@Krakus, wielkie dzięki. Nie wiem czy mógłbym skorzystać, jeszcze z Twojego doświadczenia i dopytać jeszcze o inne rzeczy/prosić o rady? Zanim zacznę w ten ekspres inwestować, to chciałbym się przekonać, że warto.
Mam kłopot w tym ekspresie z parą, tj. nie generuje mi pary w żaden sposób. Cały czas leci gorąca woda. Włączam przycisk pary, odkręcam pokrętło i tylko leje się gorąca woda. Czekam długo - jak zostawię to tak przepompuje z 1/2 zbiornika.
Mam też takie wrażenie, że czuję trochę zapach spalonego plastiku - chyba z pompy, ale nie jestem pewien. Wydaje mi się też, że ten zapach z pompy jest bardziej intensywny przy włączonym przycisku pary a przy przycisku kawy go nie ma (albo jest mniejszy - minimalny).
Brak mi wiedzy - nie wiem jak to się dzieje, że powstaje para - czy chodzi o to, że pompa wtedy pracuje impulsowo zamiast ciągle i wtedy w termobloku zdąży wytworzyć się para? U mnie chyba nie ma tej pracy impulsowej po włączeniu przycisku pary - takiego stukania nie słyszę tylko jest podobnie jak przy zwyklej ekstrakcji - pompa pompuje ciągle i leci woda.
Ekspres był rozbierany, zastanawiam się czy mogłem pomylić gdzieś przewody na tym czarnym 6-stykowym przełączniku - jednak przed rozłączeniem robiłem zdjęcia i wydaje mi się, że złożyłem dobrze.
Nie wiem, jak postąpić dalej. Czy kupić manometr, żeby sprawdzić czy pompa jest OK (i przyda się do regulacji OPV)?