Autor Wątek: jura IMPRESSA F8 ?  (Przeczytany 38768 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: jura IMPRESSA F8 ?
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Październik 2014, 00:01:44 »
a skąd jesteś ? - bo kawę to "na gwałt potrzebujesz" :)
LMWDP #469

Offline andyrym Mężczyzna

• Ekspres: jura impresja F8
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Październik 2014, 15:55:59 »
ekspres przyjechał... :) super wygląd i prostota obsługi..!
tylko płucze się przy każdym włączeniu i wyłączeniu....
zakupiłem naprędce paczuszkę Douwe Egberts Gold (80zł/kg) nie wiem jaka to półka, ale kawa dobra!

gdzie polecacie zakupy....dobra jakość w dobrej cenie...i co na początek?
ps.....jestem z Siedlec (mazowieckie)...

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Październik 2014, 16:05:22 »
Jeśli DE Gold jest dobre to albo trafiłeś na świeżą (w co śmiem wątpić) albo odczułeś po prostu różnicę między kawą dopiero co zmieloną i zwykłą mielonką.

Pisz do forumowych palaczy (ranGo, Antonio), zaglądnij do działu supermarket i zrób zakupy w którymś z tamtejszych sklepów. Za te 80 pln otrzymasz - moim zdaniem - towar o kilka klas lepszy a co ważniejsze świeży. Próbuj co si będzie smakować.
LMWDP #469

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Październik 2014, 22:36:51 »
ekspres przyjechał... :) super wygląd i prostota obsługi..!
Jak już się nacieszysz, to czekamy na wątek z opinią  :mrgreen:
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Październik 2014, 10:42:47 »
Też kiedyś myślałem, że  Douwe Egberts jest kawą z wyższej półki ;D

Odp: jura IMPRESSA F8...
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Lipiec 2015, 21:20:13 »
Jura IMPRESSA F8............. odświeżam wątek o ekspresie , bo pojawiły się maile z zapytaniami o opinie...
...po 10msc. użytkowania....
.... w największym skrócie SUPER SPRZĘT...jestem z niego bardzo zadowolony :taniec:.......
i nie tylko ja....żona i goście też... a do niego idą najczęściej kawy z palarni... :pycha:

jeśli miałbym szukać dziury w całym....
..... to błyszcząca czarna obudowa, potrafi zostać opryskana przy spienianiu mleka....(żona pije białą i czyści ;)
.......dość często woła o wymianę filtra wody, który tani nie jest, ale że leję wodę z dzbanka filtrującego, to opóźniam, znacznie ten zabieg....
....jak dla mnie trochę głośny młynek.... z rana jak żona robi kawę mam wrażenie że to odrzutowiec... ;D
....mały problem z kawą już zmieloną....czasem można zasypać nowy rodzaj kawy na spróbowanie, bez opróżniania ziarna,.....można takową wsypać, ale nigdy nie wiem dokładnie ile, i rozsypuje  do srodka przy ubijaniu, dobrze że na wysuwaną tackę, więc łatwo sprzątnąć....

.... generalnie ekspres godny polecenia!!! znajomi też chcieli takowy kupić w Alternate ale przestali handlować Jurą.... trzeba szukać gdzie indziej....

Offline mareckiabc

• Ekspres: Kolba zelmer/szukam automatu
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Lipiec 2015, 22:44:59 »
Dziękuję bo ja także pytałem kolegę. Właśnie szukam F8 lub F55 ale nie wiem jak to ogarnąć na stoll-espresso.de

« Odpowiedź #22 dnia: 05 Lipiec 2015, 21:13:19 »
Cytuj (zaznaczone)
mareckiabc
Witam, dziękuję za opinie. A miałbym jeszcze pytanko. Jak często ekspres upomina się o wymianę filtra?
Oraz wiem, że wylewka nie jest zbyt wysoko chyba 11,1 cm dlatego czy istnieje możliwość robienia kawy bez podstawki tej metalowej tzn bez ociekacza żeby weszła wyższa szklanka?
Cytuj (zaznaczone)

ps. proszę pytać w wątku.... bo ktoś inny zaraz znowu pyta o to samo....

....dokładnie nie obserwowałem ale mam wrażenie że ok. 600kaw, chce nowy filtr... zapala sie na czerwono info o wymianie i tyle.... nic innego się nie dzieje.... jak pisałem filtruję wodę przed wlaniem do ekspresu więc, sądzę, że zlicza ilość kaw i sugeruje wymianę.... ja mam na liczniku ponad 2500kaw przez ok 10msc i właśnie wymieniam filtr drugi raz....

.....kratkę ociekacza da się wyjąć....

« Odpowiedź #23 dnia: 05 Lipiec 2015, 21:38:57 »
Jura IMPRESSA F8............. odświeżam wątek o ekspresie , bo pojawiły się maile z zapytaniami o opinie...
...po 10msc. użytkowania....2600 kaw
.... w największym skrócie SUPER SPRZĘT...jestem z niego bardzo zadowolony :taniec:.......
i nie tylko ja....żona i goście też... a do niego idą najczęściej kawy z palarni... :pycha:

jeśli miałbym szukać dziury w całym....
..... to błyszcząca czarna obudowa, potrafi zostać opryskana przy spienianiu mleka....(żona pije białą i czyści ;)
.......dość często woła o wymianę filtra wody, który tani nie jest, ale że leję wodę z dzbanka filtrującego, to opóźniam, znacznie ten zabieg....
....jak dla mnie trochę głośny młynek.... z rana jak żona robi kawę mam wrażenie że to odrzutowiec... ;D
....mały problem z kawą już zmieloną....czasem można zasypać nowy rodzaj kawy na spróbowanie, bez opróżniania ziarna,.....można takową wsypać, ale nigdy nie wiem dokładnie ile, i rozsypuje  do srodka przy ubijaniu, dobrze że na wysuwaną tackę, więc łatwo sprzątnąć....

.... generalnie ekspres godny polecenia!!! znajomi też chcieli takowy kupić w Alternate ale przestali handlować Jurą.... trzeba szukać gdzie indziej....

dodam...
 z dużych atutów dla mnie.... dla tych co piją nie zawsze małą czarną, ale i większą czarną..... ekspres pozwala na indywidualne ustawienia ....mocy kawy- ilości wody- stopnia zmielenia itd.... i można znaleźć ideał w smaku....!

w tej cenie (zapłaciłemok. 3200netto z przesyłką z Niemiec)..... bardzo dobry sprzęt...!

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Lipiec 2015, 08:03:06 »
Filtry wystarczają w zależności, jaką twardość wody ustawimy w ekspresie. Ja ustawiałem na twardą i szybko wołał o wymianę.

Offline porzeczka

• Ekspres: De longhi
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Sierpień 2015, 15:08:09 »
Proszę o infomację czy ekspres zamówiony na niemieckiej stronie czymś się różni? Czy wyświetlacz jest w języku niemieckim a w polskiej wersji w polskim? Czy można to zmienić?
A co z instrukcją? czy można gdzieś kupić polska lub w pdf dostać od dystrybutora w Polsce?
Skąd taka różnica w cenie?
Czy do ceny w sklepie stoll oprócz transportu należy coś doliczyć jeszcze?

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Sierpień 2015, 15:24:24 »
2600 kaw w 10 miesięcy xD

czy wy coś innego poza kawą pijecie XD, to wychodzi blisko 9 kaw dziennie :)

pzdr. Łukasz

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Sierpień 2015, 06:29:58 »
A to dużo? Przy kilku domownikach i czasem gościach cyfra nie powala.

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Sierpień 2015, 09:19:44 »
przy kilku to chyba przy 4 najmniej z czego każdy po 2 kawy ;), no chyba, że goście są co 2 dni.

pzdr. Łukasz

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Sierpień 2015, 10:17:32 »
Ja sam jak jestem w domu wypijam 4-8, żona ze 3. Niestety rzadko jestem więc zostaje 1-2.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi