Autor Wątek: ECM Puristika  (Przeczytany 42533 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: ECM Puristika
« Odpowiedź #165 dnia: 22 Lipiec 2023, 15:22:28 »
pozostaje ci tylko opłacić wysyłkę

Wielkie Dzięki
Ile i gdzie przesłać pieniędzy.
Jka

A prysznic będziesz zmieniał, bo jeśli na wzmocniony, to grubość uszczelki musi być cieńsza, jak chcesz zapinać kolbę na godzinę 6?
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #166 dnia: 22 Lipiec 2023, 15:58:12 »
A prysznic będziesz zmieniał,

Raczej nie chyba że jest taka potrzeba to wymienię.
Uszczelka to ma być taka zapasowa wiesz jak to jest z rzeczami martwymi psują się nie wtedy kiedy my byśmy chcieli.
Inna sprawa że mój teściu zawsze mawiał - synu jak już idziesz do sklepu to nie kupuj 1jednej flaszki po co masz 2dwa razy chodzić stąd nawyk chomikowania i trzymania zapasów :)

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #167 dnia: 22 Lipiec 2023, 16:14:33 »
Raczej nie chyba że jest taka potrzeba to wymienię.
Nie ma. Może kiedyś, jak będziesz potrzebował nowych doznań.
Inna sprawa że mój teściu zawsze mawiał - synu jak już idziesz do sklepu to nie kupuj 1jednej flaszki po co masz 2dwa razy chodzić
😅
》tertium non datur《

Offline Plastik1989

• Ekspres: Lelit Mara X v2
  • Młynek: Ceado e6p
« Odpowiedź #168 dnia: 27 Lipiec 2023, 22:53:22 »
Przeczytałem ten wątek od deski do deski, przewertowałem również neta i po wstępnym rozeznaniu ograniczyłem wybór ekspresu (budżet ok 5 tys) do dwóch modeli
 - ECM Puristika
 - Lelit Mara X v2

Kryteria jakimi się kieruje to: zdecydowany priorytet dla espresso, szybkie rozgrzanie oraz posiadanie grupy parzącej E61.

Z plusów ECM to mały rozmiar, szybkie rozgrzewanie, posiada PID, możliwość regulacji ciśnienia. Z minusów, to brak możliwości spieniania mleka (używam rzadko). Podoba mi się też ten słój, który wielu osobom nie przypadł do gustu, (mi wydaje się łatwy i szybki do mycia oraz napełniania), więc akurat słój jest plusem dla mnie. Szkoda, że w niższej cenie dostępny tylko czarno/srebrny bardziej by mi pasował biały, który jest wyraźnie droższy.

Lelit Mara X, chyba główny plus to możliwość spieniania mleka. Większy bojler prawie dwa razy -> to nie koniecznie plus dla mnie, bo czas nagrzania wydaje mi się znacznie dłuższy. Brak PIDa, to kolejny minus, wodę dolewa się trochę trudniej niż ECM (teraz mam Gaggie Classic i bardzo cenie szybkie dolewanie wody od góry, bez wyciągnia zbiornika) OPV zwraca wodę do tacki, a nie zbiornika (dla mnie to minus).

Więc wydaje się mi się, że w świetle moich oczekiwań ECM jest lepszym wyborem? Czy coś całkowicie pominąłem / nie zrozumiałem i np. ten większy bojler w MaraX to gamę changer, albo jakiś inny aspekt, przeważa na korzyć Mary X?

Ja sam piję tylko espresso, nigdy nie mam czasu na grzanie dłużej niż 15-20 minut ekspresu i wiem to z praktyki życiowej, tego nie zmienię, więc muszę mieć ekspres który szybko się grzeje, albo będę pił z niedogrzanego po 15 minutach i tak... Mleko spienia sobie moja żona czasem, ale zazwyczaj Jej się nie chce tego robić i w automacie Delonghi spienia sobie mleko, a kawę robi w Gaggi i tak "składa" sobie Cappuccino z dwóch urządzeń (z Delonghi kawa Jej nie smakuje, a z Gaggi nie chce się Jej myć wylewki pary). Więc dla mnie możliwość spieniania mleka nie ma znaczenia, ale jakby ekspres miał taką możliwość, to raz na jakiś czas, żona by tego użyła. 

Co myślicie, zdecydowanie ECM brać, czy może szukać czegoś innego? SZkoda że MaraX nie ma PID, bo chyba byłoby mi łatwiej podjąć decyzję.

« Odpowiedź #169 dnia: 28 Lipiec 2023, 06:32:19 »
Większy bojler prawie dwa razy
Porównanie wielkości bojlerów SB i HX-a jest nie trafione, bo SB jest ukierunkowane na robienie espresso, a HX na spienianie mleka. Przeczytaj sobie te wątki:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=10269.msg218931#msg218931

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=13550.0

Przy Twoich potrzebach rozwiązaniem jest SB z różdżką do spieniania mleka np ECM Classika i inne. Jak chcesz z grupą e61, to grzanie ekspresu trwa dłużej niż 15-20 minut.
« Ostatnia zmiana: 28 Lipiec 2023, 06:39:15 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #170 dnia: 28 Lipiec 2023, 07:39:30 »
Przeczytałem ten wątek od deski do deski,
Moim zdaniem fachowości w tym temacie na temat tego ekspresu jest tyle co w dzisiejszych czasach kasy u emeryta na lekarstwa.

Początek tematu to same gdybania nikt go na żywo nie widział używał a wypowiedzi były jak po 10latach współpracy z nim.
Moje pisanie (w zasadzie fotki) to nic innego jak amatorskie spostrzeżenia nie mające nic wspólnego z fachowymi opisami, poradami a nie daj "Neptunie" bo to ktoś potraktował jako testy nigdy ich nie robiłem/robię/czy będę robił, nie mam potrzebnej wiedzy i sprzętu.

przewertowałem również neta i

I ja też ale bardziej już po zakupie iiii smutno mi się zrobiło bo wiele z tych opisów a szczególnie filmików to o kant "czterech liter" wsadzić, bo rozpakować ekspres podłączyć słoik i pi.....ić 19,5minuty o niebieskim pokrętle z prawej strony to i ja bym potrafił.

Są wartościowe opisy filmy ale jest tego malutko.

Czy ktoś napisał pokazał co się robi w tym ekspresie jak już się zrobi kawę i woda z grupy zlatuje do tacki ociekowej, czy ktoś pokazał jak to pryszcze na boki i zalewa nam wagę jak to ma miejsce u mnie bo ciągle jeszcze robię espresso na wagę :) a nie czuja, fakt nie jest to problem ale taka niedogodność istnieje najważniejsze to jest niebieskie pokrętło.

Nie żebym odradzał ten ekspres u mnie były inne kryteria wyboru, mnie nie podobają się w ekspresach te "odnóżki"
i miało być na czarno (no chociaż trochę) :redface:

Całkowite wyeliminowanie możliwości spieniania mleka a co za tym idzie pozbycie się kłopoty z czyszczeniem/pielęgnacją tego co jest potrzebne do zrobienia mlecznej pianki, to ma być czyste espresso a co ja z nim dalej zrobię to już inna sprawa, tym bardziej że po lekturze tego forum nigdy bym się nie zdecydował na przedłużenie espresso gorącą wodą z ekspresu.

Jak pisałem wcześniej sam ekspres mały ale ze słoikiem z tyłu już nie taki płytki na blacie.

Ot to takie moje kolejne podpowiedzi, nie wiem czy przydatne ale tak mi się z rana napisało.

Acha bym zapomniał  co do mleka w kawie to ja używam go tylko do porannej śniadaniowej kawy z ekspresu przelewowego i jest tego 100g. resztę dnia pijam to co zrobię już bez niego no chyba że by mnie naszło to w pogotowiu mam zawsze takie coś.

20230728_070358.jpg

Wiem wiem zaraz odezwą się słowa zgrozy że to biała śmierć itp. itd. no cóż przez ponad ćwierć wieku tylko to pijałem do kawy czy wcześniej czasami do herbaty (taka praca) na statkach na których pływałem świeżego mleka czasami starczały tylko na tydzień.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #171 dnia: 28 Lipiec 2023, 10:01:41 »
może szukać czegoś innego? SZkoda że MaraX nie ma PID, bo chyba byłoby mi łatwiej podjąć decyzję.

Tu masz dwa ekspresy które mają grupę E61, mają bojler z HX, mają PID ale nie mają dyszy gorącej wody:
https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-bellezza-chiara/
https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-bellezza-chiara-leva/

A ten z kolei ma grupę E61, ma bojler HX, ma dyszę pary oraz gorącej wody ale nie ma PIDa:
https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-bellezza-valentina/
https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-bellezza-valentina-leva/
« Ostatnia zmiana: 28 Lipiec 2023, 10:31:11 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #172 dnia: 28 Lipiec 2023, 10:26:35 »
Tu masz dwa ekspresy które mają grupę E61, mają PID ale nie mają dyszy pary:
https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-bellezza-chiara/

Tak z ciekawości zapytam? a ta odnóżka co ją zaznaczyłem to do czego służy i jak to się nazywa.

20230710_125740.jpg

Jka

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #173 dnia: 28 Lipiec 2023, 10:32:13 »
Moja pomyłka. To jest dysza pary (nie gorącej wody). Chiara jest ekspresem z HX. Już poprawiłem w opisie.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Plastik1989

• Ekspres: Lelit Mara X v2
  • Młynek: Ceado e6p
« Odpowiedź #174 dnia: 29 Lipiec 2023, 11:43:46 »
Moja pomyłka. To jest dysza pary (nie gorącej wody). Chiara jest ekspresem z HX. Już poprawiłem w opisie.
Dziękuję bardzo za trop.
Z racji tego, że zadałem podobne pytanie w wątku MARA-X, nie chcę dublować wpisów i dalszą dyskusję będę kontynuował tam.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=8272.msg280715#msg280715

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #175 dnia: 31 Lipiec 2023, 14:11:22 »
Dokupiłem termometr do grupy i dzisiaj dotarł.
Jeszcze myślę czy będę to zakładał.
Osobno wygląda to tak.

20230731_135504.jpg

Jka

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #176 dnia: 31 Lipiec 2023, 20:12:56 »
Jednak udało mi się namówić syna i wkręcił mi ten termometr.
Ale żebym przez to był cokolwiek mądrzejszy to nie powiem lżejszy o ponad 400zł tak.
Coś tam pokazuje i tylko na razie tyle wiem.

20230731_184557.jpg

Jka

« Odpowiedź #177 dnia: 31 Lipiec 2023, 20:18:11 »
Coś tam pokazuje i tylko na razie tyle wiem
To samo, co na pidzie.
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #178 dnia: 31 Lipiec 2023, 20:26:56 »
Na starcie tak potem wzrasta a co wtedy pid pokazuje nie wiem bo tam zegar się włącza, by po wszystkim wrócić do zadanej temperatury.

Jka

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #179 dnia: 02 Sierpień 2023, 14:13:30 »
Jeszcze się z termometrem nie zapoznałem tutaj kolejna pierdółka przyszła o takie coś ECM zawór Flow Control.
 :-[ jak tutaj będzie można wsadzić w jedną dziurę termometr i manometr OTO jest ? :redface: :lol2:

20230802_132337.jpg

Tak sobie myślę że to już chyba ostatni dodatek jaki kupiłem do tego ekspresu.
A figa z makiem przydało by mi się jakieś fajne estetyczne przede wszystkim funkcjonalne podwyższenie pod filiżanki - ma ktoś jakiegoś pomysła skąd takie coś wyczaić.

Jka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi