Autor Wątek: Rozważam zakup ekspresu a młynek do tego?  (Przeczytany 6825 razy)

Offline meylo Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka + phin + V60
  • Młynek: ręczny
Rozważam zakup ekspresu a młynek do tego?
« dnia: 23 Listopad 2020, 12:20:14 »
Dzień dobry :)
Rozważam zakup czegoś takiego:
https://allegro.pl/oferta/ekspres-cisnieniowy-kolbowy-krups-xp3440-9656084921
https://allegro.pl/oferta/ekspres-cisnieniowy-krups-xp5620-15-bar-spieniacz-9880827084
Zazwyczaj piję w domu kawę z drippera, poza domem w dzisiejszych czasach raczej espresso lub americano.
Wymyśliłem, że może kupię sobie coś ciśnieniowego do domu. Wybór xp3440 wynika z tego, że używałem go w wynajmowanym na wakacje pokoju.
Ciekaw jestem co o tym myślicie przy założeniu robienia w nim kawy 1-2 razy w tygodniu, czasem przy rodzinnym spotkaniu 3-4 kawy na raz.
Młynek mam bardzo słaby więc może tu też jakiś pomysł?
Budżet kilka setek w sumie.
Z góry dziękuję za zainteresowanie i pomoc :)

Offline minero

• Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
Odp: Rozważam zakup ekspresu a młynek do tego?
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Listopad 2020, 12:31:14 »
Moja propozycja to pojscie w uzywany sprzet szukajac tu lub na portalach np gaggia classic v1. Jesli masz slaby mlynek to może lepiej pozostac przy dripie a kupic lepszy mlynek? Bez tego nawet ekspres za 4 tys niewiele da.
Tez bym polecil z rynku wtornego, tanio chodza starsze mlyny z karuzela, nie wygladaja jakos specjalnie ale mozna sobie samemu doprowadzic je do ladnego stanu.
Ustal budżet przede wszystkim:) ale od mlynka bym zaczal

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Listopad 2020, 13:03:04 »
Ta Gaggia jest podobne do Krupsa którego wymieniłeś wcześniej. W tym budżecie cokolwiek ciśnieniowego nie kupisz będzie to z reguły sitko ciśnieniowe (jedna dziurka od spodu) i plastik w kolbie żeby uzyskać coś na styl cremy. Nie będzie idealnie i nie uzyskasz tego co najlepsze w dobrze zaparzonym espresso.

Offline meylo Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Listopad 2020, 15:25:17 »
Tak myślę, że americano więcej wybacza.
Który z tych wklejonych byłby najlepszy?

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Listopad 2020, 15:51:04 »
Odłóż do skarpety i dozbieraj do czegoś lepszego. Używane Gaggia Classic (pierwsza seria) czy Ascaso Arc chodzą po ok 700-800 PLN. Jeśli bardzo chcesz kupić i nie możesz sobie odmówić, wybierz najtańszy. Za taka kasę możesz nawet kupić ekspres z nawet z dyskontu. Wszystko to przygotuje podobne "udawane" espresso i spieni mleko (choć można to uzyskać równie dobrze w prasce francuskiej).

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Listopad 2020, 16:18:16 »
Koziołek dobrze mówi, chociaż rozumiem chęć posiadania ekspresu  i poczucie dyskomfortu wywołane jego brakiem ;-)
Ta Gaggia ma zdaje się przynajmniej normalne sitka i plastikową ale jednak nie udziwnioną kolbę więc z dwojga złego może mieć niewielką przewagę nad krupsem czy lidletką ;-)

Offline ACextreme

• Ekspres: Rocket Appartamento
  • Młynek: Rocket Faustino
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Listopad 2020, 16:39:31 »
Ja jakieś 10 lat temu zaczynając z kolbą miałem zestaw taki mniej więcej:

Ekspres Gaggia - Baby Dose, czy jakoś tak - teraz podobne chodzą po ok. 500zł nowe
+
Młynek Graef CM800, tylko trochę starszy/prostszy. ok. 400-500zł

Na tamten czas zestaw robił dla mnie robotę. Bez większego problemu dobre espresso mi wychodziło, choć i wymagania pewnie były mniejsze niż teraz.
Sądzę że za kilka stów taki zestaw powinien ogarnąć jeśli mowa o nowych.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Listopad 2020, 17:00:26 »
Ja po AEG miałem starą G New Baby, wymagała rozgrzewania 45minut nie wiedzieć dlaczego, tyle że bez młynka to się nie uda. Kawa była raz dobra a raz fatalna, losowość a nie powtarzalność. Graeaf 702 w tym komplecie też raczej nie pomagał :-)

Offline meylo Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 23 Listopad 2020, 17:32:14 »
Teoretycznie mógłbym wydać więcej. Tylko, że nie chcę. Przy ilościach kawy jakie piję, czyli jedna dziennie i to nie zawsze, zakup droższego sprzętu jest chyba niezbyt sensowny. Szczególnie, że z ekspresu piłbym dwie w tygodniu. No, może nie na początku ;)
Wymyśliłem jeszcze, że może będą ciekawe oferty w czarny piątek? 

Offline mlopus Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 23 Listopad 2020, 18:03:12 »
Tak czy inaczej od młynka nie uciekniesz, dobry młynek i kiepski ekspres, przytkasz go. Dobry ekspres, kiepski młynek kwas albo wodnista kawa. Szukaj używki w jakimś zestawie, lepsza jakość, lepsza trwałość jeśli kupisz coś mniej marketowego.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Listopad 2020, 18:10:13 »
Jak się chce po taniości, to do kolby z super cremą wystarczy młynek Nivona Cafe Grano 130. Da się smaczną kawę zrobić na pewno choć nie bedzie to oczywiście espresso. W takim wypadku jeśli nie stać Cię na nic dobrej jakości, brałbym coś co się podoba i nie ma śmierdzących plastików jak np tanie Zelmery.

Jeśli chce się więcej kawy na raz robić, to można też ekspres niskociśnieniowy jak Severin KA 5978. Tylko do niego nalewa się tak jak do kawiarki wody i przelewa się całość wlanej wody, nie wyłączając tak jak przy zwykłej kolbie. 

Co do Krupsa i ich systemu ubijania kawy, to jeśli to taki sam jak w ich automatach. To serwisant automatów mówił mi, że to bardzo awaryjne rozwiązanie.
« Ostatnia zmiana: 23 Listopad 2020, 18:12:44 wysłana przez krystians »

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Listopad 2020, 19:15:20 »
Kawosz17 wypatrzył taką ofertę, jeśli nie próba oszustwa, to chyba fajny sprzęt za te pieniądze https://www.olx.pl/oferta/express-cisnieniowy-nowy-sage-barista-express-ses875bss-CID628-IDHufcJ.html

Offline piotrdab

• Ekspres: Ascaso Uno Black, aeropress, moca, Melitta Aroma Signature
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini, Timemore Nano, Severin
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Listopad 2020, 19:58:11 »
Wszyscy Ci tu dobrze radzą, że jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kawą i chciałbyś w domu pić espresso, czy inne napoje na bazie espresso, to zdecydowanie lepiej kupić używane, ale porządne urządzenie, niż marketowe, które na pewno nie zapewnią właściwego naparu. Zajrzyj tu na Pchli Targ, sporo dobrego sprzętu jest sprzedawane przez właścicieli, którzy o nim sporo wiedzą i doradzą (a zwykle sprzedają, bo się wzrosły ich możliwości finansowe i przesiadają się na jeszcze lepsze urządzenia). Popatrz, nie spiesz się, zrób sobie prezent na Mikołajki, albo pod choinkę, ale miej czas na poczytanie, popytanie i dopiero podjęcie decyzji.

Offline meylo Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 23 Listopad 2020, 23:47:35 »
Baaaaardzo Wam dziękuję za porady. Już wiem trochę więcej. Jeśli mam dokupić młynek to może rzeczywiście Nivona Cafe Grano 130 albo jakaś tańsza Wilfa.
Przypomniałem sobie, że jakiś czas temu ktoś na miejscu chciał mi sprzedać podobno niezły sprzęt kolbowy. Sprawdzę.
Jeszcze raz dziękuję i dam znać co wymyśliłem/zakupiłem :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi