Autor Wątek: 1Zpresso K-plus  (Przeczytany 61529 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: 1Zpresso K-plus
« Odpowiedź #135 dnia: 13 Kwiecień 2021, 23:07:53 »
z świetnym przemiałem pod alternatywy.
Jeśli cupping zaliczymy do metod alternatywnych.

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #136 dnia: 20 Kwiecień 2021, 17:32:02 »
@GostRado dostałeś może odpowiedz od producenta w sprawie żaren? Są utwardzane, czy zwykłe?

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #137 dnia: 20 Kwiecień 2021, 18:03:53 »
Takie info dostałem od Deskowych:

Żarna wykonane są ze stali nierdzewnej. Poprzednio były wykonane ze stali pokrytej tytanową powłoką, by zapobiec rdzewieniu.
》tertium non datur《

Offline pietro

« Odpowiedź #138 dnia: 20 Kwiecień 2021, 20:36:41 »
Dzięki, czyli "zwykłe"  nie powlekane jak w Je-plus. K-plus lepiej leży w dłoni, ma mniejszą średnicę, inne żarna,  niż je-plus i dłuższą korbkę, czyli lżej się mieli? krócej? Mi schodzi około 40-60 sec na 15g średnio twardych ziaren.

Offline Anszy

• Ekspres: DeLonghi, V60, FP, makinetka
  • Młynek: 1Zpresso K-plus
« Odpowiedź #139 dnia: 20 Kwiecień 2021, 21:33:02 »
W K-plus mieli się znacznie krócej niż w JE-plus - inne żarna. Natomiast w jednym i drugim nie ma żadnego problemu jeżeli chodzi o lekkość mielenia, nawet przy jasno palonych ziarnach.

Offline pietro

« Odpowiedź #140 dnia: 20 Kwiecień 2021, 21:55:17 »
Różnie z tymi ziarnami jest,  teraz miałem w jaśniejszym kolorze Etiopię z Kaffee Fabrik, w porównaniu do  Etiopii z  Fatherscoffee, a tą pierwszą mieliło się łatwiej, była bardziej sucha, krucha.

Offline pietro

« Odpowiedź #141 dnia: 21 Kwiecień 2021, 15:28:17 »
Faktycznie w Kp mieli się troszkę szybciej, choć nie jakoś znacząco, o max 5 sec przy 11 g kawy w porównaniu do Je. Siły trzeba użyć takiej samej w obydwu młynkach, czyli w moim przypadku, jasne skandynawskie palenia pod filtr, mielone do espresso, stanowią "ciężki orzech do zgryzienia"  :)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #142 dnia: 21 Kwiecień 2021, 18:10:03 »
Mi schodzi około 40-60 sec na 15g średnio twardych ziaren

Przed chwilą mieliłem najszybciej, jak potrafię: ziarno średnio palone do espresso 14,2g przez 27,1s.
》tertium non datur《

Offline pietro

« Odpowiedź #143 dnia: 22 Kwiecień 2021, 13:04:55 »
Ja nie sprawdzałem przy wyższych prędkościach, a te 40-60 sekund to dla Je-plus ;)  Żarna różnią się też układem nacięć.
« Ostatnia zmiana: 22 Kwiecień 2021, 13:12:29 wysłana przez pietro »

Offline Miro Miro Mężczyzna

• Ekspres: Kozak Rota 2, kawiarka Giannini Giannina, FP Giannini Infusiera, V60
  • Młynek: Kinu M47 Classic, Comandante MK4
« Odpowiedź #144 dnia: 01 Maj 2021, 14:41:14 »
Przeanalizowałem cały wątek i tak się zastanawiam.

Wyraźnie mi brakuje precyzji przemiału pod espresso w moim C40, to znaczy czasem ciężko się wstrzelić - np. między klikami 6 a 7 za duża różnica.

I tak hipotetycznie się pytam, jak myślicie, co dałoby większą precyzję - i czy w ogóle byłaby istotna różnica między:

1. Red clix do C40  - skok gwintu 14-15 mikronów w zakresie użytecznych do espresso klików,
2. 1Zpresso JE-PLUS - skok gwintu ok. 13 mikronów - tylko tu nie wiadomo, czy te 13 mikronów to średnia, bo wiadomo, że im niższy klik, tym skok mniejszy. Może przy klikach użytecznych pod espresso ten skok jest mniejszy niż 13 mikronów?

Pomijam podatkowe akcesoria itd.

Upraszczając: porównywał ktoś w praktyce przemiał pod espresso robiony Red Clixem z robionym JE-PLUS?

Myślałem też o K-PLUS, bo mieli też pod alternatywy - ale tu jest skok 22 mikrony, czyli niewiele mniej niż na standardowej osi C40 - 28 mikrona.

A da się zmielić w JE-PLUS pod "grubsze" alternatywy - to znaczy osiągnąć taką grubość jak w Komendancie na, powiedzmy, 30-35 kliku? Wiem, że precyzja byłaby mała, ale przy takich grubościach dla mnie to już mniej istotne.

« Ostatnia zmiana: 01 Maj 2021, 14:46:40 wysłana przez Miro Miro »
"Kawa to kawa, powinna być czarna i gorzka jak smar do czołgu".

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #145 dnia: 01 Maj 2021, 15:09:15 »
Może pomyśl o Goat Story Arco? Cena podobna a różnica miedzy klikami to 3 mikrony, a jak Ci się znudzi mielenie ręczne to podpinasz pod bazę :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #146 dnia: 01 Maj 2021, 15:16:34 »
Wiem, że precyzja byłaby mała
Wytłumacz mi proszę dlaczego precyzja miałaby się zmieniać gdy cały czas poruszasz się po tym samym gwincie o tę samą odległość?

« Odpowiedź #147 dnia: 01 Maj 2021, 15:33:19 »
Oczywiście, że myślę o Goat Story Arco :evil: Ale jeszcze go nie ma na rynku, no i cena zapewne będzie piekielna :ogien:

Krystians - z różnych tabel w necie [nie będę teraz szukał] wynika, że np. w Komendancie różnica między klikami np. 18 a 19 jest większa niż między klikami np. 5 a 6. Też nie rozumiem, czemu niby tak ma być, ale kilkakrotnie się na takie infa natknąłem. Być może takie informacje są błędne.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #148 dnia: 01 Maj 2021, 15:52:17 »
Pewnie chodzi o frakcje przemiału, one nie zmieniają się tak samo jak odległości między żarnami. bo położenie elementów w układzie się zmienia. Niemniej precyzja nastaw powinna być cały czas taka sama, tylko przemiał nie zmienia się liniowo.

« Odpowiedź #149 dnia: 01 Maj 2021, 16:15:07 »
Tak, oczywiście chodził mi o frakcję. Niejasno napisałem. No i teraz rozumiem, dlaczego frakcja nie zmienia się liniowo - po położenie elementów w układzie się zmienia. Już wszystko kumam - dzięki.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi