Autor Wątek: Prośba o pomoc w znalezieniu ekspresu  (Przeczytany 3668 razy)

skansen

• Gość
Odp: Prośba o pomoc w znalezieniu ekspresu
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Grudzień 2020, 12:30:51 »
Chciałem zasięgnąć opinii czy dla amatora espresso Lelit Mara X plus młynek Eureka Mignon Specialita nie będzie przerostem formy nad treścią ?
Dzienne zapotrzebowanie 3-5 espresso i 2-4 kawy mleczne.
Może ktoś ma jakieś sugestie, tańszy ekspres inny młynek do tej Mary  :sciana:
Nie będzie to przerost formy nad treścią.
Jeśli bardzo zależy Ci na ścięciu budżetu to przyjrzyj się NS Oscar II.

Offline krsx

« Odpowiedź #16 dnia: 17 Grudzień 2020, 20:25:46 »

[/quote]
Nie będzie to przerost formy nad treścią.
Jeśli bardzo zależy Ci na ścięciu budżetu to przyjrzyj się NS Oscar II.

[/quote]

Dzięki za odpowiedź.
Chyba wolałbym  Oscara, cenowo i przy spienianiu to chyba lepszy :diabelek:.Na konesso jest on bez modyfikacji na elektros przerażała mnie myśl odesłania go na jakąś naprawę gwarancyjną.
Ostatecznie Mara i Eureka zamówione.

Offline Edimao

« Odpowiedź #17 dnia: 17 Grudzień 2020, 20:45:49 »
@Edimao  , czy potrzebujesz ekspres kolbowy ?  Lungo z podwójnego espresso z dodatkiem mleka i do tego na zaprogramowanej ilości kawy, mi sugeruje że ty raczej potrzebujesz kawy a nie zabawy robienia jej. Pod mleczne kawy automatyczne ekspresy też potrafią robić przyzwoitą kawę i nie bawisz się młynkiem, ubiciem, temperaturą.   Jeżeli chodzi o twoje wymaganie i "przegrzebanie internetu", to zapewne już trafiłeś do takich ekspresów jak saeco se 50, contessa es1000  lub expobar office control i tym podobne.  Ja mam ten pierwszy, ale bez OPV też słabo dałem rady z jej opanowaniem. Moja żona pije dokładnie taką kawę, jaką ty opisujesz, ja natomiast jestem fanem czystego espresso. To co ja jako espresso najchętniej bym do zlewu wylewał , ona z dużą ilością wody(dolewka 100-150ml) i z mlekiem wypijała ze smakiem.   W twoim budżecie, do tych wymagań, ekspres automatyczny znajdziesz bez problemu, kolbówką będzie ciężko, a do tego jeszcze młynek dochodzi.       
Cześć,  kilkoro moich znajomych jak i moi rodzice mają ekspresy automatyczne i kawa z nich mi nie smakuje. Ekspresow kolbowych używam od ponad 10 lat i nie przesiądę się na automat. Musi być kolba😁 lubię mielenie kawy, aromat zmielonej kawy i samo przygotowanie kolby. Tak więc pozostaje wierna kolbie 😏

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi