Autor Wątek: Lalita Victoria, Mara X?  (Przeczytany 1663 razy)

Offline kotyikawa Kobieta

Lalita Victoria, Mara X?
« dnia: 21 Grudzień 2020, 16:18:35 »
Cześć :)
Chciałabym wejść w nowy dla mnie świat ekspresów kolbowych.
Ekspres potrzebny na espresso, americano (standardowo ok. 8 filiżanek dziennie), Czasem kawa z mlekiem dla gości.
Myślałam o zestawie Lelit Victoria PL 91T + Młynek do kawy Lelit William PL 72, podoba mi się także Mara x, ale nie wiem czy jest to sensowne w moim przypadku.
Będę wdzięczna za wszelkie opinie a także inne propozycje :)
Pozdrawiam :)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Lalita Victoria, Mara X?
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Grudzień 2020, 20:20:55 »
Cześć.
Jeśli zdecydowana jesteś na Lelita  porozmawiaj ze @skansen .
O Lelitach wie chyba najwięcej na forum. 
Sporo  Lelitów  testował, sam używa Lelita.  ;)

skansen

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Grudzień 2020, 20:43:35 »
Myślałam o zestawie Lelit Victoria PL 91T + Młynek do kawy Lelit William PL 72, podoba mi się także Mara x, ale nie wiem czy jest to sensowne w moim przypadku.
Zarówno Mara jak i Victoria to maszyny z manualną kontrolą ekstrakcji, proces przerywa barista.
Mara to HX, można w niej pienić mleko naprzemiennie (lub nawet jednocześnie) z parzeniem kawy, nie trzeba czekać aż się układ nagrzeje/wystudzi.
Victoria ma jeden bojler i takiego komfortu nie zapewnia.
W przypadku Mary i Victorii wrzątek do americano lepiej pobierać z czajnika.

Warto też rozważyć Lelit Elizabeth. To maszyna dwubojlerowa (DB), podobnie jak w Marze pienienie mleka może odbywać się nawet jednocześnie z ekstrakcją kawy. Dodatkowo Elizabeth ma programowane czasowo przyciski-można zaprogramować czas po której ekstrakcja sama się zakończy. Fajną funkcją Elizabeth jest programowana czasowo preinfuzja czy wylewka wrzątku z mieszaczem. Wylewka świetnie sprawdza się jako źródło wrzątku, nie tylko do americano. Wg mojej żony to najfajniejszy element tego ekspresu :)

Offline kotyikawa Kobieta

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Grudzień 2020, 22:13:28 »
Dziękuję, do przemyślenia zostaje kwestia różnicy cenowej :)
pozdrawiam :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi