Autor Wątek: Filiżanki - jakie kupić?  (Przeczytany 16089 razy)

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
Odp: Filiżanki - jakie kupić?
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Luty 2021, 14:47:47 »
U mnie w domu 300 ml. Kawiarka 4tz dzielona na dwie filiżanki i do każdej ok. 150-170 ml mleka, a jak robię przelew dla siebie, to też jest OK. No ale ja robię kawę jaka mi smakuje, a nie jak podręczniki piszą, więc nie wiem co się nada do capu, frapu czy innego papu :D
Ogólnie uwielbiam moje Loveramicsy :D

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Luty 2021, 15:21:27 »
150ml mnie nie urządza, chyba że chodzi Ci o samą firmę lubiana
W lubiane kawa stygnie błyskawicznie.  Dobra do "parzonej", jak kto lubi od razu wypić.
Dobra jest Villa Italia: https://www.villaitalia.pl/category/filizanki-porcelanowe
(Mam ze dwie od nich, chyba)
A chińskie, tak btw, to teraz szit, sam kupiłem chińskie robione dla Włochów - zjazd o 2 klasy.

Offline furu

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Eureka Perfetto
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Luty 2021, 15:29:35 »
@kubuekpl no właśnie musisz wziąć pod uwagę że loveramics są dość masywne i bez wstępnego ogrzania nawet jak zalejesz gorąca kawą i mlekiem to porcelana odbierze swoje. Jak mocno działa u ciebie podgrzewanie w ekspresie? Mój poprzednik Ascaso Steel Uno  :picardpalm:,  już szybciej nagrzałbym pobierając o kolano.

Offline kubuekpl

• Ekspres: NS Musica
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Luty 2021, 19:54:38 »
Nie wiem bo NS Musica kupiłem i czeka na mlynek  :doh: 3 miechy (Niche zero już dotarł do UK , będzie u mnie we wtorek)  tak wiec tylko odpaliłem czy działa, pobawiłem się pare razy spieniaczem i tyle. Mi się wydaje ze ta tacka grzeje dobrze ale tam porcelana jeszcze nie stała. Loveramics Egg okazuje się nie być tak ogolono dostępny jak mi się wydawało,  padlo na kolor denim a tu albo dostepny tylko 80 ml albo 300ml i to w innym sklepie...

Offline furu

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Eureka Perfetto
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Luty 2021, 19:59:46 »
Lepiej mieć wiekszą i nie dolać niż mieć za małą i przelać ze spodka to co się ulało :) hmmm chyba gdzieś to już widziałem  [emoji38]

Offline damianj

• Ekspres: la pavoni cellini red; Profitec 600.
  • Młynek: ascaso i-2; Niche Zero.
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Luty 2021, 21:30:06 »
ja mam filiżanki z IKEA. VARDAGEN - Filiżanka do herbaty/spodek, kremowy 26 cl. Do kawy z mlekiem - podwójne espresso i sporo mleka pod latte art (no, powiedzmy, że _art_), dla mnie idealna.
A co najważniejsze, cena coś koło 10 pln.
Kup sobie taką jedną na testy, zanim wydasz 5x więcej na docelową porcelanę.

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #36 dnia: 06 Luty 2021, 12:13:06 »
Na cappu pojedyńcze espresso (~20-25g) stosuje filiżanki 150ml, na podwójne espresso (~40-50g) 200ml - przy większych filiżankach za mało czuć kawy już nawet dla mojej żony.
Czasem robiłem flat white - czyli podwójne espresso z mlekiem do filiżanki 150ml.

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #37 dnia: 06 Luty 2021, 17:30:43 »
Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi, tak chyba zrobię  kupje 2 80ml pod espresso i na razie 1x 250 ml i jedno 300ml .
A ten czerwony kolor bardzo ładny, myślałem nad granatem a teraz się waham .

Ja pijam podwójne espresso i filiżanki 80 ml są bardzo niepraktyczne - wole te 150 ml (tzw. Flat White w serii Egg). Te 80 ml używam do ważenia ziaren pod przelew :). Espresso też świetnie się pije w czarkach (bez ucha) - Loveramics też takie robi. U mnie ostatnio do espresso (rownież macchiato) furorę robi shotglass Hario.

Offline acidka

• Ekspres: Lelit Elizabeth, wcześniej Gaggia Classic V1
  • Młynek: Lelit William PL-72, poprzednio Ascasso I-3
« Odpowiedź #38 dnia: 20 Styczeń 2022, 08:42:11 »
Kojarzycie może jakieś kubki/filiżanki o pojemności między 200-300 ml, aby były w kolorze Loveramics Egg brązowy ale miały cienkie ścianki? Kupiłam 2 wspomniane 200 ml ale mąż nie lubi pić z takich i chciałabym kupić jeszcze 2 aby były podobne przynajmniej kolorystycznie ale z cienkimi ściankami. Może być w stylu Loveramics Bond lub Tulip ale niekoniecznie. Dzięki

Offline Karolinka Kobieta

• Ekspres: Szklanka, V60/01, automat, mokka i espreso u przyjaciół.
  • Młynek: u przyjaciela :))
« Odpowiedź #39 dnia: 25 Maj 2025, 14:12:41 »
Odświeżę temat filiżanek.

Z racji uszczuplenia mojej kolekcji BFC przeważnie łezki - nuova point poszukałam i okazało się że ta marka ręcznie wytwarzanych i malowanych ( te czerwone!) już dawno nie istnieje.

Fajne rzeczy są ponoć w galerii porcelany w Szczyrku ale dawno nie byłam.

Jest jeszcze czeska fabryczka która robi grubą porcelanę ładnie malowaną na jednorodny kolor (czerwony, brązowy itp) podobnie do BFC, ktoś pamięta jak jej nazwę?
Kto wie, przypomnijcie.
powoli się nawracam!! :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi