Autor Wątek: Rozważam zakup ekspresu a młynek do tego?  (Przeczytany 6849 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Rozważam zakup ekspresu a młynek do tego?
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Listopad 2020, 08:35:30 »
Jeśli wybór jest ograniczony do tych dwóch to raczej wziąłbym nivonę...

Offline meylo Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka + phin + V60
  • Młynek: ręczny
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Listopad 2020, 10:39:56 »
Też tak myślałem. Pod espresso Nivona się nadaje? A Wilfa?
Dziś się przekonałem, że posiadanie sprzętu w domu może być jednak opłacalne. Pojechałem specjalnie do kawiarni, która miała być czynna od 9.
I niestety musiałem wypić kawę na CirkleK. Stracone 40 minut i spóźnienie do pracy :)

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Listopad 2020, 10:46:42 »
Nie - to młynki do alternatyw - i tam się świetnie sprawdzą
możesz je także wykorzystać do zrobienia "imitacji" espresso - tam gdzie są sitka "zaworkowe" - z jedną dziurą na dole
Never Give UP †

Offline meylo Mężczyzna

« Odpowiedź #19 dnia: 24 Listopad 2020, 10:57:08 »

« Odpowiedź #20 dnia: 24 Listopad 2020, 11:08:16 »
Wilfa - genialnie Ci się sparuje z Phinem ;)
Nivona i Severin także :D

Jeśli, mając doświadczenie alternatyw, chcesz kupować kiepski ekspres - to bezsens - nie będziesz miał lepszej kawy niż z Phina
Tak więc jeśli chcesz już kupić ekspres - i ma to być tanio - to albo Gaggia Classic albo Lelit Anna - albo coś fajnego używanego

a młynek - znowu - albo używany - albo 1zpresso q2 (na aliexpres w naprawdę dobrej cenie)

i wtedy jak będziesz miał szczęście - może w okolicach 1000zł za komplet coś znajdziesz - a za 1500 napewno...

jak masz tylko 500 - to kup młynek - i zbieraj na ekspres - bo szkoda wyrzucić te pieniądze i mieć coś gorszego niż masz teraz
Never Give UP †

Offline meylo Mężczyzna

« Odpowiedź #21 dnia: 24 Listopad 2020, 14:45:06 »
Phina dałem komuś w prezencie więc już nie mam. Teraz głównie dripper lub french press.
Znajomy ma dla mnie jakiś kolbowy za małe pieniądze. Prawdopodobnie go kupię i będę miał z głowy. No i zacznę szukać młynka.

jakub_stanecki Posiadasz 1zpresso q2? Używasz na codzień? Nadaje się po espresso i alternatywy?
Dziękuję :)

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Listopad 2020, 15:03:24 »
@meylo widzę masz straszne ciśnienie na zakup. Za tak niewielkie pieniądze pamiętaj, że nie będzie to ideał (delikatnie powiedziawszy), bardziej namiastka sprzętu entry level. Jeśli zasmakuje i spodoba Ci się ta "zabawa" licz się z koniecznością wymiany na coś bardziej prawidłowego. Najtańsze używane ekspresy z profesjonalnym sitkiem to wcześniej wspomniany poziom 700-800 PLN. Jeśli chodzi o młynek ręczny to najtańsze gdzieś ok 300-400 z ali lub 800-1000 za używany gastro pojawiające się co jakiś czas na pchlim targu.

« Odpowiedź #23 dnia: 24 Listopad 2020, 15:26:13 »
jakub_stanecki Posiadasz 1zpresso q2? Używasz na codzień? Nadaje się po espresso i alternatywy?
Miałem q1 - ale to bliźniacza konstrukcja - tak nadaje się do espresso (nie używałem - tylko sprawdzałem - dał radę) i tym bardziej do alternatywy
zmieniłem na JX - przede wszystkim ze względu na pojemność - "domielanie" gdy chciałem zrobić większego dripa było lekko uciążliwe a przy 2 chemexach - tym bardziej ;)
jeśli byłbyś zainteresowany to polecam Ci wersję JE - ma szerszy zakres regulacji - i do espresso będzie jeszcze lepsza - ale jeśli budżet nie pozwala - z q2 będziesz bardzo zadowolony
Never Give UP †

Offline meylo Mężczyzna

« Odpowiedź #24 dnia: 24 Listopad 2020, 15:34:13 »
@Koziołek Masz rację, mam ciśnienie na zakup bo chcę coś kupić, używać i wprowadzać modyfikacje. Jest tak trudny wybór, że wolę kupić coś taniego, zobaczyć jak się to sprawdzi i wtedy kombinować co dalej. Nie piję kawy z maszyny zbyt często więc nie chcę też przekombinować. Przypuszczam, że w wielu domach stoją sprzęty, z których ludzie nie korzystają lub nie potrafią ich wykorzystać w odpowiednim stopniu,
Oczywiście jaram się super sprzętem każdego rodzaju (samochody, noże, rewolwery itp. ;) ale nie jestem już nastolatkiem i nie kupuję co mi w oko wpadnie. Nie jestem też bogaty, chyba, że wewnętrznie. Po spożyciu dobrego dripa :D
Nie lubię też rozciągać w czasie decyzji zakupowych gdy się już zdecyduję bo to tylko utrudnia sprawę. Ale też staram się nie podejmować pochopnych decyzji.
Taki coaching osobisty.
@jakub_stanecki Młynków 1zpresso jest 10 rodzajów. Teraz dopiero jestem skołowany.
Z innej beczki, używał ktoś tego?
https://allegro.pl/oferta/przenosny-ekspres-nanopresso-kawa-segafredo-9775729499?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=MjQyNzBjZDctYjBlMC00OTkzLWJhYjYtNjBjYzJkOGRjN2UxAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=4ac8a344-41db-4025-9f1e-f667a0519682

https://allegro.pl/oferta/podrozny-ekspres-do-kawy-wacaco-kawa-segafredo-9625947635?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=MjQyNzBjZDctYjBlMC00OTkzLWJhYjYtNjBjYzJkOGRjN2UxAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=96522b69-5be0-4973-a0d9-936b75ae069a

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Listopad 2020, 15:42:45 »
Błądzisz w tych poszukiwaniach, jeśli chcesz cokolwiek modyfikować to proponuję przynajmniej gaggie classic, 1zpresso na dzień dobry wystarczy, odpuść sobie wynalazki z tworzywa za 300 pln. To nie robi dobrej kawy a kosztuje.

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Listopad 2020, 15:54:57 »
@Koziołek Masz rację, mam ciśnienie na zakup bo chcę coś kupić, używać i wprowadzać modyfikacje. Jest tak trudny wybór, że wolę kupić coś taniego, zobaczyć jak się to sprawdzi i wtedy kombinować co dalej. Nie piję kawy z maszyny zbyt często więc nie chcę też przekombinować. Przypuszczam, że w wielu domach stoją sprzęty, z których ludzie nie korzystają lub nie potrafią ich wykorzystać w odpowiednim stopniu,
Oczywiście jaram się super sprzętem każdego rodzaju (samochody, noże, rewolwery itp.  ale nie jestem już nastolatkiem i nie kupuję co mi w oko wpadnie. Nie jestem też bogaty, chyba, że wewnętrznie. Po spożyciu dobrego dripa
Nie lubię też rozciągać w czasie decyzji zakupowych gdy się już zdecyduję bo to tylko utrudnia sprawę. Ale też staram się nie podejmować pochopnych decyzji.
Taki coaching osobisty.
Nie oceniam tego źle, każdy ma swój "kompas". Dobrze, że analizujesz. To co wielu Ci tu doradza to minimum najtańsze Ascasso czy Gagia Classic za ekspres. Najtańszy młynek to młynek ręczny. To jest dobry entry level. Nie tracisz za dużo, często pojawiają się na pchlim targu, a do nauki najlepsze. Jak się nie spodoba, odsprzedaż bez problemu. Chcesz taniej? Idź w alternatywy, też masz smaczną kawę tylko, że bez pianki.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Listopad 2020, 17:05:24 »
Nivona zmieli znacznie drobniej od Wilfy czy Severina dlatego ją właśnie poleciłem. Zmieli na grubość potrzebną do espresso, ale nie ma odpowiedniej rozdzielczości ustawień, żeby ustawić dokładnie przemiał. Jednak do taniej kolby z super cremą czy wszelkich alternatyw w zupełności wystarczy przynajmniej na kilka lat. Ja bym wziął Nivonę i Aeropress + Prismo i można super kawy robić na setki sposobów.

Handground ma ceramiczne żarno, więc można o nim zapomnieć.
« Ostatnia zmiana: 24 Listopad 2020, 17:08:55 wysłana przez krystians »

Offline meylo Mężczyzna

« Odpowiedź #28 dnia: 24 Listopad 2020, 21:16:50 »
Według Coffeedesk dzięki Prismo można zrobić espresso. Ciekawe. I coraz więcej opcji :)
Gaggii Classic nie ma w używanych.
Jutro zobaczę co mi pokaże znajomy - ekspres.
Wersja z AeroPressem też mi się podoba. Może wypiję u kogoś na próbę.
Jeśli chodzi o ręczny młynek - mój to taniocha z Tchibo. Ile mielicie jednorazowo w ręczniakach? Jak musiałem zmielić 50-60 gramów to już nie było łatwo. Ale może to kwestia słabego młynka. I przemiał bardzo nierówny.
1Zpresso Q2 w Coffeedesk jest za 459 złotych. Ogólnie chyba mają konkurencyjne ceny?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi