Autor Wątek: Młynek do espresso dla początkującego  (Przeczytany 8409 razy)

Offline rebahluaf

Odp: Młynek do espresso dla początkującego
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Listopad 2020, 18:46:57 »
@Janusz W takim razie jeszcze tydzień się wstrzymam z zakupem, dziękuję za ewentualne info :)

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Listopad 2020, 22:18:12 »
Nie rozumiem dlaczego Specialita ma na tym forum tak kiepska opinie, dla mnie to świetny młynek, za oceanem ludzie maja często la marzocco i właśnie ten młynek i nikt nie narzeka. Swoją droga pojąłem esprsspreso z zestawu za grubo ponad 100tys zł i uważam, ze nie sprzęt a Barista i dobra kawa liczy się najbardziej.

Za ten budżet możesz kupić Eureka Silenzia to będzie dobry wybor

skansen

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Listopad 2020, 22:24:01 »
Też mnie trochę dziwi mała popularność Speciality na forum. To naprawdę dobry młynek. Kilka razy piłem z niego espresso i było świetne. Do tego Mignon ładnie wygląda:)
Mam wrażenie, że powodem tych negatywnych ocen jest skupienie się tylko i wyłącznie na wielkości żaren, zupełnie pomijając inne aspekty takie jak wspomniane wcześniej:

Pasowanie, ostrość żaren
czy też retencja, elektrostatyka, sposób regulacji grubości, możliwość zmiany na inną metodę i z powrotem (np. z espresso na dripa), dostęp do żaren, sposób demontażu hoppera (i możliwość chwilowej zmiany mielonego ziarna), możliwość mielenia pod alternatywy itd. itp.

Offline houdini02

« Odpowiedź #18 dnia: 19 Listopad 2020, 14:50:49 »
Podpinam sie od pytanie autora - mam Lelit Anna i chcialbym zimienic mlynek do ok 1500zl. Pierwszym wyborem jest Wiliam PL71, natomiast chciałbym sie dowiedzieć czy jest cos w tym przedziale (raczej z nowych, nie uzywanych) cenowym co byloby wyraznie lepsze od Wiliama? Nie ukrywam ze wizualnie wolałbym wybrać Wiliama, natomiast jestem skłonny rozważyć inny młynek jeśli oferuje lepsze rezultaty.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Listopad 2020, 15:06:41 »
Zapytaj @Damian -a o wrażenia, kupił wczoraj młynek za 1500 albo i taniej.

Tylko błagam, @Damian to nie złośliwość z mojej strony i nie wpakuj mi znowu minusa, jak to miało miejsce wczoraj   :ups:, domniemywając  :mhh:
》tertium non datur《

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Listopad 2020, 15:36:04 »
Tylko błagam, @Damian to nie złośliwość z mojej strony i nie wpakuj mi znowu minusa, jak to miało miejsce wczoraj   , domniemywając 
@GostRado użytkownik może dawać punkty dopiero od 1000 postów. Było o tym jakiś czas temu w innym temacie. Nie stosowałbym tak otwarcie "oskarżeń" tylko z przypuszczeń.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Listopad 2020, 15:38:51 »
Dzięki.
No to muszę przeprosić @Damian -a, co czynię.
》tertium non datur《

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Listopad 2020, 15:39:54 »
@GostRado ja nikogo nie minusuje, gdy nie zasłuży, a ty jeszcze niczym nie zasłużyłeś. Tak więc nie trafiłeś. (swoją drogą, masz pewnie wielu innych przyjaciół z forum, sprzed lat)
Co do mlynka, to bardzo dobrze, że napisałeś koledze, że dopiero co kupiłem. Zapłaciłem za niego niecałe 1500 złociszy. W moim mniemaniu jest warty tej ceny, kupiłbym go drugi raz. Jeżeli komuś pasuje ten typ programowania dozy jaki tam jest, to nie ma żadnych minusów. Nie widziałem na żywo eureki mignon, więc nie odniosę się do niej, jako moim zdaniem najbliższego konkurenta. W przeciągu kilku dni stworze recenzje mlynka, więc opiszę dokładnie co o nim sądzę. Jeżeli kolega @houdini02 ma jakieś pytania to oczywiście odpowiem, ale młynek jest u mnie od wczoraj. Ewentualnie zerknij w wątek sklepu coffeesite, tam wrzuciłem "na gorąco" parę słów z pierwszych testów.

« Odpowiedź #23 dnia: 19 Listopad 2020, 15:43:59 »
Dzięki za szczerą odpowiedź!

Za 1500, teraz w promocji, chyba nie ma konkurencji, jako nowy, wg mnie, parę miesięcy go używałem.
》tertium non datur《

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Listopad 2020, 15:50:32 »
Tylko błagam, @Damian to nie złośliwość z mojej strony i nie wpakuj mi znowu minusa, jak to miało miejsce wczoraj   , domniemywając 
@GostRado użytkownik może dawać punkty dopiero od 1000 postów. Było o tym jakiś czas temu w innym temacie. Nie stosowałbym tak otwarcie "oskarżeń" tylko z przypuszczeń.

Mogę dawać plusy/minusy, nie wiem od ilu postów czy stażu jest teraz aktywna taka opcja. Ale ja Cię nie minusuje.

Offline Kasper Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Listopad 2020, 17:00:21 »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Listopad 2020, 17:08:11 »
 :bry: GostRado to zdaje się nowe oblicze naszego starego znajomego od wykrzykników.  :picardpalm:

« Odpowiedź #27 dnia: 19 Listopad 2020, 17:41:04 »
@krystians
Lepiej późno niż wcale, że poznałeś :) Nie ukrywałem się, nawet mój nick, przekładka, a wszystko zamieściłem w poście "dzień dobry" i zostałem dopuszczony w szanowne progi.

Cieszę się, że się "cieszysz" z mojego powrotu i mam nadzieję, że tym razem (jak mnie nie usuniesz), będzie to z pożytkiem dla wszystkich stron!

Miłego wieczoru!

Edit:
A jakbyś miał chęci, to byś mi pomógł, bo z tego, co widzę i wiem poniekąd jesteś ekspertem od alternatyw:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=10196.new;topicseen#new
« Ostatnia zmiana: 19 Listopad 2020, 19:03:58 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Listopad 2020, 19:05:34 »
Jak zwykle gadasz od rzeczy. Ty się nie ukrywałeś, a ja Cię  nie szukałem.  Nigdy Cię też nie usunąłem. Szanuj innych i przyjęte zasady, to nie będziesz musiał myśleć o tym czy się ukrywasz czy nie.

« Odpowiedź #29 dnia: 19 Listopad 2020, 19:09:07 »

Edit:
A jakbyś miał chęci, to byś mi pomógł, bo z tego, co widzę i wiem poniekąd jesteś ekspertem od alternatyw:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=10196.new;topicseen#new

Zrozumiałem, a co z powyższym?

》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi