Autor Wątek: [Młynek] Mielenie pod Mokę: Hario Slim Plus czy Timemore C2?  (Przeczytany 6835 razy)

Offline ICTC Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka Giannini Tua
  • Młynek: Timemore Slim
Cześć.

To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie. :)

Nigdy nie uważałem się za kawosza i prawdę mówiąc nim nie jestem. Piję z przyjemnością jedną kawę dziennie, tuż przed końcem pracy aby mieć energię na resztę dnia. Od kilku lat używam kawiarki i ta metoda mi odpowiada.

Zainwestowałem w nowy model Bialetti - jestem zadowolony bo jeszcze bardziej przypomina Espresso, więc od razu pomyślałem czy by nie iść za ciosem i nie nabyć młynka. Od zawsze kupuję kawy mielone pod kawiarkę: Pellini, Illy, Vergnano, New York, Kimbo, Bialetti. Próbowałem kaw z palarni, ale nie smakowały lepiej niż moje ulubione mieszanki z puszki.

Do rzeczy. Chciałbym kupić młynek. Nie chcę wydawać 1000zł na Comandante C40. 300 zł to górna granica za produkt z polskiej dystrybucji. Czy jest duża różnica w dokładności mielenia młynków Hario Slim Plus i Timemore C2? Pod kawiarkę. Wyłącznie.

Pozdrawiam,
Tomek

« Ostatnia zmiana: 12 Listopad 2020, 11:25:34 wysłana przez ICTC »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: [Młynek] Mielenie pod Mokę: Hario Slim Plus czy Timemore C2?
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Listopad 2020, 12:57:32 »
Każdy młynek z ceramicznym żarnem, jest słabym rozwiązaniem do mielenia kawy. Szkoda na takie młynki jak Hario pieniędzy.  Timemore ze stalowymi żarnami, to zdecydowany przeskok jakościowy, jeśli chodzi o komfort mielenia i jakość przemiału.

Offline ICTC Mężczyzna

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Listopad 2020, 13:56:35 »
Rozumiem.

Nie chcę jednak specjalnie inwestować skoro cieszę się kawą z budżetowego rozwiązania. Coś w tej kwocie jest lepszego od C2? Dostępne od ręki w PL?

Offline lordlolek

• Ekspres: Kazak Rota 2
  • Młynek: Goat Arco
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Listopad 2020, 15:19:09 »
A ja, jeśli dobrze rozumiem potrzeby ICTC, polecam młynki Hario. Póki nie zacząłem się poważniej interesować kawą i kupować speciality przez dwa lata używałem takiego za ~200-250 zł i bardzo dobrze mi słuzył właśnie do kawiarki. Jeśli nie zamierzasz w niedalekiej przyszłości próbować metod alternatywnych to Ci to wystarczy - do dripa się nie nadawał nawet na moje chamskie podniebienie.

ale też za ~300 zł kupisz Q2 1zpresso który jest już dobrym młynkiem.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Listopad 2020, 15:24:49 »
Szkoda kasy na hario, to wywalone w błoto pieniądze. Tym bardziej jeśli można kupić Timemore... A w drugą stronę lepiej kupić na ali ichniejszy metalowy za 10$, nie różni się chyba od rhino czy porlexa a jest sporo tańszy.

Offline ICTC Mężczyzna

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Listopad 2020, 15:35:06 »
@lordlolek Q2 1zpresso za ~300zł w polskim sklepie? Mam w pracy ekspres automatyczny, wolę to co wychodzi z mojej kawiarki. Dziewczyna ma aeropress, ponownie wolę kawę z kawiarki. Chyba była mi pisana, nie zamierzam tego zmieniać.

@siewcu bez przesady, nie chcę i nie potrzebuję drogiego młynka ale tandety też nie chcę.

Staram się podejść do tematu zdroworozsądkowo.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Listopad 2020, 16:11:28 »
Od lat najtańszym rozsądnym (czyt. z dobrymi stalowymi żarnami) młynkiem dostępnym w polskich sklepach jest elektryczny severin km3873
Timemore można kupić w polsce za ok 330zł. Można tez na ali timemore/xeoleo za ~50usd z wysyłką z polski albo europy.

Młynki hario, czy jakiekolwiek inne nie są realnie warte więcej niż te 10$, resztę dopłacasz za markę i marketing.
Zarówno ja osobiście, jak i wiele osób tutaj miało takie młynki, ucz się na naszych błędach zamiast na swoich ;)

e: czarny za niecałe 42$ z wysyłką z PL https://pl.aliexpress.com/item/32850464714.html
« Ostatnia zmiana: 12 Listopad 2020, 16:16:18 wysłana przez M »

Offline ICTC Mężczyzna

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Listopad 2020, 16:20:30 »
Dziękuję za propozycję. Preferuję młynki ręczne ze względu na gabaryty. Zamierzam brać go na wyjazdy. Zdarza mi się robić kawę w kawiarce w plenerze na mini palniku gazowym.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Listopad 2020, 16:22:25 »
Zgadzam się z M, Severin 3873 jest dobrym rozwiązaniem, jeszcze w podobnym budżecie ze sprawdzonych młynków ze stożkowymi, stalowymi żarnami jest Nivona Cafe Grano 130 i Wilfa Svart.

Z dostępnych młynków w dystrybucji w PL najlepszy w tym budżecie będzie Timemore, jak z Azji to 1zpresso jest trochę lepszy.

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Listopad 2020, 17:13:28 »
dołączę się do narzekaczy na ceramiczne młynki, nawet jeżeli uznamy, że ich znacznie gorszy przemiał nam wystarczy, to mielenie nimi jest irytująco powolne, kupienie czegoś z dobrym stalowym żarnem to użytkowo niebo a ziemia, pod względem już samej ergonomii, mielimy i znacznie szybciej i do tego lżej.

Offline ICTC Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Listopad 2020, 17:20:32 »
W porządku, zatem Hario odpada.

Offline Sshim278

• Ekspres: V60, Chemex, Aeropress
  • Młynek: Comandante MK4
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Listopad 2020, 18:08:04 »
Przeszedłem drogę od młynka z ceramicznymi żarnami za 10$, przez Xeoleo45 do 1zespresso Q2. Za każdym razem różnica w jakości przemiału i wygodzie mielenia była ogromna. Szkoda pieniędzy na młynek z ceramicznymi żarnami i szkoda później sypać do niego ziarno którego paczka kosztuje więcej niż młynek.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Listopad 2020, 21:23:23 »
Miałem ceramiczny Rhinowares do wyjazdów i jak mnie weźmie ochota na manualną pracę, zrobienie jakiegoś dripa. Przesiadłem się na 1zespresso Q2 kupiony z pchlego targu i jakość jest porażająca,
kwestia ergonomii, jakość wykonania, szybkość mielenia. Szkoda kasy na półśrodki. :)

Offline ICTC Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 12 Listopad 2020, 22:29:43 »
Jak zatem wygląda porównanie dokładności mielenia Timemore C2 i 1Zespresso Q2?

Offline ICTC Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 15 Listopad 2020, 10:19:21 »
Przemyślałem temat po lekturze forum. Kupię raz a dobrze. Comandante C40 MK3, Kazak Tura 3 wolny, Kinu M47 Phoenix - w tej kolejności.

Widzieliście gdzieś w okazyjnej cenie? Nowe.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi