia.

CILIO Sara => można znaleźć za 120zł.

To chyba używkę ;) Choć powiem szczerze wolę szklane, bo parzę "na Hoffmanna" i dobrze widzę jak fusy po zamieszaniu opadają, a delikatne stygnięcie po 9 minutach przygotowania zapewnia mi od razu odpowiedni do picia napój.
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpień 2024, 23:00:49 wysłana przez Ramkan »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #514 dnia: 10 Sierpień 2024, 23:41:40 »
To chyba używkę
Kupiłem nówkę, na wyprzedaży.
》tertium non datur《

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #515 dnia: 11 Sierpień 2024, 18:21:13 »
No całkiem spoko. W tej cenie IKEA ma też french pressa z pokrywką z nierdzewki (w tym chyba nie robią podmianki na plastik przy sitku).
https://www.ikea.com/pl/pl/p/ikea-365-zaparzacz-do-kawy-herbaty-szklo-bezbarwne-stal-nierdz-20532724/

Mam dokładnie tego, nie ma ani grama plastiku.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #516 dnia: 04 Sierpień 2025, 02:46:42 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi