Autor Wątek: Ceado E37J i E6P - różnice w budowie  (Przeczytany 3766 razy)

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Ceado E37J i E6P - różnice w budowie
« dnia: 21 Grudzień 2020, 16:04:15 »
Jeszcze przed świętami zamierzam wymienić młyn i spróbować innego przemiału  🤒
Zdecydowałem się na Ceado w miarę sensownej ? cenie. Przeglądałem ofertę coffeesite i w zasadzie mój górny pułap cenowy zamyka model E37J. Ponieważ niewiele na forum napisano na temat tego młyna w stosunku do chwalonego E6P może ktoś jest mi w stanie wyjaśnić jakie są różnice w ich budowie i pracy między tymi dwoma urządzeniami. Dostrzegam jedynie wizualną różnicę, bo parametry podobne, jakby młynki korzystały z podobnych rozwiązań. Obecnie korzystam z Baratza Vario z której jestem w zasadzie zadowolony, no i ten zakup jest raczej efektem czytania forum, niż faktycznej potrzeby....😉

Offline mazoor Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante
Odp: Ceado E37J i E6P - różnice w budowie
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Grudzień 2020, 18:35:03 »
Na pewno na ten temat może się wypowiedzieć @Antonio. Kupiłem od niego w listopadzie E6P i jest to super młynek do użytku domowego. E6P to chyba z technicznego punktu widzenia te same bebechy co E37J, jedynie E37J jest w obudowie E37S, co zwiększa miejsce w środku komory mielenia i przestrzeń między komorą i tunelem wylotowym. Ma to znaczenie przy retencji młynka. Jeśli dobrze mi się wydaje, to w E37J jest ona większa niż w E6P. Też zastanawiałem się nad E37J, bo wydaje mi się "ładniejszy" (chociaż to bardzo subiektywne kryterium oceny) i o ile dobrze pamiętam, ma też system mocowania pierścienia regulacyjnego, który pozwala na zdjęcie go i wyjęcie żaren bez konieczności ponownego ustawiania młynka po złożeniu.
Wybrałem w końcu E6P, bo użytkowych zalet żadnych nie widzę w porównaniu do E37J (ta sama moc silnika, obroty, żarna), a jeśli E37J ma większą retencję od E6P to klękajcie narody, bo już się za głowę łapię ile kawy rano sypię do słoika i nie mam potem co z tym zrobić  :evil:

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Grudzień 2020, 19:28:33 »
Retencja większa chyba nie jest, komora żaren ma podobne gabaryty w obu młynkach. Zaletą E6P jest prostota, mniejsze rozmiary. Regulacja w E6P pozwala na błyskawiczne przejście z zakresu espresso do np. dripu. W E37J jest inaczej i w zasadzie jesteśmy ograniczeni do danego zakresu (regulacja śruby ograniczona do ok. 90 stopni). E37J ma za to wszystkie zalety obudowy: ładny wylot, elektroniczne ustawienia, liczniki, różne tryby pracy. Zaletą obudowy E37J jest też to, że cały układ motor-żarna wisi na elastycznym zawieszeniu we wnętrzu obudowy, tzn. nie jest na sztywno zwarty z obudową. Oczywiście inaczej też wygląda mocowanie żaren w E37J. Poza tym wszystko tak samo: motor, żarna, jakość przemiału i zastosowanie do espresso.

W tej klasie młynków o krok do przodu idzie E37R -- przy żarnach 64mm jest prawie tak samo szybki jak E37S. W domowych zastosowaniach nie ma to znaczenia; może nawet lepiej gdy młynek nie jest za szybki.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2020, 19:47:02 wysłana przez Antonio »

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Grudzień 2020, 19:54:03 »
Młynek oczywiście do domu, więc prędkość mielenia nie ma większego znaczenia. Ale to elastyczne zawieszenie silnika może skutkować cichszą pracą, a to jest argument. Pijam w zasadzie espresso, więc ograniczona regulacja też jakoś nie decyduje o funkcjonalności.
Retencja większa chyba nie jest, komora żaren ma podobne gabaryty w obu młynkach. Zaletą E6P jest prostota, mniejsze rozmiary. Regulacja w E6P pozwala na błyskawiczne przejście z zakresu espresso do np. dripu. W E37J jest inaczej i w zasadzie jesteśmy ograniczeni do danego zakresu (regulacja śruby ograniczona do ok. 90 stopni). E37J ma za to wszystkie zalety obudowy: ładny wylot, elektroniczne ustawienia, liczniki, różne tryby pracy. Zaletą obudowy E37J jest też to, że cały układ motor-żarna wisi na elastycznym zawieszeniu we wnętrzu obudowy, tzn. nie jest na sztywno zwarty z obudową. Oczywiście inaczej też wygląda mocowanie żaren w E37J. Poza tym wszystko tak samo: motor, żarna, jakość przemiału i zastosowanie do espresso.

W tej klasie młynków o krok do przodu idzie E37R -- przy żarnach 64mm jest prawie tak samo szybki jak E37S. W domowych zastosowaniach nie ma to znaczenia; może nawet lepiej gdy młynek nie jest za szybki.

Antonio masz może E37J na stanie? bo jestem z tego samego miasta 😀

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Grudzień 2020, 22:44:22 »
Sam uznałem, że z dwojga: E6P i E37J ten pierwszy daje więcej korzyści w przyzwoitej cenie, więc nigdy nie kupiłem drugiego.

Z drugiej strony, korzystam z E37S i E8D -- są to bardzo fajne młynki. Ostatnio rozebrałem E8D po roku pracy w naszym sklepie. Mieli nam kawy do espresso, jest to prosty młynek sklepowy. Gdy zajrzałem do żaren, znalazłem tu tylko śladowe ilości kawy -- zawsze dmuchamy między żarna, więc jest czysto.

Wpadnij kiedyś, jeśli z tego samego miasta ;).

Offline qbaqba Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica S Pid, hario v60, kawiarka
  • Młynek: Ceado e37; Ascaso i-2 mini, Kinu M47 Classic
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Grudzień 2020, 15:39:19 »
Jeśli mogę coś wtrącić to w młynkach z serii E37 bardzo podoba mi się to, że silnik jest zintegrowany z żarnem na sztywno a całość wisi na gumach i to naprawdę bardzo fajnie wpływa na kulturę pracy. Ponadto to pięknie wykonane urządzenie:)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Grudzień 2020, 15:52:47 »
To prawda, rozebranie wszystkiego na części to chwila:

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Grudzień 2020, 16:24:22 »
Sam uznałem, że z dwojga: E6P i E37J ten pierwszy daje więcej korzyści w przyzwoitej cenie, więc nigdy nie kupiłem drugiego.

Wpadnij kiedyś, jeśli z tego samego miasta ;).

Wpadnę po świętach z wizytą i po kawkę 🙂

skansen

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Kwiecień 2022, 13:35:27 »
Mam pytanie przede wszystkim do @Antonio. Na ile różnice w budowie E37J vs E6P wpływają na końcowy efekt czyli na jakość przemiału? Spotkałem się z opinią, że różnice o których wspomniał @qbaqba mają jednak wpływ na efekt w filiżance...

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Kwiecień 2022, 13:41:38 »
Moim zdaniem dość ważne jest samo wyjście z komory żaren. W E6P jest ono okrągłe a w E37 prostokątne. Kiedyś tam dyskutowaliśmy o E37S i jego dystrybucji kawy do sitka -- jest ona trochę osiowa, tzn. więcej kawy ląduje na osi W-E. Dlatego w trakcie pracy silnika, obracam PFem ze skrajnej do drugiej skrajnej pozycji. W E6P wszystko sypie się chyba bardziej koncentrycznie i równomiernie.

Praca samych żaren jest chyba podobna...

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Kwiecień 2022, 18:44:07 »
A bardziej masywna obudowa 37 nie ma wpływu?
Dlatego w trakcie pracy silnika, obracam PFem ze skrajnej do drugiej skrajnej pozycji.
100% pożądanej dystrybucji to nie daje - potrzebne narzędzie WDT.
》tertium non datur《

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Kwiecień 2022, 19:11:34 »
Nie wiem czy obudowa ma jakieś tutaj znaczenie? Jest bardziej efektowna, gustowna, na pewno. Na pewno cała ta konstrukcja jest bardziej dopracowana, bardziej masywna. I faktycznie cały układ żaren, silnika i regulacji "pływa" na gumach.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2022, 20:18:33 wysłana przez Antonio »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Kwiecień 2022, 22:14:28 »
I faktycznie cały układ żaren, silnika i regulacji "pływa" na gumach.
Znajomy miał E37J, zmienił na E37S. Zachwalał ten młynek m.in. ze względu na wspomniane, gumowe, amortyzujące elementy. Nie miał jednak nigdy ani nie wiedział E6P. Stąd pytanie na ile brak tych elementów wpływa negatywnie np. na równomierność przemiału...
« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2022, 22:20:17 wysłana przez skansen »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Kwiecień 2022, 10:12:12 »
E6 jest takim trochę zmodyfikowanym Mazzerem/Fiorkiem a E37 to już coś zupełnie innego. Możliwe, że żarna w E37 są w fabryce jakoś szczególniej traktowane, może bardziej tu zwracają uwagę na ich zbieżność. E37S jest super ale do domowego, okazjonalnego użycia, E6P jest aż nadto dobry.

Offline Eustachiusz

• Ekspres: Lelit Elizabeth
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Kwiecień 2022, 11:18:56 »
Nasuwa mi się pytanie - czy 80 - 100 g przemiału dziennie, to wciąż okazjonalne używanie, czy już może coś więcej?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi