Autor Wątek: Ekspres na co dzień - system ESE (3k-5k)  (Przeczytany 8206 razy)

Offline gumikr

• Ekspres: Lelit Victoria PL91T
  • Młynek: Lelit William PL72
Ekspres na co dzień - system ESE (3k-5k)
« dnia: 16 Listopad 2020, 09:51:38 »
Cześć!

Poszukuję ekspresu domowego do robienia dobrej kawy (głównie espresso i czasami cappuccino, około 3 kaw dziennie) który jest możliwie prosty/łatwy w obsłudze, ale daję dobrą kawę. W szczególności będzie on używany głównie do E.S.E. Na chwilę obecną używam Nespresso (Citiz) - kawa jest znośna, ale nie powala.

Na zakup planowałem wydać około 3k pln, ale jeżeli jest jakiś ekspres, który daję wybitną kawę, to mogę przeznaczyć na to do 5k. Po przejrzeniu forum i konsultacjach rozważam wstępnie następujące opcje:

1) Spinel Pinnochio ;
2) Spinel Lolita;

lub droższy wariant, który wydaje się tutaj często polecany (ale nie wiem, czy jest wygodny/obsługuje ESE? - trzeba coś dokupić?):

3) Lelit Elizabeth PL92T.

Macie może jakieś porady, uwagi, sugestie? O 3) myślałem też pod kątem tego, że kiedyś zacznę uczyć się robić kawę (dokupię młynek, itd). A może lepszy automat (bo większa wygoda)?
« Ostatnia zmiana: 06 Grudzień 2020, 16:56:12 wysłana przez pafcio0 »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ekspres na codzień - system ESE (3k-5k)
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Listopad 2020, 13:03:32 »
Ekspresy ASCASO są standardowo wyposażone w sitka do saszetek E.S.E. I w każdej chwili możesz w nich przejść na kawę świeżo mieloną z młynka. Ok. 3 k polecałbym wersje DREAM ONE, UNO Black a jeśli coś wyżej to DREAM PID, UNO PID, DUO Black, DUO PID.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

skansen

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Listopad 2020, 13:13:58 »
Poszukuję ekspresu domowego do robienia dobrej kawy (głównie espresso i czasami cappuccino, około 3 kaw dziennie) który jest możliwie prosty/łatwy w obsłudze, ale daję dobrą kawę. W szczególności będzie on używany głównie do E.S.E.
Kawa zaparzona ze świeżo mielonych ziaren jest dużo lepsza niż z saszetek. Zobacz wątek o ESE: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=8925.0
Budżet rzędu 5k spokojnie wystarczy na zestaw ekspres+młynek.

mogę przeznaczyć na to do 5k. (..) obsługuje ESE? - trzeba coś dokupić?):
3) Lelit Elizabeth PL92T.
Trzeba dokupić sitko albo dedykowaną do ESE kolbę. Wg mnie jednak takie połączenie nie ma sensu - lepiej kupić młynek i tańszy ekspres (żeby zmieścić się w budżecie).

Offline gumikr

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Listopad 2020, 13:33:33 »
Kawa zaparzona ze świeżo mielonych ziaren jest dużo lepsza niż z saszetek. Zobacz wątek o ESE:

Tak rozumiem, ale jestem w tym temacie osobą początkującą - czy używanie młynka i ekspresu nie wydłuży znacząco samego robienia kawy? ESE wydawało mi się łatwiejsze.. piłem kilka razy kawę z ESE (Spinel Pinnochio) i była całkiem niezła. Tak, czy inaczej, chciałbym mieć możliwość dokupienia młynka i zaczęcia nauki.

A może jest jakieś rozwiązanie pośrednie? Tzn. tak jak sugerujesz kupić w miarę dobry ekspres (obsługujący ESE bez dużych dodatkowych kosztów) + młynek? Coś byś polecił dla osoby absolutnie początkującej (do tej pory wrzucałem kaspułkę nespresso i naciskałem guzik..)? Jak mówiłem, szukam czegoś z dobry stosunkiem jakości do ceny w budżecie do 5k.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Listopad 2020, 18:28:57 »
Najlepiej kupić ekspres w pakiecie z młynkiem, negocjując możliwie duży rabat :)

Czy w planach jest tylko espresso czy również kawy mleczne/americano?

Jeśli oczekujesz prostej obsługi to wskazany były młynek on demand, z timerem. Kwestia ekspresu nie jest już taka oczywista, ponieważ jest sporo sprzętów które zbierają świetne opinie ale wymagają jednak pewnego wysiłku by je opanować...

Offline gumikr

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Listopad 2020, 18:38:16 »
Czy w planach jest tylko espresso czy również kawy mleczne/americano?

Powiedzmy, że 80% to espresso, ale zdarzają się inne w tym lungo i cappuccino (tzn. chciałbym żeby był spieniacz). Co do ekspresu i młynka - moja wiedza na ten temat jest niestety bliska zeru - przeglądałem różne posty i odpowiedzi, ale jest na tyle dużo różnych informacji, że ciężko wybrać z tego jednoznacznie model. Myślę, że byłbym w stanie wydać na zestaw [ekspres+młynek] koło 5k. Z tego co widzę, to chyba najlepiej wziąć coś firmy Lelit (albo ascaso, jak padła sugestia powyżej)?

Byłbym bardzo wdzięczny, gdybyś mógł zasugerować coś względnie prostego w obsłudze (młynek on demand brzmi dobrze) i pozwalającego zarówno na naukę robienia kawy, jak i korzystanie z ESE. Do tego informację o tym, gdzie można kupić ekspresy w dobrej cenie też są bardzo miło widziane. Przepraszam za względną ignorancję w tym temacie... no ale kiedyś trzeba zacząć.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Listopad 2020, 19:09:18 »
@gumikr może będzie to dla Ciebie pomocne:

Kiedyś się poświęciłem dla znajomka. Przyniósł do mnie swój ekspres ACS One, kawę w saszetkach i ziarnach, która dla niego jest najlepsza: Pellini Top. Zważyłem saszetkę. Trochę się namęczyłem, zanim ustawiłem młyn na w miarę poprawne espresso, 1:2. Popróbował i przyznał się bez bicia, że z mojego kawa lepsza!

Oczywiście nie wiem, czy na lepszym ekspresie, kolbowym kawa z saszetki nie byłaby lepsza.

Wiem, że na bieżąco zmielonymi ziarnami przy przygotowaniu kawki jest to uciążliwe i czasochłonne (niektórzy to uwielbiają, jak ja :) ) w porównaniu z ese, więc (moja rada) jedź do @Janusz  lub innego sprzedawcy i niech Ci zrobi kawkę z saszetki i zmielonego ziarna na tym sam ekspresie. Porównasz - zdecydujesz. Nawet, jeśli weźmiesz ekspres z przystawką w kolbie na saszetki, to z czasem przecież możesz dokupić sobie porządny młyn i wejdziesz w świat espresso.
« Ostatnia zmiana: 16 Listopad 2020, 19:20:03 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Listopad 2020, 20:14:14 »
czy używanie młynka i ekspresu nie wydłuży znacząco samego robienia kawy?
Cyk - podkładasz kolbę - mielisz (4-5 sekund) - ubijasza - podpinasz - po 30 sekundach masz espresso. Łączy czas produkcji - maks minuta :)

Offline gumikr

« Odpowiedź #8 dnia: 16 Listopad 2020, 20:33:25 »
Porównasz - zdecydujesz. Nawet, jeśli weźmiesz ekspres z przystawką w kolbie na saszetki, to z czasem przecież możesz dokupić sobie porządny młyn i wejdziesz w świat espresso.

No, taki mam trochę plan. Zapewne masz rację. Kwestia tylko tego, co wybrać..

po 30 sekundach masz espresso.

Jak się umie, to jest po 30 sekundach. Boje się tylko, że zrobienie dobrej kawy wcale nie jest takie proste..a czytając tutejsze wątki, raczej utwierdzam się w tym przekonaniu (:

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Listopad 2020, 20:47:11 »
Boje się tylko, że zrobienie dobrej kawy wcale nie jest takie proste..a czytając tutejsze wątki, raczej utwierdzam się w tym przekonaniu (:

Spokojnie, dasz radę, Rzymu też od razu nie zbudowali, a z ekspresem Skansen Ci napisał.

Żeby wybrać ekspres, taki idealny pod swoje potrzeby, no cóż, lekko nie będzie. Na WOK-u masz kopalnię wiedzy, czytaj, szperaj w necie czytając opinie, słowem działaj!

Wszyscy początkujący boją się szeroko pojętego zagadnienia espresso, ale strach ma wielkie oczy! Nie masz kogoś znajomego, który ma kolbę, żebyś popatrzył na żywo, z czym się to je, a zobaczyłbyś, że nie taki diabeł straszny. 

« Ostatnia zmiana: 16 Listopad 2020, 21:00:37 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Listopad 2020, 20:47:51 »
Jak się umie, to jest po 30 sekundach. Boje się tylko, że zrobienie dobrej kawy wcale nie jest takie proste..a czytając tutejsze wątki, raczej utwierdzam się w tym przekonaniu (:
Też najpierw myślałem, że espresso to 5-10 minut. Przy nagrzanym ekspresie to 1-2 minuty maksimum do poerwszego łyka.

Za 5000 wziąłbym Dream PID z jakimś młynkiem.

Offline labud Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca, Lelit Victoria, aeropress, tygielek elektryczny, syfon, V60, phin
  • Młynek: DF64
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Listopad 2020, 21:01:43 »
Cześć, jeżeli głos nowicjusza pomoże Ci, to polecam również kolbę z PID + młynek.
Ja kupiłem swój zestaw w zeszłym tygodniu mieszcząc się w 4k PLN. Przy dobrej kawie na drugi dzień jakoś poradziłem sobie z espresso z podwójnego sitka, a od wczoraj z pojedynczego coś też wychodzi.
Do tego dobra okazja na napisanie listu do św. Mikołaja, żeby przysłał wagę, tamper, matę, filiżankę i wiele innych pokus dla gadżeciarzy   :taniec:

Offline szym-h Mężczyzna

• Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Listopad 2020, 21:08:26 »
zrobienie dobrej kawy wcale nie jest takie proste

Spokojnie, to nie rocket science, a użytkownicy forum są chętni do pomocy

skansen

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Listopad 2020, 21:18:03 »
Byłbym bardzo wdzięczny, gdybyś mógł zasugerować coś względnie prostego w obsłudze (młynek on demand brzmi dobrze) i pozwalającego zarówno na naukę robienia kawy, jak i korzystanie z ESE. 

W tym budżecie z młynków OD zainteresowałbym się młynkami Eureka Mignon Specialita, Lelit William PL72, Fiorenzato F64. Do pary wziąłbym ekspres z PID i manometrem taki, na jaki pozwoli pozostały budżet - np. Lelit Anna/Grace/Victoria.

Na tej półce cenowej często (i nieprzypadkowo) polecany jest NS Oscar II. To bardzo dobra maszyna ale jej opanowanie będzie wymagać na początku pewnego wysiłku.

Offline gumikr

« Odpowiedź #14 dnia: 17 Listopad 2020, 09:52:23 »
Bardzo dziękuję wszystkim za porady! Po przejrzeniu wszystkiego wstępnie zdecydowałem się na:
- Lelit Victoria PL91T
- Lelit William PL72
Ekspres Ascaso DREAM PID też jest bardzo fajny ale bardziej wizualne pasuje mi Lelit. Teraz pytanie: gdzie najlepiej to kupić i czy muszę coś jeszcze dokupić (np. tamper?). Jaki polecacie mini-zestaw kaw na pierwszy raz do testów? :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi