Autor Wątek: Ekspres do 2200zł - co dobrego w tej cenie  (Przeczytany 3790 razy)

Offline labud Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca, Lelit Victoria, aeropress, tygielek elektryczny, syfon, V60, phin
  • Młynek: DF64
Ekspres do 2200zł - co dobrego w tej cenie
« dnia: 05 Listopad 2020, 12:02:15 »
Dzień dobry,
Przejrzałem całkiem sporo postów z forum i dziękuję za sporą dawkę wiedzy. Teraz przyszedł czas na zakup pierwszego ekspresu kolbowego (fakt miałem dawno temu kolbę Severin, ale trudno to wliczać).

Szukam możliwie jak najlepszego ekspresu kolbowego na start przygody z tą kategorią, tak abym zmieścił się w planowanym budżecie 2200zł.

Aktualnie 12ty rok eksploatuję automat AEG CG6600. Bardzo dobra maszyna, ale po pierwsze częstość wizyt w serwisie wzrosła z 0 do 2 w roku, po drugie popuszcza i trzeba go pampersować, po trzecie i najważniejsze - od dłuższego czasu robię kawy tylko na bazie espresso. Dla mojej małżonki spieniam mleko, ale głównie ręcznym spieniaczem na baterie, gdzie efekt końcowy jest dla niej idealny.

Ilość parzonych kaw średnio 4-7 dziennie.

Jeśli chodzi o młynek, to właśnie wyruszyła do mnie używana Bezzera BB005TM.

Na czym by mi zależało:
Pewnie na względnie krótkim czasie nagrzewania oraz ewentualnych ułatwieniach typu PID plus myśląc przyszłościowo grupa 58mm.

Aktualnie przyglądam się Lelit Grace PL91T, który wydaje mi się, że uda mi się ustrzelić w wyżej wymienionej kwocie.

Wszelkie konstruktywne komentarze bardzo mile widziane.
« Ostatnia zmiana: 05 Listopad 2020, 16:27:26 wysłana przez labud »

Offline szym-h Mężczyzna

• Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
Odp: Ekspres do 2200zł - co dobrego w tej cenie
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Listopad 2020, 21:50:49 »
PL91T to Victoria, Grace to PL81T.
Victoria ma grupę 58mm, Grace 57mm, więc akcesoria od jednego nie będą pasowały do drugiego. Piszesz o grupie 58mm, więc rozumiem że masz na myśli Victorię.

Na sprzęcie z PIDem będzie łatwiej opanować temperaturę parzenia, więc koncepcja na początek jest, w mojej ocenie, trafna. Na rozgrzanie sprzętu tak czy siak potrzebne będzie optymalnie ok. 20-25 minut, pomijam tu rozwiązania z dodatkowymi elementami grzejącymi grupę gdyż cena jest wyższa.

Bierzesz pod uwagę także sprzęty używane ?

Offline labud Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca, Lelit Victoria, aeropress, tygielek elektryczny, syfon, V60, phin
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Listopad 2020, 22:02:45 »
Dziękuję za odpowiedź,
Patrząc na ceny, niestety rzutem na taśmę może uda mi się złapać nowy Lelit Grace PL81T. Tak pomyliłem się, myślałem o Grace.
Wiem, że grupa 57, ale moim zdaniem różnica w cenie jest za duża. Cena Grace w Amazonie czasami spada do 460Eur, a Victoria trzyma się 700 - mówię o cenach Amazona, a nie z A. Market.

Tak, jak najbardziej biorę pod uwagę używane.

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Listopad 2020, 12:38:05 »
Konesso oraz Janusz (Ascaso) mają czasami sprzęt używany/z outletu. Może warto wysłać do nich zapytania albo niech sami tu się wypowiedzą?

Oczywiście jeśli używany (ale z gwarancją) wchodzi w grę.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Listopad 2020, 13:29:37 »
Cena Grace w Amazonie czasami spada do 460Eur
Uważaj na oszustów na Amazonie - jeśli zaproponują Ci darmową wysyłkę ale sprzedaż poza Amazon czy cokolwiek w tym stylu - grzecznie podziękuj
Never Give UP †

Offline labud Mężczyzna

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Listopad 2020, 13:41:08 »
Tu niestety potwierdzam takie rzeczy w Amazon Market. "Zakupiłem" Grace Kate za 385Eur, tylko sprzedawca miał "problem" z obsługą płatności i poprosił o przelew na konto. Oczywiście nie zapłaciłem i zgłosiłem do Amazona. Po tygodniu przy braku wysyłki musiałem anulować zgłoszenie. Płatność była przez Amazon, więc ze zwrotem nie było problemu. Od tego momentu zakupy tylko z wysyłką przez Amazon.

Offline labud Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Listopad 2020, 13:42:40 »
Konesso oraz Janusz (Ascaso) mają czasami sprzęt używany/z outletu. Może warto wysłać do nich zapytania albo niech sami tu się wypowiedzą?

Jestem otwarty na oferty (szczerze mówiąc na to liczę :) )

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Listopad 2020, 13:34:53 »

No i jak? Żebyś nie dołączył do osób, które założyły wątek i zniknęły ;) Ja w sumie 2 lata wybierałem dlatego teraz motywuje innych do szybszych wyborów.

Jestem otwarty na oferty (szczerze mówiąc na to liczę :) )

Offline labud Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 09 Listopad 2020, 13:50:28 »
Ech, padłem ofiarą własnego chciejstwa i pragnienia lepszego, oraz ofiarą promocji cenowej :D i mimo wcześniej twardo zaplanowanych limitów budżetowych w końcu zamówiłem Lelit Victoria u p. Michała.
Sercem byłem z Lelit Grace, ale ta grupa 58...

W czwartek planowany grand opening, jeśli kurier się spisze.

Bardzo dziękuję za wsparcie przy poszukiwaniach na forum i PW. Zapewne do zobaczenia na wątkach z pomocą w robieniu jeszcze lepszego espresso.

Dodatkowo zamierzam potestować swoje palenie kawy (zbudowałem jakiś czas temu palarkę na bazie maszynki do popcornu, trzeba do tego wrócić) i tu kolba powinna dać lepszą informację zwrotną niż automat.

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Listopad 2020, 15:33:54 »
U nas trochę outletowych sprzętów jest, ale najlepiej pisać na [email protected] bo koleżanki mają dostęp do pełnej bazy ze zdjęciami i historią.
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline labud Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Listopad 2020, 19:34:56 »
Dziś przyjechała do mnie Victoria  :taniec:

Pierwsze wrażenia :
- pięknie się prezentuje
- super wygląda z Bezzerą w parze
- jak do tego nalać wody?
- jak włożyć pojemnik z wodą nie wkładając palca do otworu na wodę? :)

Pierwsze próby :
- pojedyncze sitko 7-8g kawy i zejście z 43g w 25s, kawa marketowa Mowenpick Espresso - resztki z młynka.
- już myślałem, w jestem blisko (21g), ale zmiana kawy na świeżą Gorilla Monkey Espresso spowodowała spadek do 7g
- po iluś próbach regulacji młynka osiągnąłem 21g z 8g.

Jutro ciąg dalszy przygody.

Pozdrawiam i dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi.
Ruszam do działu o poszukiwaniach idealnego espresso.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Listopad 2020, 23:16:12 »
Gratuluje zakupu  :ok:
Mam taki sam zbiornik wody jak u Ciebie. Wodę wlewam korzystając z dzbanka i lejka, bez wyjmowania zbiornika. Zbiornik wyjmuje tylko na czas czyszczenia. 

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Listopad 2020, 00:21:19 »
Gratulacje @labud
Niech sprzęt służy niezawodnie  i parzy wymarzone espresso.

To zadowolenie ( :taniec: ) z " przybycia " i testowania  nowego sprzętu zupełnie  zrozumiałe.  ;)
Pamiętam jak dziś ( chodzi to ponad 3, 5 roku temu  ) jak unboxing mojego ekspresu robiłem.
« Ostatnia zmiana: 13 Listopad 2020, 00:25:05 wysłana przez PiotrekBM »

Offline szym-h Mężczyzna

• Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Listopad 2020, 20:28:08 »
Gratulacje !
Smacznej  kawka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi