Autor Wątek: Profitec pro 800  (Przeczytany 22444 razy)

pawel890

• Gość
Odp: Profitec pro 800
« Odpowiedź #60 dnia: 03 Sierpień 2024, 21:31:56 »
>Olympia Cremina

Nigdy w życiu nie zapłaciłbym 17k za ten sprzęt, biorąc pod uwagę również wykonanie tego młynka https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14409.0 - byłbym bardzo sceptyczny do tej firmy.

Może ten ekspres warty rozeznania? https://www.odysseyespresso.com/shop/argos-lever-espresso-machine

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #61 dnia: 04 Sierpień 2024, 10:12:31 »
Olympia jest produkowana od dawna. Jest to historia, symbol. Może mieć wartość tejże szwajcarskiej marki -- jak szwajcarskie zegarki i belgijskie czekoladki lub niemieckie samochody ;). Moralnie chyba się to już zestarzało, gdy w ostatnich latach pojawiło się bardzo dużo nowych tego typu urządzeń.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 04 Sierpień 2024, 21:17:14 »
W erze globalizmu patrzyłbym z przymrożeniem oka na dziedzictwo pewnych marek, choćby patrząc na współczesne BMW i Mercedesy, porównując do okresu sprzed kilku dekad, ale to już inna historia.
Dział zegarków to inna kwestia, gdyby traktować to jako małe dzieła sztuki, natomiast ekspresu bym tego nie nazwał. To maszyna z funkcjonalnościami, która nie zyskuje na cenie od leżenia na półce jak szwajcarskie zegarki. :)

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #63 dnia: 06 Sierpień 2024, 13:07:38 »
Parafrazując dawną, reklamę dźwignia nie jest dla idiotów. :)
To jest specyficzny rodzaj ekspresu. Bardzo wdzięczny w obsłudze, prosty, dający fizyczną przyjemność z korzystania z ekspresu. To są bardziej narzędzia niż sprzęty AGD. Wymaga inteligencji, zastanowienia się nad tym jak działa, jakie ma ograniczenia, może nie ograniczenia co bardziej warunki, czy zasady. Można je obejść, ale to znowu wymaga pracy umysłowej, przyzwyczajenie się do innej obsługi.
Jeżeli chodzi o szybkość nagrzewania to fajna jest Elektra MCAL, ale też pod pewnymi warunkami.
Podobnie z wielkością shota, w MCAL, są niewielkie, ale można to obejść, robię codziennie doppio 36g z dozy 18g.

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 06 Sierpień 2024, 13:15:09 »
Dokładnie, najważniejsze jest wyciąganie wniosków, a sztuka polega na tym, aby zapamiętać i później w trakcie ekstrakcji z wizualizować sobie poprzednie ruchy dźwignią i zastanowić w jaki sposób przekładały się one na jakość ekstrakcji. Oczywiście nie za każdym razem wygląda to tak samo, bo będą na pewno przebiegi mechanicznej pracy, bez żadnych fajerwerków.

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #65 dnia: 06 Sierpień 2024, 13:28:39 »
Mnie ogarnięcie Profiteca 800 zajęło z pół roku, może więcej. Maszynę opanowałem do tego stopnia, że moja żona nauczona obsługi wołała Profiteca niż LM. Tak jak pisałem, jest jakaś atawistyczna przyjemność z korzystania z dźwigni. Może jakaś tam nić porozumienia, że prawidłowo obsługiwana maszyna odwdzięcza się pyszną kawą, wykonuję coś prawidłowo i jest właściwa reakcja na takie działanie.
Nie znaczy to, że Profiteca opanowałem w 100%, mając jakiś czas Elektrę z chęcią bym przećwiczył to czego się na niej nauczyłem na Profitecu.

Online Perzua Mężczyzna

• Ekspres: 800 pro
  • Młynek: Ceado E37SD
« Odpowiedź #66 dnia: 23 Listopad 2024, 10:51:46 »
Do właścicieli :)

Ekspres ma spory ten kocioł. Jak to jest z tym pojemnikiem. Jak np bojler jest pusty i wleje do tego rezerwuaru 1,5 l wody to od razu zaciągnie tę wodę ? I wtedy mogę już działać czy ekspres będzie chciał tej wody na fulla ?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #67 dnia: 23 Listopad 2024, 11:35:31 »
I wtedy mogę już działać czy ekspres będzie chciał tej wody na fulla ?
Toż ten kocioł jest chyba do produkcji pary, więc zaciągnie chyba połowę swojej objętości. Raczej tak, zaciągnie automatycznie i tyle ;).

Online Perzua Mężczyzna

• Ekspres: 800 pro
  • Młynek: Ceado E37SD
« Odpowiedź #68 dnia: 21 Kwiecień 2025, 10:32:41 »
Mam maszynę od dwóch miesięcy i za nic w życiu nie wrócę do "tradycyjnej" kolby :)

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #69 dnia: 30 Październik 2025, 09:37:42 »
Mam maszynę od dwóch miesięcy i za nic w życiu nie wrócę do "tradycyjnej" kolby :)
Gratuluję!
Ja się zastanawiam czy nie wrócić do Profiteca 800, LM jakaś taka nijaka jest.
Tylko  to nagrzewanie i zużycie prądu mnie przeraża :)

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #70 dnia: 08 Listopad 2025, 18:01:13 »

Jak byś mógł wrzucić jakiś film lub zdjęcia. Jak maż możliwość i chęć  [emoji14]

Dlaczego Profitec 800 a nie Bezzera Strega?

Dźwignia cały czas "działa" w mojej głowie jak program w tle  na komputerze ;)
« Ostatnia zmiana: 08 Listopad 2025, 18:04:35 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi