Autor Wątek: Comandante + Lelit Anna PID - optymalne ustawienie  (Przeczytany 2860 razy)

Offline houdini02

Comandante + Lelit Anna PID - optymalne ustawienie
« dnia: 16 Listopad 2020, 14:08:33 »
Czy ktoś może używał Comandante z Lelit Anna PID i podzielil sie najlepszym ustawieniem? Strona Comandante mowi ze pod espresso najlepsze ustawienie to miedzy 10-15 kliknięć od punktu 0, którym jak rozumiem jest zablokowanie korbki przy pierwszym kliknięciu skręcającym zarna. U mnie wychodzi przy takich założeniach ze jest to ok 6-7-me klikniecie wiec sporo poniżej przedziału o którym pisze Comandante.

Offline Linoskoczek

• Ekspres: pełen przekrój od HX z E61 po strzykawę
  • Młynek: Ceado E37S, Comendante MK3, jakiś hinzki ręczniak
Odp: Comandante + Lelit Anna PID - optymalne ustawienie
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Listopad 2020, 15:11:38 »
punkt 0 jest to pierwsze ustawienie, w którym nie ocieraja o siebie żarna.
Grubość mielenia zależy od ekspresu oraz kawy. Ja mieliłem chyba w zakresie 9-14. Niemniej jednak bez red clicka commendante ma moim zdaniem zbyt duża różnice w grubości przemiału między klikami.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Listopad 2020, 15:13:34 »
Masz racje, bez red clixa będzie ciężko, ale próbuj.

Offline Kasper Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Listopad 2020, 15:29:29 »
Domyślam się, że jeśli Autor pisze o rekomendowanych ustawieniach 10-15 to ma oś Red Clix, bo dla normalnej to jest ustawienie prawie pod V60.

Ja zawsze mieliłem drobniej niż było to w "zaleceniach", ok 9-12. Chociaż ostatnio próbowałem zrobić espresso z light roast'a i mieliłem na 4, co i tak było za grube :D.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Listopad 2020, 15:31:11 »
Light roast -y tak mają, że trzeba je zmielić bardzo drobno pod espresso.

Offline houdini02

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Listopad 2020, 15:43:17 »
Wchodziłem na stronę comandante i tam bylo podane jako optymalne ustawienie 10-15, przy czym na ich stronie punkt 0 tu pierwszy moment w którym korbka sie juz nie obraca sama pod wpływem grawitacji (czyli np. nie opada na godzinę 6). Bazując na powyższych założeniach mnie wychodzi ok 6-7 klikniecie.

Nie jestem pewien czy "wasz" punkt 0 jest ten sam, bo wiem ze niektorzy licza 0 od momentu maksymalnego skręcenia młynka, gdy nie da sie juz go bardziej skrecic.

Jesli cos z powyższego sie nie zgadza wyprowadzcie mnie proszę z błędu.

Redclicxa nie kupowałem bo jestem w okresie przejściowym (pewnie kupielm Wiliam pl71), ale na razie chciałbym miec pewność ze mam optymalne ustwinei w podstawowym ustawieniu Comandante.

Offline Kasper Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Listopad 2020, 15:47:20 »
Nie jestem pewien czy "wasz" punkt 0 jest ten sam, bo wiem ze niektorzy licza 0 od momentu maksymalnego skręcenia młynka, gdy nie da sie juz go bardziej skrecic.
Nie wiem kto tak liczy, bo nikt tak nie poleca tego robić.

Redclicxa nie kupowałem bo jestem w okresie przejściowym
No to 10-15 to dla RedClixa. Robiłeś na takim ustawieniu i to co wylatywało pozwoliło Ci przypuszczać, że to może być prawidłowe ustawienie?

Offline houdini02

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Listopad 2020, 15:58:30 »
nie, wszystko powyżej 7 kliknięcia nie ma sensu.
Czy zatem zakładając ze punkt 0 to moment w którym korbka sama nie opada - jaki powinien być optymalny przedział (bez redclixa)??

Offline opiotr

« Odpowiedź #8 dnia: 16 Listopad 2020, 23:40:35 »
Wg strony jest tak jak Piszesz 10-15 klików i bym się tego trzymał na początek. Ja używam pod alternatywy i tam poruszam się w zakresach 20-30 (i czasem więcej) klików zgodnie z sugerowanymi a nie jak tu ktoś pisze, że 10-15...

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

skansen

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Listopad 2020, 23:50:58 »
Czy zatem zakładając ze punkt 0 to moment w którym korbka sama nie opada - jaki powinien być optymalny przedział (bez redclixa)??
To bardziej temat na wątek "pomocy on-line": https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844.0 ale:
-nie sugeruj się aż tak bardzo tymi klikami, jeśli ekstrakcja jest poprawna to nic złego nie ma w tym, że mielisz drobniej niż 10,
-jeśli kawa leci za szybko mimo drobniejszego mielenia a nie jest stara i zwietrzała, wówczas można spróbować zwiększyć dozę. Pojemność sitka deklarowana przez producenta nie jest wyrocznią, bardzo często do sitka wchodzi więcej kawy niż sugeruje producent :) 

Offline Kasper Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 16 Listopad 2020, 23:53:52 »
nie jak tu ktoś pisze, że 10-15...
Ja pisze to po pierwsze, a po drugie nie 10-15 pod dripa tylko PRAWIE tyle, a wiemy choćby z reklamy że to różnica.
Poza tym czasy przelewania gruzu już się skończyły, no ale powodzenia. Szczególnie z robieniem espresso na 15 kilku na zwykłej osi 😂.

Offline houdini02

« Odpowiedź #11 dnia: 17 Listopad 2020, 09:10:49 »
Kupilem Comandante z premedytacja, bo chcialem miec tez mlynek na wyjazdy, docelowo planuje dokupic Wiliama. Nie zmienia to faktu, ze wydaje mi sie, iż mniej wiecejj wiem juz ze te 6-7klikniec u mnie to odpowiedni przedział, dlatego dzięki wszystkim za porady.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi