Po 1 to nie jest cecha Rocketa tylko grupy E61, a po 2 to nie preinfuzja tylko prewetting. Z preinfuzją to nie ma nic wspólnego, bo nie ma ciśnienia.
Cecha grupy E61, Rocket ma grupę E61, cecha Rocketa - czy nie piszemy w sumie o tym samym?
Co do preinfuzji - nie twierdziłem, że się dobrze znam - bardziej uczę. Trafiłem na sporą ilość filmów i opisów, które wskazują na fakt, iż właśnie odpuszczanie wody przez grupę z założoną kolbą bez ciśnienia przez chwilę to preinfuzja - jeśli tak nie jest - przynajmniej sam nie jestem w błędzie 😂
Przypominam, że świadomie kupiłeś HX, pisałem zaraz pod Twoim postem że to zabawa z cooling flushem i uczenie się maszyny i lepiej kupić jednobojlerowca z PIDem. Parę dni wcześniej Ci to nie przeszkadzało, więc tak jakby - powodzenia 😅
Tak trochę piszesz w stylu "Wiedziałeś przecież, że kupujesz szajs, a teraz się dziwisz to się męcz hahaha!!!" - niezbyt pomocne przyznam
.
Bawię się w cooling flush i jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza - bardziej wchodzi w nawyk. Zapytałem jedynie czy jest jakiś patent na skuteczne zmierzenie temperatury - bardziej w celu sprawdzenia czy ekspres się za słabo nie grzeje, niż aby się nią bawić specjalnie.
Cóż - dzięki za rady!
Czas jest bardziej wskazówką, ważniejszy jest ile kawy masz sitku i jaki uzysk (w gramach).
Do takich też wniosków coraz mocniej dochodzę - dzięki!
Zrób sobie proste ćwiczenie. Przygotuj trzy filiżanki. W pierwszą złap napar lecący w ciągu pierwszych 10-15 sekund, w drugą w ciągu drugich 10-15 sekund, a w trzecią z ciągu kolejnych. Zamieszaj w każdej filiżance, posmakuj. Zrozumiesz jakie smaki ekstrahują się w jakich okresach.
Dobry patent! Będę testował.
Włosi INEI widzi sens takiego pomiaru... Poniżej parametry wg INEI, dla niektórych te wytyczne mają już znaczenie bardziej historyczne...
Gdzieś już wcześniej znalazłem taką rozpiskę i w sumie stwierdziłem, że jest do niczego dla zwykłego użytkownika. Połowa tych parametrów jest słabo mierzalna, a w praktyce z 7g czy 14g ciężko jest mam wrażenie uzyskać cokolwiek sensownego.