W poście obok Kolega przedstawiał mniejsza wersję Macap'a czyli M2M, tu zaś prezentuję jego starszego brata - Macap MC4 C83
Garść danych (zaczerpniętych z ulotki):
Młynek z regulacją grubości mielenia przy pomocy śruby mikrometrycznej Wyposażony w lejek wysypu kawy bezpośrednio do portafiltra (są też wersje z dozownikiem) lub torebki z uchwytem na torebki.
Dane techniczne:
- wymiary: 190 x 430 x 310
- pojemność pojemnika na kawę ziarnistą - 0,5 kg
- płynna regulacja grubości mielenia śrubą mikrometryczną
- żarna płaskie o średnicy 58 mm
- moc - 250 W
- obroty silnika - 1400,00 obr / min
- waga - 8,5 kg

To mój kolejny młyn, wcześniej posiadałem młynek Ascaso i-mini, ale po zmianie na inny, lepszy model ekspresu i młyn zapragnąłem zmienić. Od tego czasu to ja ograniczam mój sprzęt

Porównanie z I-mini? - MC4 jest ciężki i solidny, perfekcyjnie wykonany. W przeciwieństwie do Ascaso, Macap jest cichy, może to nie szept rodzica do usypianego dziecka, ale zdecydowanie cichszy. Kawa pozostająca wewnątrz młyna po zmieleniu, przekleństwo większości młynków, tutaj też występuje, ale nie jest jej zbyt wiele. Jakość przemiału - zdecydowanie na korzyść MC4 (w porównaniu do i-mini). Śruba mikrometryczna to cudowne i pozwalające na niebywałą precyzję udogodnienie, w obsłudze łatwe i szybkie. Skala stopnie przemiału bardzo rozległa. Same zalety.
Należy pamiętać, iż w/w młyn to inna liga niż Ascaso i-mini, nie tylko parametrami, wykonaniem, możliwościami, ale także NIESTETY ceną.
IMHO warto.