Autor Wątek: ECM Puristika  (Przeczytany 42420 razy)

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
Odp: ECM Puristika
« Odpowiedź #150 dnia: 21 Lipiec 2023, 12:58:50 »
Zastanawiałem się jak by to było z czasem jakbym musiał zrobić np. 2dwie kawy jedna po drugiej.
Dzisiaj zaspokoiłem tą swoją ciekawość i wyszło mi że przy ustawieniu (na czymś tam) temperatury 92℃
 po zrobieniu espresso co trwało 19sek. temperatura spadla mi do 88℃ potrzeba było 66sekund na to by na wyświetlaczu znowu pojawiła się cyfra 92.

Czy jest to długi - krótki / normalny czas oczekiwania nie wiem i mam ? czy może ktoś podpowiedzieć jak to jest jego zdaniem.
Dla mnie praktycznie nie ma to znaczenia ale co się nie robi by przy "typowo" letniej - sezonowej pogodzie (17℃ i co chwilę deszcz) nad Bałtykiem zabić wakacyjną nudę.

20230721_115755.jpg

20230721_115913.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #151 dnia: 21 Lipiec 2023, 15:04:23 »
Biorąc pod uwagę, że nie jest to maszyna komercyjna, tylko mini „kolba” to bardzo dobry wynik.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #152 dnia: 21 Lipiec 2023, 15:28:39 »
Dziękuje za podpowiedz.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #153 dnia: 21 Lipiec 2023, 18:26:31 »
zrobieniu espresso co trwało 19sek.
:nienie:
》tertium non datur《

Offline konrad.felinczak

• Ekspres: lelit grace i inne
  • Młynek: komeś
« Odpowiedź #154 dnia: 21 Lipiec 2023, 18:42:12 »
i tak lepiej chwilę poczekać niż po 10 sek mieć 10 stopni więcej niż zamierzano, delikatne sterowanie jest o wiele lepsze

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #155 dnia: 22 Lipiec 2023, 08:08:48 »
po zrobieniu espresso co trwało 19sek. temperatura spadla mi do 88℃ potrzeba było 66sekund na to by na wyświetlaczu znowu pojawiła się cyfra 92.
To nie tak, że grzałka nie da rady podgrzać wody w krótszym czasie. Po prostu pid zarządza tym procesem. Włącza i wyłącza grzanie w ten sposób, aby zadana temperatura 92 ustabilizowa się na tej zadanej wartości. Wystarczy, że po zrobieniu espresso przestawimy temperaturę na 99°C, a pid załączy grzałkę i ją wyłączy dopiero przy około 96 i będzie stabilizował teraz do zadanych 99 stopni, ale 92 stopnie zostanie szybko osiągnięte w tym trybie.
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #156 dnia: 22 Lipiec 2023, 09:12:44 »
To nie tak, że grzałka nie da rady podgrzać wody w krótszym czasie.

Biorąc pod uwagę, że nie jest to maszyna komercyjna, tylko mini „kolba” to bardzo dobry wynik.

Dla mnie to i tak to wszystko czarna magia nie wiem czy przy tych 66sek. warto się bawić w przestawianie.
Bo zanim przeczyszczę sitko, namielę nową porcję kawy "wysputnikuję" to, ubiję tamperem, założę papierowy filtr to minie chyba więcej jak te 66 sek. to i temperatura wzrośnie w tym czasie do tej zadeklarowanej.

Teraz mam inny problem chyba za dużo zmian w jednym czasie wprowadziłem i nie mogę uzyskać jak ja to sobie nazywam "oleistości" za szybko mi się to przelewa nic jeszcze młynek skręciłem.

Jka

« Odpowiedź #157 dnia: 22 Lipiec 2023, 09:30:23 »
Dla mnie to i tak to wszystko czarna magia nie wiem czy przy tych 66sek. warto się bawić w przestawianie.
Jurku, nie miałem na myśli ciągłego przestawiania pida na wyższą temperaturę, tylko pokazanie, że pid tak działa, tj stabilizuje do zadanej temperatury poprzez włączanie i wyłączanie grzałki.
Teraz mam inny problem, chyba za dużo zmian w jednym czasie wprowadziłem
Najpewniej. Najlepiej zmieniać jeden parametr i zobaczyć, co się dzieje. Z czasem, jak już poznasz dobrze Puristikę, to zmiany będziesz wprowadzał intuicyjnie przy różnych ziarnach, tzn po pierwszym shocie będziesz wiedział, jaki parametr zmienić.
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #158 dnia: 22 Lipiec 2023, 09:52:18 »
Najlepiej zmieniać jeden parametr i zobaczyć, co się dzieje.

Tak robiłem przy Lelit Victoria i poszło szybko tutaj chciałem wszystko w jednym czasie tym bardziej że to co potrzebne miałem już kupione.
Wyszło jak powinno że nie wolno się spieszyć, zmieniać myśleć że coś będzie lepsze od razu jak się nie ma doświadczenia praktyki.
Ważniejsze że mam tego świadomość tego że tak to nie działa że to ja popełniłem/popełniam błędy i mam nadzieję że wiem do czego wrócić i jak zaczynać od nowa.
Na początek kupiłem to :) JAVA OO1 i też od nich Gwatemala do ekspresu.

A w miedzy czasie zapoznaję się z innymi już niedługo potrzebnymi mi wiadomościami o np. takie coś wczoraj czytałem, oglądałem, analizowałem.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=138.45

A to wszystko po to by faktycznie z czasem robić sobie coraz lepsze coś niecoś do wypicia, bo na mieście się tego nie napiję a przy takiej pogodzie jak dzisiaj to i z domu nie warto wychodzić bo tak deszcz pada.

Jka

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #159 dnia: 22 Lipiec 2023, 10:54:14 »
A w miedzy czasie zapoznaję się z innymi już niedługo potrzebnymi mi wiadomościami o np. takie coś wczoraj czytałem, oglądałem, analizowałem.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=138.45

Wczoraj po lekturze tego tematu co wyżej i zgodnie z taką oto instrukcją.
https://www.coffeesite.pl/blog/backflush-czyli-czyszczenie-grupy-b10.html

Zrobiłem sobie pierwszy raz w tym ekspresie Backflush a zbiegło się to z tym jak minął miesiąc od rozpakowania i zrobienia pierwszego shota.
Byłem trochę zdziwiony jak za drugim razem poleciało trochę brązowej wody, ale to i dobrze bo coś tam się przeczyściło.
I tak 5x później z proszkiem a później 5x bez i ze 2 razy już bez ślepego sitka.
Pierwsza kawa zgodnie z instrukcją poszła do zlewu, drugiej nie robiłem bo późno już było.
Ale za to sprawdziłem sobie to co poniżej i u mnie wyszło jak na pokazanych fotkach wygląda to wszystko czysto może i dla tego że dopiero miesiąc, wychodzi na to ze warto tam zajrzeć od czasu do czasu.

Cytat:  link=topic=138.msg266082#msg266082 date=1669241898
Zamiast aplikować   chemię do grupy  na pewno warto przeczyścić, koniecznie po zdjęciu,  prysznic grupy  i to w miarę często, np. raz na tydzień.  Tu właśnie chemią, ja to robię Cafizą i gąbką.   Jeśli ktoś miałby wątpliwości, czy  prysznic warto tak często czyścić  niech zrobi backflush chemią i potem zdejmie  go z grupy. Co widać? 

Po miesiącu od zakupu (od nowości) u mnie było tak.
20230722_095859.jpg

20230722_095914.jpg

A podpowie ktoś co to za prysznic i gdzie taką uszczelkę kupić bo nie wiem czy ta to to samo.

https://www.coffeesite.pl/uszczelki/2005-uszczelka-grupy-ecm-casa-ivv-profitec-pro300-profitec-go.html

Jka

« Odpowiedź #160 dnia: 22 Lipiec 2023, 12:33:42 »
A podpowie ktoś co to za prysznic i gdzie taką uszczelkę kupić bo nie wiem czy ta to to samo
Jak przyjadę do domu, to napiszę Ci, co u mnie w ECM-ie siedzi. Nie kupuj gumowej.
Na początek kupiłem to  JAVA OO1 i też od nich Gwatemala do ekspresu
Tzn już masz, czy zamówiłeś? Jeśli to Gwatemala Todosantarita to można być mocno zdziwionym bezwzględnym smakiem grejpfruta 😄
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #161 dnia: 22 Lipiec 2023, 12:40:09 »
Przecież to są typowe elementy grupy E61.

« Odpowiedź #162 dnia: 22 Lipiec 2023, 13:58:56 »
Przecież to są typowe elementy grupy E61.
Zależy jaki prysznic włożysz i jaki efekt chcesz osiągnąć, np estetyczny, żeby kolba ładnie zapinała się na godzinę 6, a nie ósmą.
》tertium non datur《

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #163 dnia: 22 Lipiec 2023, 14:19:37 »
 Ma usczelke silikonowa do E61 mogę  ci podesłać w gratisie , pozostaje ci tylko opłacić wysyłkę :):):)

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #164 dnia: 22 Lipiec 2023, 14:56:58 »
pozostaje ci tylko opłacić wysyłkę

Wielkie Dzięki
Ile i gdzie przesłać pieniędzy.
Jka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi