Autor Wątek: ECM Puristika  (Przeczytany 42540 razy)

Offline darellus Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot
  • Młynek: Kinu M47
Odp: ECM Puristika
« Odpowiedź #60 dnia: 01 Grudzień 2021, 11:49:05 »
A pomyślałeś o młynku?  Baratza Encore może nie dać rady.
Moim zdaniem Encore nie nadaje się do przemiałów pod espresso. Kinu + Robot sprawdzają się idealnie. No i czekam cierpliwie na Eurekę SD :-)

ECM Puristika 5750,-  ECM Classika II PID 5750,- jaki sens kupna  Puristiki???  :picardpalm:
Dysza pary czy wylewka wrzątku są mi zbędne, dlatego zaletą dla mnie jest uproszczenie konstrukcji przez brak dodatkowego sytemu pary, czy choćby małe gabaryty.
Jeśli raz na jakiś czas ktoś ze znajomych zażyczy sobie cappu, to ręczna spieniarka da radę.

ECM Classika II PID: „Ponadto dzięki specjalnej śrubie możemy manualnie sterować ciśnieniem w zakresie od ok 8,5 do 12 barów czyniąc nasze espresso zawsze idealnym.”
Z tego co widzę, by dostać się do tej śruby, trzeba zdjąć tackę na filiżanki.
W Puristice zrobili pokrętło. Być może da się je wykorzystać do profilowania na podobnej zasadzie jak w Lelit Bianca (ręczny system profilacji ciśnienia), a to by było już coś.

Przy tej cenie, wybrał bym jednak Quick Mill CAROLA EVO 0960 PID
Od wczoraj przyglądam się też i tej maszynce. Z wyglądu bardziej podchodzi mi Puristika jednak, choć schowany zbiornik na wodę to zaleta.

Cytat: MacJaro
W Puristice osobiście nie podoba mi się [...] brak ramki na górnym "panelu".
No właśnie. Nie wiadomo czy Puristika ma funkcję podgrzewania filiżanek. Jeśli tak, to może w tym wgłębieniu ze cztery esspresso filiżanki się zmieszczą, dwie na pewno.

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
« Odpowiedź #61 dnia: 01 Grudzień 2021, 16:21:49 »
Przy tej cenie, wybrał bym jednak Quick Mill CAROLA EVO 0960 PID, a różnicę w cenie przeznaczył na lepszy młynek.

Faktycznie, Quick Mill Carola Evo  PID byłaby ok. tysiąca złotych tańszy i spełniałaby niemal wszystkie istotne oczekiwana @darellusa, a zaoszczędzoną sumę  mógłby dołożyć do młynka. Jednak @darellus niecierpliwie czeka na modną ("kopniętą") Eurekę SD za 3300 (estetycznie niczego sobie, to fakt)  i nic na to nie poradzimy. Prawdopodobnie trudno byłoby  mu  wytłumaczyć, że do espresso lepszy byłby młynek przeznaczony do espresso, a  nie SD. Za 4300 to już można by wybierać. No ale zawsze może sprzedać ten i kupić  sobie następny, świat nie kończy się jutro. 

« Odpowiedź #62 dnia: 01 Grudzień 2021, 18:48:09 »
@ROSS JB, czekam, ale cierpliwie :-)
E tam trudno wytłumaczyć. Jestem otwarty na propozycje, tym bardziej, że o istnieniu wielu sensownych sprzętów, typu ekspres czy młynek, na pewno nie mam pojęcia.

Dlaczego młynek SD?
Jednorazowo zamawiam kilka różnych kaw w paczkach po 250 gramów. Wypijam kilka espresso dziennie, zazwyczaj za każdym razem z innych ziaren.
Rozważałem Niche, ale pojawiła się alternatywa mająca dla mnie kilka istotnych przewag, Eureka SD, no to wpisałem się na listę. W wyborach modą się nie kieruję, :taktak: z zasady.

Znając już moje preferencje co do młynka, jaki byś polecił?
I jeszcze, dlaczego uważasz, że młynki single dose nie nadają się do mielenia pod espresso, co je dyskwalifikuje? Tak dla zainteresowanego tematem, nie jestem ekspertem w tej dziedzinie.

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #63 dnia: 02 Grudzień 2021, 02:30:16 »
Od wczoraj przyglądam się też i tej maszynce. Z wyglądu bardziej podchodzi mi Puristika jednak, choć schowany zbiornik na wodę to zaleta.
w tym wypadku akurat przewaga jest po stronie ECM-a. Do prawie wszystkich rzeczy, które podobają mi się w Caroli, położenie zbiornika na wodę nie należy.

« Odpowiedź #64 dnia: 02 Grudzień 2021, 21:09:50 »
@rapoh chodzi o ewentualny problem z dostępem przy dolewce czy jeszcze coś innego?

Offline rapoh

« Odpowiedź #65 dnia: 03 Grudzień 2021, 09:20:29 »
Tak, o to oraz o to, że woda się podgrzewa w zbiorniku. Nie jest to niby problem, skoro idzie potem do bojlera, żeby się jeszcze bardziej podgrzać [emoji38], ale ponieważ ją zmiękczam, to "życie" pojawia się szybko i często muszę zbiornik myć.

« Odpowiedź #66 dnia: 03 Grudzień 2021, 22:06:52 »
Dlaczego młynek SD? Jednorazowo zamawiam kilka różnych kaw w paczkach po 250 gramów. Wypijam kilka espresso dziennie, zazwyczaj za każdym razem z innych ziaren. Znając już moje preferencje co do młynka, jaki byś polecił? I jeszcze, dlaczego uważasz, że młynki single dose nie nadają się do mielenia pod espresso, co je dyskwalifikuje?

Jeśli często zmieniasz kawy  to zawsze będzie problem ustawienia młynka i jego czyszczenia w środku ― żaren. Oraz dostrojenia młynka,  co nieuchronnie  pociąga za sobą straty w kawie  na poziomie ok. 10 g,  o ile wstrzelisz się z przemiałem za pierwszym razem. Najłatwiej czyści się niektóre  modele Ceado, np. E5P, E6P z  żarnami płaskimi 64 mm.  Używanie młynka SD pociąga za sobą całą „liturgię” odważania,  przesypywania, mieszania, sprzątania rozsypanej kawy  etc., co cię pewnie znudzi, a później będzie irytować.  Ja mam dobrą wagę, ale  nie ważę dozy  18 g, której zwykle używam, bo wiem, że jak nasypię kawy do sitka pod rant to będzie dokładnie 18 gram.  Jedyna przewaga Niche to niska retencja wynikająca z konstrukcji oraz żaren stożkowych, choć z drugiej strony  niska retencja jest  przereklamowana, w gruncie rzeczy to chwyt marketingowy,   bo ile się traci tej kawy (w pojedynczych groszach)?  Jeśli będziesz stosował alternatywy i espresso to wybierz Niche. Jeśli tylko espresso to bierz  dużo wygodniejszy  młynek on demand, ale z żarnami co najmniej 64 mm. Z żarnami to jak z butami, należy kupować najlepsze  (a żarna największe) na jakie człowieka stać.   

« Ostatnia zmiana: 03 Grudzień 2021, 22:12:26 wysłana przez ROSS JB »

Offline MarcinK Mężczyzna

• Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
« Odpowiedź #67 dnia: 03 Grudzień 2021, 22:48:36 »
Co do OD vs SD. Zamieniłem Ceado E6P na Niche. Obecnie piję robustową mieszankę rano, a po poludniu coś lżejszego, straty kawy - 0g. Zmiany parametrów na skali Niche są proste. :).

« Odpowiedź #68 dnia: 04 Grudzień 2021, 13:21:01 »
Obecnie piję robustową mieszankę rano, a po poludniu coś lżejszego, straty kawy - 0g.

Wystarczy  zajrzeć do żaren Niche, by przekonać się,  że na pewno  nie będzie to zero jako zero.  Poza tym ile kosztuje cię retencja robusty na poziomie 1 lub 2 g kawy.?  Z torbami pójdziesz? :)

Offline MarcinK Mężczyzna

• Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
« Odpowiedź #69 dnia: 04 Grudzień 2021, 14:55:32 »
No przy czyszczeniu wychodzi mi ok 0,5 - 1 g. Racja :).  Ale w Ceado to byla u mnie porcja kawy aby osiągnąć świeży przemiał. Idealnie było by mieć jeden młynek OD i jeden SD, ale to kosztuje ;). Wszystko zależy kto jaki tryb pracy z kawą preferuje.

« Odpowiedź #70 dnia: 05 Grudzień 2021, 19:38:03 »
Idealnie było by mieć jeden młynek OD i jeden SD

To na pewno, oraz miejsce na blacie na dodatkowy młynek..

Offline rapoh

« Odpowiedź #71 dnia: 05 Grudzień 2021, 19:56:21 »
Ale w Ceado to byla u mnie porcja kawy aby osiągnąć świeży przemiał.

To prawda. Dlatego poranną kawę biorę "na siebie" niczym poselstwo Sowietskowo Sajuza :-)

« Odpowiedź #72 dnia: 05 Grudzień 2021, 20:26:17 »
To prawda. Dlatego poranną kawę biorę "na siebie" niczym poselstwo Sowietskowo Sajuza
:D
Kiedy poselstwo literatów Sowietskowo Sajuza zawitało oficjalnie do Warszawy  i jego przewodniczący,  podpiwszy nieco  wódeczki zapytał polskiego odpowiednika, a był nim  stary złośliwiec Słonimski,  gdzie tu można by  się wysikać,  usłyszał: no, wy możecie wszędzie.

« Odpowiedź #73 dnia: 06 Grudzień 2021, 13:59:39 »
Używanie młynka SD pociąga za sobą całą „liturgię” odważania,  przesypywania, mieszania, sprzątania rozsypanej kawy  etc., co cię pewnie znudzi, a później będzie irytować.
Mieląc pod kawiarkę, Encore używam jak SD. Ziarna na płasko do sitka od kawiarki i tę dozę do hoppera Encore. Sprawdza się niezależnie od wielkości kawiarki.
Espresso robię z Kinu + Robot. W tym zestawieniu od prawie roku. Bez jakiegokolwiek bałaganu.
Dla jednego espresso całość (zagotowanie wody do rozgrzania filiżanki, zważenie, zmielenie, ubicie, podgrzanie wody do zalania, zaparzenie) to ok. 3:40 do 4 minut. Ewentualna zmiana stopnia mielenia to ok. 5-10 sekund. Nie czyszczę go przy każdorazowej zmianie kawy, tego bym nie udźwignął :-D
Przy dwóch, czas tylko nieznacznie się wydłuża, mam drugi koszyk z sitkiem.

Mając już jakiś młyn elektryczny, Kinu będzie pod alternatywy, dlatego nie muszę mieć Niche, i zgodnie z recenzją: Niche, Eureka SD i G-IOTA - młynkowi celebryci, Eureka SD może się u mnie sprawdzić. Odpadnie większość problemów, o których wspominasz.
Tak sobie kombinuję pod moje potrzeby, ale oczywiście mogę się mylić :-)

Offline ptx

• kawa
  • Ekspres: ekspres
  • Młynek: młynek
« Odpowiedź #74 dnia: 02 Marzec 2023, 10:45:23 »
Witam, zdecydowalem sie na zakup puristika w wersji creme, z ktorym dystrybutorem najlepiej dogadać szczegóły oferty ?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi