Autor Wątek: jura IMPRESSA F8 ?  (Przeczytany 38750 razy)

Offline andyrym Mężczyzna

• Ekspres: jura impresja F8
jura IMPRESSA F8 ?
« dnia: 23 Wrzesień 2014, 22:35:00 »
witam
czytając fora kawowe, i zakładając na początku budżet 2500zł, miałem nadzieję kupić dobry sprzęt, ale po wielu opiniach o marketowych markach,
 doszedłem do tego ekspresu- jura IMPRESSA F8..... 2x drożej, ale mam nadzieję że to dobry  wybór..!?! co myślicie...?

zamierzam go zamówić na ...alternate.pl ,(wysyłają z niemiec)  bo cena 1000PLN niższa niż u nas  :wow2:

ale nurtuje mnie pytanie.... czy gwarancja europejska Jury działa także w Polsce?

i pewnie nie będzie instrukcji po polsku, ( na str. producenta nie ma)..... czy ktoś może wie jak ją zdobyć?  ...najlepiej w PDF...

..... no i nie wiem czy menu ma nasz język....! może ktoś ma i podpowie...

czy ktoś zamawiał Jurę z EU..?

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: jura IMPRESSA F8 ?
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Wrzesień 2014, 07:04:14 »
Zapytaj o to sklep.

W naszym kraju serwis Jury nie przyjmuje do naprawy sprzętu z poza Polski.

Zawsze za to zamiast z gwarancji możesz z rękojmi korzystać.

Instrukcje po polsku sklep w Polsce musi dostarczyć.

Jako konsument musisz znać i walczyć o swoje prawa.

I na koniec. Jak ta firma pośredniczy tylko w dostarczeniu sprzętu to na pewno nie robi tego z dobrego serca tylko zarabia coś. Nie możesz sam za Odrą kupić? Będziesz miał jeszcze taniej. Kurier drogi nie jest.
« Ostatnia zmiana: 24 Wrzesień 2014, 07:07:53 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Wrzesień 2014, 10:44:30 »
Wygląda, na to że Polska to nie Europa. :(

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Wrzesień 2014, 11:06:59 »
@andyrym - poczytaj o tym sklepie, połowa ich opinii to negatywy...

Już lepiej udać się do Stoll Espresso, ponegocjować. Na start kawę dostać czy darmową wysyłkę. I tak są tańsi niż twoja propozycja. A jak coś się by popsuło i serwis w PL się wypnie, to kurier do Niemiec kosztuje 68 PLN.
LMWDP #469

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Wrzesień 2014, 12:40:32 »
sklep odpisał....
....ekspres ma angielski niemiecki i rosyjski..! jakoś ogarnę...!
gorzej,że nie ma instrukcji po polsku, a jest trochę ustawień zaawansowanych...

.... jak ktoś by miał instrukcję (kopię) do IMPRESSA F8 -chętnie KUPIĘ ...!

sklep jest niemiecki, ale u nich każdy kraj ma przypisaną infolinię....więc gadamy po polsku...duże ułatwienie... :-D
piszą że....dają 2lata gwarancji, a wysyłka do nich, na ich koszt?!..... negatywy widziałem..... ale większość za dostawy... więc wezmę pobranie....bezpieczniej!
no i jeszcze jeden argument.... dają faktura na firmę... a ja im płacę w cenie netto (ok.3200)...dostawa wspólnotowa- więc ryzyko warte zachodu..
Stoll patrzyłem ale nie ogarnę po niemiecku z fv i negocjacjami..! a tańsi tylko 200zł.....

ale liczę że ekspres będzie niezawodny, jak o nim piszą :ok: i w ogóle nie będzie serwis potrzebny...!
 kilka kaw dziennie na pewno obskoczy bez problemu  :-D
gwarancja szybko się kończy ( w Polsce na firmę 1 rok )!... a potem i tak trzeba samemu sobie radzić....!

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Wrzesień 2014, 13:14:36 »
Chyba nie kupujesz taki ekspres z myśłą że zaraz się coś posypie. TU masz instrukcję, ustawienia proste jak w iPhonie, z słówek musisz jedynie umieć przetłumaczyć PUSH, TURN, DIAL. Jeżeli moja mama radziła z odkamienianiem JURA S90 ( ustaw.na wyświetlaczu w jęz. ang) to pewnie poradzisz z tym wszystkim. Dodam tylko że miała 65 lat jak dostała ten ekspres.

• Global Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Wrzesień 2014, 13:27:35 »
StollEspresso też da ci fakturę, po angielsku rozumieją. I kontrahent pewny, i mają sprzęt na stanie - czekać nie trzeba.

Off-Topic:
Czy z tym unijnym VATem nie jest tak, że faktycznie odliczają nam go w kraju w którym kupujemy, ale przedsiębiorca musi go naliczyć w kraju w którym prowadzi działalność?? Oczywiście żeby tak kupować trzeba mieć numer EU VAT w Polsce nadany.
Jeśli tak jest to chyba lepiej zapłacić 19% u Niemca niż 23% u nas?
Ktoś kto wie jak to jest mógłby wyjaśnić - za piękne by było kupowanie wszystkiego taniej :) i żeby nasz US o tym nic nie wiedział  :diabelek:
LMWDP #469

« Odpowiedź #7 dnia: 26 Wrzesień 2014, 13:57:09 »
dzięki za rady...

sprawdziłem StollEspresso, i okazuje się że ceny są prawie takie same (różnica kilka zł)... a wynika to z innego vat...
...stoll podaje brutto z niemieckim vat 19%, a Alternate z polskim 23%...dla zakupów prywatnie to korzyść..!
...zamówiłem w Alternate pobraniowo..zobaczymy !
.... ja kupuję na firmę, więc w cenie netto i tak mają wysłać.... a vat w Polsce i tak muszę naliczyć 23%, żeby odliczyć :-(

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

• Ekspres: Alternatywy
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Wrzesień 2014, 14:29:19 »
...stoll podaje brutto z niemieckim vat 19%, a Alternate z polskim 23%...dla zakupów prywatnie to korzyść..!

Mogę prosić o rozwinięcie tematu?

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Wrzesień 2014, 14:53:28 »
tak jak pisałem..... na firmę interesuje mnie zawsze cena netto...
.....kupując prywatnie płaci się cenę brutto, więc niższy vat (19%), oznacz niższą cenę końcową...!
chyba konsumenci w UE nie składają deklaracji VAT i nie rozliczają różnicy...!?

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

• Ekspres: Alternatywy
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Wrzesień 2014, 15:03:40 »
Dzięki. Czyli kupując niemiecki sprzęt 4% rabatu mamy na wejściu.

• Global Moderator
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Wrzesień 2014, 15:11:56 »
Zakładając tą samą cenę netto w tej samej walucie w obu krajach - tak
LMWDP #469

Offline ndr

« Odpowiedź #12 dnia: 29 Wrzesień 2014, 16:43:42 »
W naszym kraju serwis Jury nie przyjmuje do naprawy sprzętu z poza Polski.

Chyba coś się musiało zmienić, bo ostatnio jak pisałem do Jura Poland, to na pytanie "Czy zakupując w/w model w Szwajcarii i przywożąc go do kraju nie będę miał problemów z ewentualnym serwisem gwarancyjnym?" otrzymałem odpowiedź: "Z uwagi na fakt, iż jesteśmy przedstawicielem JURA w Polsce oczywiście gwarancja będzie honorowana."

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Wrzesień 2014, 17:22:56 »
Chyba coś zmieniło się. Wcześniej Przedstawicielem Jura na Polskę była firma Strauss i to z nią  klienci mieli problemy. Właśnie odwiedziłem ich stronę i nic o tych ekspresach u nich nie ma. Możliwe, że już nie reprezentują tej marki. Jest natomiast Jura Poland sp. z o.o. i to oni chyba reprezentują tą markę w naszym kraju.
Na ich stronie w warunkach gwarancji w punkcie 6 piszą:
"Świadczenia gwarancyjne są realizowane w Polsce. W przypadku urządzeń, które zostały nabyte w Europie, a następnie przewiezione do innego europejskiego kraju, świadczenia są realizowane zgodnie z obowiązującymi w tym kraju warunkami gwarancji JURA"

Tak więc chyba mamy zmiany na lepsze, bo to co do tej pory się działo z firmą Strauss to porażka. Teraz na ich stronie jest La Cimbali i Coffee Queen, a na zdjęciach filiżanki z logo MK cafe i okazuje się, że prowadzą szkołę miszczów kawy :mrgreen:

« Odpowiedź #14 dnia: 01 Październik 2014, 23:08:30 »
....ekspres jutro dojedzie.... ;)

ale....zapomniałem o kawie :ups:.... zadajcie jakeś linki... gdzie najlepiej kupić?
i co ..? ze 2 propozycje ... wypróbuję  :pycha:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi