Autor Wątek: Zmiana ekspresu z Dream PID  (Przeczytany 6532 razy)

Offline Jellyeater

• Ekspres: Acaso Dream PID
  • Młynek: Niche Zero, Zassenhaus Santiago
Odp: Zmiana ekspresu z Dream PID
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Grudzień 2020, 04:59:50 »
Cytuj (zaznaczone)
Zrobiłem dzisiaj na Biance taki shot z La Claudiny: 18g in, 40g out, 10 sekund preinfuzji z przepływem 50g/30s, potem utrzymanie ciśnienia na 6b, czas 54s.
Chciałbym ekspres do espresso, nie do przelewu. 54 sekundy. ;-) Grunt, że smakuje.

Cytuj (zaznaczone)
Kwestię tą omówiono w wątku: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=6889.msg220654#msg220654
Dziękuję. Czyli to takie droższe Ascaso. Przekombinowali. Generalnie chyba za dużo nie da się w tych ekspresach wykombinować i jak tak patrzę to zaczyna to przypominać złote kable zasilające do wzmacniaczy. :-(

Cytuj (zaznaczone)
PID stosuje się po to, aby można było regulować i szybko i wolno niemal każdy układ. Wszystko zależy od parametrów tegoż PID-a. Człon "D" w przypadku boilera spełnia swoje zadanie przy dynamicznych zmianach, np. w momencie poboru nowej dużej porcji zimnej wody.
A potem i tak go się zostawia na pół godziny grzania. A potem to on do tego litra bojlera dolewa w najlepszym razie 50 ml wody. Tam nic się dużo nie zmienia. BTW to mądrzej by było zrobić komorę podgrzewającą wodę, by nie dolewać zimnej. Chyba jakiś ekspres ma takie rozwiązanie?

Cytuj (zaznaczone)
Jeśli podoba Ci się Mara zerknij na nowy model Mara-X. W nim kontrola temperatury może odbywać się w oparciu o odczyty z sondy w wymienniku a nie w bojlerze. Jest ten ekspres dość dokładnie opisany na forum.
Co im szkodziło, dać wyświetlacz i przyciski? A nie przycisk? Dziwny pomysł na sterowanie temperaturą. Nie wiem, czemu ktoś nie zrobi ekspresu wszysztkomającego, tylko zawsze coś zabiorą? A to dźwigienkę (po co grupa E61, bez niej), a to wyświetlacz (temperatura, a czasie zaparzania stoper mają sens).

Generalnie trzeba by zrobić własny ekpress. ;-)

Ciekawe czy jak są regulatory PID to ktoś tam stosuje PWM do sterowania mocą grzałki. Ale to znowu ma się chyba szansę sprawdzić tylko w termobloku.
« Ostatnia zmiana: 22 Grudzień 2020, 05:37:36 wysłana przez Jellyeater »

Offline RufusTF

• Ekspres: Bianca, Olympia Express, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Grudzień 2020, 09:47:24 »
Chciałbym ekspres do espresso, nie do przelewu. 54 sekundy.  Grunt, że smakuje.

Z tradycyjnych parametrów czas ma przecież dzisiaj najmniejsze znaczenie. Na dzisiejszych paleniach możesz na manualnej dźwigni zrobić genialne ristretto w 90s, albo na pompie normalne espresso w 15s (co udowodnił artykuł w Matter). Czyli czego właściwie byś chciał? Z tego co piszesz, chyba raczej machiny czasu z przeskokiem do lat 80.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Grudzień 2020, 11:12:50 »
Ja ze swojej strony proponuję jakiegoś n letniego HX z rotapompą. Podłączysz do wody, preinfuzję zrobisz jak chcesz, będzie miedziany duży bojler, dodasz termometr do grupy i możesz eksperymentować z różnymi ustawieniami. Będzie niedrogo i dobrze.

Offline Jellyeater

« Odpowiedź #18 dnia: 22 Grudzień 2020, 11:52:05 »
Cytuj (zaznaczone)
Czyli czego właściwie byś chciał?
Taki DREAM z E61 byłby idealny. ;-) Ewentualnie on powinien mieć dwa bloki jeden na parę, drugi na kawę. Para nie potrzebuje PID raczej nawet. Właściwie to taki Dream mógłby mieć trójstopniową dźwignię. Najpierw się załącza preinfuzję, a potem wyższy klik i leci woda. Bo grupa ładnie nagrzewa się elektrycznie.

Myślałem, że będzie łatwiej wydać kasę. Ale widzę, że rynek jest po prostu ubogi. Albo generalnie niewiele trzeba by mieć dobrą kawę, a wszystko inne to nadbudowa słowna, by uzasadnić X000(0) PLN. A jeżeli niewiele trzeba, to pomyślę może o najtańszej dźwigni. Z grubsza wiem jak dobierać dozę i przemiał, powinno się udać i bez manometru nawet.

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Grudzień 2020, 14:15:42 »
Generalnie trzeba by zrobić własny ekpress.

I na co czekasz? Twój Dream już odrobił swoje, więc zastąp elektronikę swoją (choćby na arduino), dołóż dodatkowy elektrozawór z OPV do preinfuzji, oprogramuj i używaj. Jak jesteś po automatyce to ogarniesz to w jeden dzień.

Jak chcesz gotowca to skansen już Ci napisał - Lelit Elizabeth albo Sage Dual Boiler, i tyle.

Offline Jellyeater

« Odpowiedź #20 dnia: 24 Grudzień 2020, 04:52:39 »
Cytuj (zaznaczone)
I na co czekasz? Twój Dream już odrobił swoje, więc zastąp elektronikę swoją (choćby na arduino), dołóż dodatkowy elektrozawór z OPV do preinfuzji, oprogramuj i używaj. Jak jesteś po automatyce to ogarniesz to w jeden dzień.
Nigdy w zawodzie nie miałem okazji pracować. Mikrokontrolery programowałem na studiach. A z dziećmi to nie ma czasu na takie zabawy.

Elizabeth daje mi to co Ascaso. W nim też mam programowalną preinfuzję. Tylko to jest za mało, tego się nie da zaprogramować czasem.

Generalnie jak kupowałem żonie na prezent Dream, to w ogóle nie piłem kawy. Teraz już wiem, z czym to się je. I dopiero teraz widzę jak ciężko o ekspres. Nie ma jakichś cudów techniki wartych 5 cyfrowej kwoty?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Grudzień 2020, 08:38:15 »
Elizabeth daje mi to co Ascaso. W nim też mam programowalną preinfuzję. Tylko to jest za mało, tego się nie da zaprogramować czasem.
Co masz na myśli przez nie da się zaprogramować czasem?
O dodatkowym bojlerze parowym w Elizabeth i innych aspektach nawet nie wspominam. Elizabeth to ekspres z funkcjami podobnymi do Ascaso DUO PID, nie bardzo da się (i jest sens) porównywać go do Twojego Dreama.

Nie ma jakichś cudów techniki wartych 5 cyfrowej kwoty?
Są - LM LM, LM GS3 czy Decent, to tylko pierwsze z brzegu przykłady.

Offline Jellyeater

« Odpowiedź #22 dnia: 25 Grudzień 2020, 04:52:38 »
Cytuj (zaznaczone)
Co masz na myśli przez nie da się zaprogramować czasem?
To znaczy, że mam teraz 4 sekundy preinfuzji ustawione. I raz mi przeleci ciurkiem z 1 ml, raz nie przeleci nic, a czasem prawidłowo kropelka. Lepiej by było prowadzić preinfuzję do pierwszej kropelki. A tego się nie da ogarnąć głupim ustawieniem czasu. Trzeba by dać jakiś czujnik, który wyczuwałby, ze kawa jest już nawilżona odpowiednio. A tak to miło by było mieć możliwość ręcznego sterowania tym poprzez dźwignię.

Chciałbym coś co ma wszystko. A nie mam sobie wybrać czy nie mam dźwigni, czy nie mam sterowania temperaturą (ale mam PID potrzebne przy 2 kg boilerze i litrze wody, jak uszczelka do łodzi podwodnej (MARA-X ma względnie sensowne, czemu nie ma to przycisków i wyświetlacza), fajnie jakby miał timer ekstrakcji. Musi mieć ciśnieniomierz mierzący ciśnienie na ciastku. Taki wszystko mający, a nie kolejny zgniły kompromis.

Cytuj (zaznaczone)
Coś co się zmieści w kuchni na blacie 80. Więcej nie mam. ;-(
« Ostatnia zmiana: 25 Grudzień 2020, 04:59:14 wysłana przez Jellyeater »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Grudzień 2020, 11:22:17 »
A tak to miło by było mieć możliwość ręcznego sterowania tym poprzez dźwignię.
Możliwość ręcznej kontroli preinfuzji jest w Sage Dual Boiler.

Chciałbym coś co ma wszystko. A nie mam sobie wybrać czy nie mam dźwigni, czy nie mam sterowania temperaturą (ale mam PID potrzebne przy 2 kg boilerze i litrze wody, jak uszczelka do łodzi podwodnej (MARA-X ma względnie sensowne, czemu nie ma to przycisków i wyświetlacza)
Bo ma E61. Bo ustawienie temperatury w Marze to ustawienie przedziału a nie konkretnej wartości. Bo wyżej jest Bianca i Mara musi mieć "ściętą" specyfikację.

Nie jestem fanem dużych bojlerów kawowych ale uważam Twoją krytykę za przesadzoną. Napisz po prostu, że nie chcesz dużego bojlera kawowego - ja też bym nie chciał :)

Cytuj (zaznaczone)
Coś co się zmieści w kuchni na blacie 80. Więcej nie mam. ;-(
Przecież wszystkie się spokojnie zmieszczą-zajmą połowę lub nawet mniej :picardpalm: Decent jest węższy niż Twój Dream. Patrzyłeś w ogóle na ich specyfikacje?

Offline Jellyeater

« Odpowiedź #24 dnia: 27 Grudzień 2020, 04:59:51 »
Zobaczyłem pierwszego LM, ale faktycznie jest mniejszy niż wygląda 40 x 53 cm. Jak patrzę to GS3 ma nadal preinfuzję kontrolowaną aplikacją. Czyli ciągle ustawiamy czas i tyle.

Decenta zobaczyłem dopiero. Święta czasu nie ma. I Decent jednak trochę za drogi. Sama wysyłka 238 EUR... I jednak nie jestem przekonany do takiego futuryzmu. I jak coś tam padnie, to trzeba chyba samemu naprawiać.

Podsumowuję moje dociekania: kiedyś było tak, że by uzyskać stabilną temperaturę dawano duży, ciężki mosiężny boiler. Żeby poprosić, o więcej gotówki producenci zaczęli dokładać do tego PID. Sami do końca nie wiedzą po co, bo czasami nie dają wpływu na jego nastawę, lub dają tę nastawę za tacką ociekową (i tak jest to temperatura bojlera, więc faktycznie nie ma co tego ruszać). Ręczna kontrola preinfuzji jest jak widać niepotrzebna, skoro nawet bardzo drogie ekspresy opierają się tylko na czasie programowalnym przez aplikacje. W sumie nie mam czego szukać.

Popatrzę na tego BES920BSS jeszcze.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Grudzień 2020, 11:47:27 »
Na szczęście z PIDem i producentami nie jest tak źle jak piszesz :)
Nastawy za tacką ociekową Mary to nie są nastawy bojlera a wymiennika.
Cofając się do pierwszego Twojego posta widzę, że chcesz robić jedną kawę po drugiej parząc je w różnych temperaturach.
Mara, pomijając schowane sterowanie tego nie umożliwia. Po zmianie nastaw układ potrzebuje czasu na stabilizację. Regulacja nie służy szybkim zmianom nastaw ale pomóc ma w znalezieniu optymalnych ustawień. I z tego zadania wywiązuje się bardzo dobrze.
Ekspres który umożliwia szybką zmianę temperatury kolejnych ekstrakcji to np. Elektra Verve czy Decent. Mogą to też załatwić dwie niezależnie ustawiane grupy. Albo HX i termometr w grupie ale wtedy temperaturę będzie kontrolować barista...

Offline Jellyeater

« Odpowiedź #26 dnia: 29 Grudzień 2020, 06:31:40 »
Cytuj (zaznaczone)
Elektra Verve
Czemu oni tam zrobili wszystko na telefon? Wyładuje mi się, lub potłukę i nie będę miał kawy? ;-) Bo tak to fajny ekspres by był.

Offline simson2d

• Ekspres: duo pid mod, alternatywa
  • Młynek: Vario, eureka SD
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Grudzień 2020, 11:34:45 »
A ja mam w drugą stronę, z Bianci wracam do Dream Pida :)
Świeża woda, szybkie rozgrzewanie. Tylko przepływomierz wymienić na ciśnieniowy i luks. A do najlepszych shotów i tak Kazak.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Grudzień 2020, 12:20:11 »
Cytuj (zaznaczone)
Elektra Verve
Czemu oni tam zrobili wszystko na telefon? Wyładuje mi się, lub potłukę i nie będę miał kawy? ;-) Bo tak to fajny ekspres by był.
Przesadzasz. Telefon służy tylko do konfiguracji. Ekspres działa bez telefonu. Ale chyba najlepiej będzie jak zostawisz Dreama w spokoju i zostaniesz z nim :)

A ja mam w drugą stronę, z Bianci wracam do Dream Pida :)
Nie miałeś Silvii przed Bianką?
« Ostatnia zmiana: 29 Grudzień 2020, 12:22:53 wysłana przez skansen »

Offline Jellyeater

« Odpowiedź #29 dnia: 30 Grudzień 2020, 08:27:31 »
Cytuj (zaznaczone)
Telefon służy tylko do konfiguracji. Ekspres działa bez telefonu
Zmieniam temperaturę 2, czasem 3 razy dziennie.

Zaczekam. Mara X zapoczątkowała sensowny trend pomiaru temperatury we właściwym miejscu. Może będzie to implementowane w innych ekspresach, także u innych producentów. Naprawdę przed kupnem Ascaso tego w ogóle nie ogarniałem i nie śledziłem. Myślałem, że ekspres za 3x - 4x więcej będzie dużo fajniejszy, a tu takie w sumie wybory, czego chce się mieć mniej. Nie za takie pieniądze.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi