Autor Wątek: Ekspres po kawiarce  (Przeczytany 2101 razy)

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Ekspres po kawiarce
« dnia: 17 Grudzień 2020, 20:29:51 »
Cześć,
Od kilku lat używamy zestawu Kawiarka + Młynek Wilfa SvartWSCG-2.
Teraz zastanawiamy się nad ekspresem, automatem lub kolbowym z młynkiem.
Chcemy robić zarówno dobre espresso jak cappuccino czy flat. Nie wiemy czym się kierować przy zakupie. Możemy wydać 3-5k. Pijemy ok 4-6 kaw dziennie.
Najgorzej, że nie ma gdzie sprawdzić danego ekspresu. Jedynie u znajomych próbowaliśmy kawy z SAECO Xelsis SM7683/00 i była na prawdę niezła.
Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Ekspres po kawiarce
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Grudzień 2020, 10:27:30 »
W takim budżecie - masz duży wybór
Zadaj sobie pytanie czy ma być nowy czy może być używany - jeśli może być - to stać Cię na naprawdę najwyższą półkę

Ja osobiście polecam CI jednak kolbe i młynek - jeśli ma być automat - zobacz na ofertę @olomarcin - ma kilka automatów Jura - i to naprawdę godne sprzęty

Jeżeli nowy kolbowy - to w takim budżecie Lelit Glenda albo może nawet w zestawie uda się Lelit Mara X i młynek Lelit Wiliam lub jeśli taniej - Lelit Fred i Lelit Anna albo Rancillo Silvia
Jeśli priorytetem są kawy mleczne - to Nuova Simonelli Oscar II i solidny młynek do tego

Jeżeli używane - to masz szansę zaszaleć :)
za 3 tys znajdziesz genialne sprzęty a za 5 tys - to będąc cierpliwym możesz kupić naprawdę genialny ekspres
I wtedy zastanowiłbym się na młynkiem Niche Zero - koszt ok 2,5k - i za 2,5k możesz szukać naprawdę genialnego ekspresu używanego
Never Give UP †

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Grudzień 2020, 11:56:27 »
automatem lub kolbowym z młynkiem.

To dwie diametralnie różne koncepcje, więc najpierw musicie podjąć decyzję: którą?
》tertium non datur《

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Grudzień 2020, 20:31:15 »
Powiem tak, mam automat Jurę E80 i kolbę BFC. Z obydwu można napić się smacznej kawy, ale jakże innej. Kawa z Jury jest dużo lżejsza w odbiorze niż z kolby, mniej nasyca kubki smakowe, możesz ją pić częściej, bo po prostu taką ma potrzebę twój organizm. Kolba serwuje dużo gęstsze i intensywniejsze napary i smaki, więc jakby mocniej nasyca naszą chęć wypicia następnej  kawy. Funkcjonalność automatu jak np. Jura w stosunku do kolby to bajka, parzysz kawę przy okazji, mimochodem. Przy kolbie tak się nie da ze względu szereg dodatkowych czynności do wykonania samodzielnie.
Wg.mnie przy kawach mlecznych automat jest ok., ale prawdziwego espresso, ristrettoto się nie napijesz 🙂

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Grudzień 2020, 17:02:05 »
Pogłębiłem trochę wiedzę czytając forum i doszedłem do wniosku, że najbliżej nam do kolby. Najlepiej z osobnym młynkiem i to młynek chce kupić w pierwszej kolejności. Poszukałem trochę na olx i znalazłem używany CONTI CG100 w cenie 900 zł. Na forum nie ma o nim żadnych opinii. Macie o nim jakieś informacje? Warto za te pieniądze?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi