Autor Wątek: Problem z zaparzaniem kawy - brak aromatu  (Przeczytany 2715 razy)

Offline Sephiroth

Problem z zaparzaniem kawy - brak aromatu
« dnia: 06 Grudzień 2020, 01:11:05 »
Cześć Wszystkim,

od kilku dni mam (i wszyscy których częstuję kawą) bardzo duży problem ze skutecznym zaparzeniem smacznej kawy - używałem tej samej wody (żywiecki kryształ), sprawdzonych przepisów (Drip Hoffman, Aeropress Wendelboe), tych samych kaw ( forumowych palarnii) i sprzętu, z dnia na dzień zaczęła wychodzić bardzo słaba, płaska, lekko plastikowa (nawet przy absurdalnych dozach typu 20 g dla metody Wendelboe mielonej na 10 kliku Comandante i najdrobniejszym mieleniu Wilfy Svart). Wcześniej wszystko było bardzo dobrze.

Może któryś z Użytkowników mógłby coś podpowiedzieć - które ogniwo zawodzi.

W dripie Kolumbia Blenda przelała się na 19 kliku w 3:30.
Zdjęcie przemiału i stanu czajnika - Bonavita.

Testowane również na Wilfie Svart - ten sam problem, kawa wychodzi jeszcze słabsza.
Próbowałem zagotować wodę w garnku zamiast w czajniku, ale również była kiepsko.
« Ostatnia zmiana: 06 Grudzień 2020, 01:24:01 wysłana przez Sephiroth »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Problem z zaparzaniem kawy - brak aromatu
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Grudzień 2020, 07:49:27 »
Covid - 19?

Offline Sephiroth

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Grudzień 2020, 10:49:48 »
Raczej nie. Wszystkie pozostałe smaki i zapachy produktów są wyczuwalne intensywnie jak dotychczas, tylko z kawą jest coś nie tak.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Grudzień 2020, 11:53:55 »
Wydaje mi się, że za dużo wody na raz lejesz do stożka. Czy to jest V.02?
Zawsze w takich dyskusyjnych przypadkach dobrze jest zrobić sobie kilka dni przerwy w spożyciu kawy ;).

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Grudzień 2020, 17:41:56 »
Jeżeli chodzi o wodę, to że na etykiecie jest ta sama nazwa jeszcze o niczym nie świadczy.
Spróbuj następny baniak.
Albo nawet kranówkę filtrowaną (lub nie, jeżeli nie masz dzbanka do filtrowania).

Offline Sephiroth

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Grudzień 2020, 00:25:20 »
Antonio - tak, to V02. Leci jak u Hoffmana preinfuzja 30 g kawy, preinfuzja 60 ml do 45 s, pierwsze zalanie 300 ml do 1:15 drugie do 500 ml 1:45.
Stosowana była ta sama metoda, ten sam sprzęt i sposób parzenia, te same kawy ( Gardelli, Five Elephant, Palarnie Forumowe) z otwartych i sprawdzonych już w boju paczek, dzień wcześniej wszystko było ok.

pj.w - sprawdziłem żywiecki kryształ/primavera/żywiec zdrój/filtrowana kranówa - ten sam problem.

Załączam zdjęcia ciacha po Aeropressie i elementów młynka - metoda Wendelboe 14 g kawy Gardelli Cigno bianco/200 ml wody temperatura 95 stopni (mielenie 10 klik Comandante). Bardzo słaba kawa, słaby również opór przy mieleniu.

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Grudzień 2020, 07:55:22 »
Spróbuj w Aeropressie w drugą stronę, czyli grubsze zmielenie i metoda Sławka.
30-31 klik Comandante, na odwrócony Aeropress zalewasz 110g wody (97 stopni), wsypujesz 17g kawy, dolewasz 110g wody, zamieszaj 3 razy, 1:45 odczekaj i 20 sekund przeciskaj.
Co do V60 to wygląda jakby dużo kawy zostawało na filtrze, spróbuj 5 zalań po 60g co 35 sekund, celowałbym w 23-24 klik.
Dobrze by było też jakbyś nagrał filmik jak polewasz kawę, bo strasznie dużo jej zostaje na ściankach filtra.

Offline haka Kobieta

• Ekspres: Kazak Rota, aeropress, clever dripper, V60
  • Młynek: C40, xeoleo
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Grudzień 2020, 08:23:32 »
Ja bym całkiem nie wykluczała problemów zdrowotnych związanych z wiadomym wirusem. Znajomy z potwierdzonym zakażeniem i nieprzesadnie intensywnymi objawami (wieczorna gorączka przez kilka dni i potem kaszel)  opowiadał, że zasadniczo smaki i zapachy rozróżniał, ale nie smakowała mu kawa i piwo (a to tzw. birgiczek), tak jakby bardziej subtelne aromaty uciekły. Parodniowa przerwa od kawy chyba jest w każdym razie dobrym pomysłem :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi